woensdag 15 januari 2020

Over oude handen en bodyshaming

Over oude handen en bodyshaming
Mijn normale 52-jarig oude hand 
Als er  goed voornemen is dat ik me regelmatig maak, dan is het wel om me niet te laten beïnvloeden door alle mogelijke schoonheidsregeltjes die onze samenleving ons probeert op te leggen. 
Een mens (want ook mannen krijgen hoe langer hoe meer dit soort van idealen opgedrongen) moet jong, mooi, onbehaard, en slank zijn. 
Met deze vaststelling leer ik wellicht niemand van mijn lezers iets nieuws: we kennen die druk van dat schoonheidsideaal allemaal, we hebben er allemaal complexen door en we proberen er allemaal in meer of mindere mate al dan niet bewust aan te voldoen. 
De sociale druk om aan al de regeltjes die bij dat schoonheidsideaal horen is wat geniepig: we zijn hem zo gewoon dat we zelfs niet altijd merken dat die druk bestaat en dat de regeltjes die we ons zo opleggen helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn als het lijkt.


Als het over gewicht gaat, weten we allemaal wel dat die druk er is, dat die vaak onrealistisch is en vele mensen genadeloos hard laten zijn over zichzelf. (mezelf incluis) 

Maar sinds ik ouder word, merk ik dat die druk er ook erg is als het om leeftijd gaat: vrouwen mogen er niet volgens hun leeftijd uitzien. Als je er niet jonger uitziet dan je eigenlijk bent, dan ben je verkeerd bezig. 

De druk om er - eventueel ook chirurgisch - iets aan te doen, is enorm. En ik ben telkens wat teleurgesteld als ik vrouwelijke rolmodellen die ouder worden er ook zie aan bezwijken ipv ons te blijven voorgaan en lak te hebben aan al die regeltjes: Madonna al eens goed bekeken tegenwoordig? Of Goedele Liekens? 

Onlangs passeerde op mijn instagramfeed onderstaande advertentie en ik werd daar eerlijk gezegd behoorlijk kwaad van. 


degoutant voorbeeld van bodyshaming

Om te  beginnen is dat duidelijk een gelogen advertentie: beiden handen zijn  verschillende handen én de 'jonge' hand is duidelijk bewerkt met fotoshop. Deze 'clinic' probeert dus klanten te werven met beloften gebaseerd op leugens.

Maar wat me nog het meest kwaad maakte, was de boodschap die er bij stond: "don't let your hands give your age away ...". Ze suggereert dat je behoorlijk fout bezig bent als je handen er uit zien zoals ze er behoren uit te zien op je leeftijd. 

Ik besloot te reageren op de advertentie en kreeg daarbij ook antwoord:


De betrokken firma heeft blijkbaar als huismotto 'eerlijke esthetiek'. Vallen jullie nu ook van jullie stoel?

Ik voer een dagelijks gevecht met mezelf en de samenleving om mezelf te accepteren en van mezelf te houden zoals ik ben. En ik weet dat ik niet alleen ben.
Allemaal proberen we met meer of mindere inspanningen te voldoen aan dat ideaal van slank, mooi en jong zijn en we worden daar allemaal regelmatig ongelukkig van.

Maar ik wil niet meer accepteren dat ons dat soort van complexen aangepraat worden. ( En dat 'eerlijke esthetiek' noemen.) 

Ik wil dat soort van dingen eigenlijk niet meer schouderophalend voorbij laten gaan en daarom reageerde ik op de advertentie. Ik wil dat die mensen op zijn minst weten dat er mensen zijn die het aanpraten van complexen niet meer accepteren. 

Ik kan zelf niet meer verder reageren op hun instagramaccount (clinic_2650) want ze hebben me geblokkeerd. Maar de advertentie staat er wellicht nog steeds. Ook op hun facebookpagina.  En ik hoop eigenlijk stiekem dat een aantal onder jullie mijn voorbeeld volgen zodat ze ophouden met dit soort van advertenties.... .

Ik heb ook klacht ingediend wegens bedrieglijke reclame bij JEP en het meldpunt misleidende en ongewenste reclame

Rest me nog te zeggen dat we allemaal prachtig zijn zoals we zijn. Ook mét rimpels en vetrolletjes. Maar eigenlijk weten we dat allemaal al wel. Nu nog terug voorbij al die sociale druk heen het ook echt voelen ... 


