zondag 10 juni 2018

recept: boterham met appel en seldersla

lekker en gezond recept voor boterham met appel, knolseldersla met curry en walnootjes

Ik probeer wat op zoek te gaan naar broodbeleg dat beter is voor mijn gezondheid dan hetgeen ik er normaal op doe..
Ik ben nogal gek op champignonnenworst bijvoorbeeld, maar dat is bewerkt vlees (al weet ik niet of er echt veel vlees inzit). En da's naar't schijnt niet gezond, ook niet goed voor ' de lijn' en voor 'de cholesterol' en ook al niet voor 'het milieu' (als het echt vlees is tenminste). 
Ik durf ok al wel eens een schelleke kaas tussen de niet beboterde sneetjes te leggen maar zuivel is ook niet goed voor 'de cholesterol'. 
Gerookte zalm dan weer wel - ik heb te weinig goeie cholesterol en dan moet ge veel vette vis eten -  maar volgens mij worden die zalmen ook niet zo diervriendelijk en gezond gekweekt dus eet ik er toch ook niet graag erg veel van.
Dan hebde nog zoete dingen maar buiten hagelslag ben ik daar niet zo gek van en suiker is ook al niet goed voor de lijn.


lekker en gezond recept voor boterham met appel, knolseldersla met curry en walnootjes

Er zijn ongetwijfeld heerlijke gezonde dingen  te maken om je boterham mee te beleggen met veel groenten en weinig vet, en er zijn wellicht een hoop alternatieven voor broodontbijten ( ja papa, ik weet het: misosoep en aan de rest: alvast bedankt voor de tips maar papjes krijg ik 's morgens letterlijk niet binnen, zelfs niet als dat gezond is) maar ik wil 's ochtends vooral zo lang mogelijk in mijn bed liggen en dus zo weinig mogelijk bezig zijn met het prepareren van ontbijt. Dat moet allemaal wat vooruit gaan bij mij.

lekker en gezond recept voor boterham met appel, knolseldersla met curry en walnootjes

Bon, nen tijd geleden besloot ik eens zelf seldersla te maken. Dat combineert lekker met rosbief ( broodje western heet dat) maar da's vlees dus dat wilde ik vermijden.
Maar ook op zijn eigen is dat best lekker en ge moet daar niet al te veel mayonnaise bijkappen want anders is dat niet lekker meer dus dat valt dan alvast mee voor de lijn.

lekker en gezond recept voor boterham met appel, knolseldersla met curry en walnootjes


En toen bedacht ik me dat dat ook lekker is met een appelken bij. Alleen: een geschild appelken wordt bruin en dat vind ik niet zo smakelijk dus bedacht ik een variatie waarbij ik den appel niet onder de seldersla zou doen maar er bij.
En bij appel is kerriepoeder lekker. En toen had ik dit recept...

BENODIGDHEDEN

 • een bokaal met geraspte selder op azijn. Naar't schijnt gaat dat ook met verse knolselder maar ik heb dat zelf nog niet geprobeerd. Deel echter gerust je bevindingen als je dat wel al deed.
 • een koffielepeltje mayo
 • een klein beetje magere yoghurt
 • kerriepoeder
 • walnoten
 • een appel, liefst een granny
 • boterhammen

RECEPT
 • Mengel de mayonaise, wat kerriepoeder (hoeveelheid afhankelijk van wat je zelf lekker vindt en van de sterkte van de kerrie) en de yoghurt door mekaar.
 • Meng dat vervolgens door de uitgelekte knolselder.
 • Schil de appel en snij hem in schijfjes. Beleg er je boterham mee.
 • Daarover gaat een laag seldersla.
 • En daar bovenop nog wat walnoten.
 • En van de diëtiste waar ik een 20 jaar geleden (vergeefs) heen ging moest daar dan nog een boterham over want ik mocht mijn boterhammen niet open beleggen. Maar misschien is dat met dit beleg niet zo erg...
lekker en gezond recept voor boterham met appel, knolseldersla met curry en walnootjes

Voila! Smakelijk! hebben jullie nog lekkere en gezonde ontbijtalternatieven waar geen pappen en geen potjes yoghurt bij zitten (Ik kan er echt niet aan doen: ik krijg dat 's morgens niet geslikt)?

lekker en gezond recept voor boterham met appel, knolseldersla met curry en walnootjes

Meer recepten hier...

9 opmerkingen:

 1. Het ziet er echt gezond uit maar ik krijg dat als ontbijt niet naar binnen, zeker weten. Gewoon een boterham met eenei of een plakje kaas of , mijn favoriet, de gemengde notenpasta van de biowinkel. Niet zelfgemaak5 maar lekker.......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben een luie winkelaar: ik heb geen biowinkel in de buurt en wel een delhaize en dus komt alles van daar ;)

   Verwijderen
 2. Nu nog je witte bammetjes vervangen door volkoren ;) Het ziet er verrukkelijk uit. Zelf ben ik erg verzot op verse knolselderij, wat op je brood misschien nog wel lekkerder is dan uit een potje (alleen is het seizoen nu wel voorbij en dan kunnen ze vieze bittere plekken krijgen). Er wordt door mij heel wat knolselderij gegeten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik eet zelden verse knolselder eigenlijk, soms maak ik er wel eens soep van. Maar ik ga dat wel eens proberen voor dit recept. En ik weet het zenne, van die witte en bruine bokes. Maar ik heb ook moeite met het binnen krijgen van bruin brood. Vooral dat heel gezond letterlijk zwaar hard te kauwen brood. Dan eet ik er niet veel van omdat dat zo moeizaam binnen gaat en dan snoep ik daarna vanalles dat ook niet goed is omdat ik direct terug honger heb. Sommig bruin brood kan ik wel goed eten maar dat hebben ze ni in den delhaize.

   Verwijderen
 3. Voor mij juist, liefst overnight, yoghurt met muesli, fruit, noten en een scheutje diksap als ontbijt, ik krijg brood niet naar binnen. Ieder zijn meug! Ziet er wel lekker uit, maar dan voor de lunch ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Da is echt ver!schril!ke!lijk! voor mij. Zelfs in de loop van de dag. Krijg ik echt letterlijk niet geslikt en daar ga ik van kokhalzen. Maar laat dat vooral jouw smaak niet verpesten hé :D .

   Verwijderen
 4. Lekker gezond! En mooi in beeld gebracht! Moeilijk toch om eten op een deftige manier te fotograferen. Was een onderdeel van module 2 fotografie. Heb ik door mijn "schouder" gemist maar in september start ik opnieuw. Hoop dat ik het volgend jaar dan ook kan. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gij gaat dat kunnen! Ik heb die met zwarte achtergrond gewoon op mijn schoot getrokken (da's mijn broek ;) )

   Verwijderen