woensdag 18 december 2019

Recept: Romige rettichsoep

Ik ben meestal een goed voorbereide supermarktkoperklant. Op voorhand check ik in mijn ijskast en voorraadkast wat ik nog in huis heb en wat dringend aangeschaft moet worden, ik bedenk wat ik de komende week allemaal wil eten en ik maak een boodschappenbriefje. En daar probeer ik me zo goed mogelijk aan te houden.
Maar soms laat ik me wel eens verleiden tot aankopen die ik niet op mijn lijstje staan. 

Recept: Romige rettichsoep


Onlangs had ik dat voor toen ik een bak vol enorme witte penen zag liggen. Ik kon er niet aan weerstaan en kieperde er eentje mijn winkelwagentje in. 
En ik voelde me deze keer geeneens schuldig: ik laat me doorgaans door minder gezonde dingen verleiden.

Het gevaarte in kwestie - hij was echt groot, toch zeker een halve meter - was een Rettich,  of anders genoemd een 'witte rammenas' of zomerrammenas.  (Ik dacht dat nog een andere benaming 'Daikon' was, maar de mensen van Velt leren me dat dat toch nog een andere groente is.) 

Ik ben geen grote gebruiker van deze groente, dus vroeg het wat gezoek om een geschikte manier te vinden om hem te bereiden. 

Ik ontdekte al doende dat je hem perfect in schijven kan grillen met een snuifje 'vikingzout'  bestoven (dat bracht ik eens mee uit Parijs en is momenteel mijn favoriete specerij in de keuken, de link is niet gesponsord... ). Maar ik maakte er - gebaseerd op dit recept - ook een heerlijke soep van.

Ik vind ze zo lekker dat ik besloot er een blogje aan te wijden zodat ik het recept makkelijk terug vind. Want ze komt zeker nog op tafel!

Recept: Romige rettichsoep

De soep ruikt wat "kolig" en ik was dan ook niet verbaasd toen ik op de website van Velt las dat de rammenas effectief behoort tot de koolgewassen. De scherpe radijsachtige smaak is er af als je er soep van maakt. Er zit een subtiel vleugje aardesmaak in en ze doet me ook wat denken aan aspergesoep. 

INGREDIËNTEN

  • een halve rettich (een halve was van zo'n grote als de mijne ruim genoeg, maar als ze niet zo groot zijn doe je hem er gewoon helemaal in natuurlijk) 
  • een aardappel
  • 2 rode uien
  • een teen look
  • olijfolie
  • 1 tot 1,5 liter bouillon van blokjes
  • sojaroom
  • gebakken uitjes

ZO MAAK JE HET

  • Schil  en snipper de uien. Bruin in wat olijfolie.
  • Schil de rettich met een dunschiller en snij hem in blokjes. Ze mogen bij de ui.
  • Schil de aardappel en snij hem in blokjes. Mag ook mee in de pot.
  • Knijp het teentje knoflook bij de stovende groenten.
  • Breng de bouillon aan de kook en giet hem bij de groenten. Laat een dik half uur koken (De rettich heeft wel wat tijd nodig om zacht te worden.).
  • Mix de soep glad.
  • Voeg er een brikje sojaroom aan toe.
  • Dien op met wat gebakken uitjes erover gestrooid. Wat bieslook is ook lekker (maar de mijne zag er helaas niet meer zo fris uit en belandde in de compostbak :) ) .
PS: Dit is mijn favo soepkom. Helaas is er een stukje afgebroken, maar ik ben koppig en blijf ze gebruiken ;) .

Meer soeprecepten via deze tag of op deze pagina ... . 


3 opmerkingen:

  1. Het (de bereiding) ziet er eenvoudig doch (de soep) zeer smakelijk uit. Dit is wel een leuke om je niet aan je lijstje te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hij ziet er lekker uit zeg! En dit is ook nog eens gezond. Ik nam zelf een keer snoepspek mee terwijl het niet op mijn lijstje stond...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. owww lijkt me heerlijk en als de scherpe smaak er af is helemaal !!!
    at rettich altijd rauw... wist niet eens dat je het kon koken !! tot ik allergisch werd voor het "hete" van radijs en rettich en mierikswortel..maar gekookt misschien niet.. ik ga het uit proberen !! bedank voor je recept !

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com