18 opmerkingen:

  1. Groot gelijk, Mieke. Onze complexen zijn een enorm verdienmodel. En dat dit bedrijf zich eerlijk noemt is ronduit schandalig.
    In alle reclames van tegenwoordig wordt totaal geen reëel beeld meer gegeven, alles is gladgestreken en geïdealiseerd. Rare wereld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het helemaal met je eens, ik heb een herseninfarct gehad en ik ben blij dat m'n handen ouder worden. Dan heb ik het geluk dat ik het kan zien dat ik ouder wordt.
    Gelukkig ben jij ook zo nuchter en trek je niets van de reclame aan. Maar is wel storend om de mensen zo voor aap te zetten, want de handen hebben wel gewerkt voor een ander.
    Gr. Annie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze hebben het ondertussen verwijderd. Goed hé! Reageren heeft echt zin!

      Verwijderen
  3. Het ouder worden overviel mij (ook) wel moet ik eerlijk zeggen maar of dat door de samenleving komt of door het feit dat de binnenkant niet meegroeit met de buitenkant durf ik niet te zeggen. Voor mijn gevoel leven we in een meer meer mooier mooier tijdperk. (Meer dan - mooier dan?) The sky is the limit en zelfs dat al bijna niet meer. Ik doe er niet aan mee. Al dat spuiten en snijden. Over lelijk gesproken... Na de Me Too en coming out van Nikkitutorials wordt het nu tijd voor een Not Me. Tsssss, dat ze je geblocked hebben 😂

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben nu 55 en weet inmiddels waar ik mij prettig bij voel en dat zijn zachte, comfortabele kleren en zo weinig mogelijk make-up. Dat heeft met mijn Asperger en het vorderen der jaren te maken. Geen hakken, geen nagellak, wel korte haren enzovoort. Omdat ik het voor en na een operatie rustig aan moest doen, ben ik wat in gewicht aangekomen en heb tegen mijzelf gezegd dat een maat meer ook goed is. Ik spreek jonge collega's wel eens aan op de druk die van buitenaf wordt uitgeoefend op hun uiterlijk, maar zij ervaren dat niet zo. Het is ook fijn dat mijn man (sinds 1982) mij de allermooiste vindt en het heeft lang geduurd voor ik hem wilde geloven.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is inderdaad misleidende reclame. Er is niets mis met een ouder wordend lichaam, dat hoeft helemaal niet opgeleukt te worden. Ik houd ook niet van opsmuk, haarverf, hakken of andere "verfraaiingen". Mannen doen daar ook niet aan en dat vindt men prima. Dat moet ook voor vrouwen gelden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb overigens nog even gereageerd op hun facebook site ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! Ze hebben het ondertussen gewoon helemaal verwijderd ;à . Zoveelstebeter hé ;) .

      Verwijderen
  7. Dit is toch wel één van de redenen dat ik niet veel meer met Instagram doe en de app zelf al niet meer gebruik. Die domme reclames waar vatbare mensen intrappen. Je komt het overal tegen, dat dat verbouwen aan jezelf bijna normaal lijkt. Bah en dan zo'n bedrijf wat je blokkeert omdat ze niet tegen kritiek kunnen. Aan de andere kant denk ik ook, er is vraag naar laat die dombo's. EN voor je beeldvorming, ik ben 34 en mijn handen lijken eerder op rechts dan links!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nou ja zeg, wat bizar dat ze je geblockt hebben. En je hebt groot gelijk.

    Ik kom hier overigens via villashappo.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. zelfs sommige dokters hanteren deze stelling van mooi jong en vooral slank... had ik vroeger een dokter die echt naar je klacht luisterde, maar nu met pensioen is, ik heb er nu een die bij elke klacht zegt.. eerst afvallen mevrouw dan verdwijnen de klachten ook.... nooit geweten dat afvallen een genezing was voor arthrose of jicht of andere ouderdomskwaaltjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Awel, de mijne is het omgekeerde. Ik verwacht me er elke keer aan dat ze zou zeggen dat ik moet afvallen, maar dat doet ze nooit.

      Verwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com