dinsdag 1 januari 2019

dit was 2018: december + de maandelijkse mozaïek op een rijtje...

dit was 2018: december + de maandelijkse mozaïek op een rijtje...

Deze blogpost maak ik altijd graag: zo op een rijtje zien staan wat ik dit jaar allemaal maakte en deed, daar word ik blij en goed gezind van.
Dat wil echter niet zeggen dat ik de wereld en het leven vandaag de dag iets vind om vrolijk van te worden. Hoe langer hoe meer ben ik verbijsterd door de richting waarin we in onze contreien bewegen: de toenemende ontmenselijking van mensen die bij ons op zoek zijn naar wat rust en veiligheid, het gebrek aan solidariteit die hoe langer hoe vaker norm wordt, de afbraak van evidente verworvenheden op zowel sociaal- als mensenrechtenvlak, het gemak waarop fascistoïde meningen en groeperingen gemeengoed worden en schaamteloos en fier de wereld in gezonden worden, de evidentie waarmee het kapitalistisch systeem hoe langer hoe meer zijn gang mag gaan... . 
Ik probeer mezelf gerust te stellen met de gedachte dat er andere contreien zijn waar de mensheid er misschien wel wat op vooruit gaat, maar ik woon hier en ik heb voor het eerst in mijn leven écht schrik voor de toekomst. Ik ben "een kind van na de oorlog" - toch hier want de wereld is al zeer lang niet meer oorlogsvrij geweest - en had gedacht dat altijd te kunnen zijn. Maar ik ben daar hoe langer hoe minder zeker van.  Er wordt vaak verwezen naar jaren '30-sferen. Ik kon me niet voorstellen dat we dat hier nog eens zouden meemaken. We zouden geleerd hebben van het verleden en zo. Maar ik zie hoe langer hoe meer hoe die jaren 30 moeten geweest zijn en begrijp hoe langer hoe beter hoe het toen zo verschrikkelijk mis is kunnen lopen. En de schaduw van de jaren 30 verduistert langzaam maar hoe langer hoe zekerder bijna 100 jaar later terug deze kant van de wereld.

Bon, ik wilde het jaar niet op die manier afsluiten, maar ik vind het niet juist om hier alleen te verhalen over de mooie dingen die ik afgelopen jaar heb meegemaakt. Die zijn er  - gelukkig - in overvloed geweest en het is voor mezelf zeer goed en gezond om daar oa via mijn blog bij stil te staan. Ik heb dat echt nodig "om overeind te blijven".
Maar dat is natuurlijk maar een deel van de werkelijkheid en dat andere deel wilde ik toch ook even benoemen.

Ik wil bij deze iedereen veel plezier toewensen in het terugkijken op de mooie momenten van afgelopen jaar en iedereen oprecht en met volle overtuiging een warm en vredevol 2019 wensen.

PS: klik op de foto en je komt terecht op de desbetreffende maand ...



De vorige jaren:

2 opmerkingen:

  1. Eind december heb ik jouw blog ontdekt en lees en kijk er graag. Je oorbellen vind ik zo mooi, verkoop je ook?
    Alleen heb ik geen gaatjes in oren, ooit wel gehad maar ze bleven ontsteken welk materiaal ik ook droeg. Nu draag ik die met clips, en ik heb er 150, grootste deel uit de kringloop en par geerfd van moeder en schoonmoeder. Ik draag ze graag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Lot, Dank je wel voor je reactie! Fijn om te weten dat mensen mijn blog graag lezen! Ik heb een etsywinkeltje maar dat is momenteel zowat leeg :). Ik verkoop daar wat oorbellen maar ik wil daar niet veel tijd in steken omdat ik dat niet graag doe. Ik gebruik mijn tijd liever om iets te maken ;) . Onlangs gaf ik 130 paar oorbellen weg om verkocht te worden voor een goed doel (vluchtelingen in Duinkerken). Ze liggen nu aan een klein prijsje te koop in HAL-5 in Leuven. Ik zou daar eigenlijk eens een blogpost moeten over schrijven.... . Maak er een goed jaar van hé!

      Verwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com