zaterdag 30 juni 2018

mijn papa vertelt: 'Laatste schooldag en dan vakantie'...

Ik zag deze foto en de tekst er onder gisteren op mijn vader zijn facebookprofiel staan. 

Da's dus echt mijnen meug, zo'n verhalen van vroeger. Ik hou daar van. En hij kan dat zo goed vertellen. Ik vind het boeiend om te horen hoe het vroeger was, te ontdekken wat er toen anders was en wat er nog hetzelfde is.

Ik vroeg hem of ik dat niet op mijn blog mocht zetten, ter gelegenheid van de start van de zomervakantie voor de schoolgaande jeugd, als 'een gastblog van mijn vader'. En hij zei 'ja' begot! Met foto en al!

Dus verzette ik mijn geplande blogpost (dat was toch maar de mozaïek van de maand) en bij deze presenteer ik jullie een jeugdfoto van mijn vader en het bijbehorende verhaal.
Om het wat in de juiste context te zetten: mijn vader is geboren in 1938, woonde in de kempen en zat er op een college.

mijn papa vertelt: 'Laatste schooldag en dan vakantie'...

Laatste schooldag en dan vakantie...Zo ging dat in de jaren 50, toen ik collegestudent was.
Ah, vakantie...De laatste schooldag. Dan was het “ prijsuitreiking “ in het Sint Gummaruscollege in de jaren 50... Een evenement ! 

De dag begon vroeg: rond 9 uur liep de feestzaal stilaan vol. Ouders, buren, familie van de leerlingen zouden er een paar uur doorbrengen. Het begon met de Brabançonne en De Vlaamse Leeuw, op piano getokkeld (ik heb dat ook een keer mogen doen, samen in quatre- mains met een medeleerling). Het spektakel kon beginnen : eerste half uur: turnen. De beste turners deden op het podium ferm hun best. Spectaculair was het allemaal niet, maar 't was proper en deftig.

Daar kwam “ het toneel”. Elk jaar werd er een bekend beroemd toneelstuk opgevoerd door leerlingen van het middelbaar, onder de regie van priester Bartelen ( “ den Blotte “ wegens geen haar ). Merkwaardig was het wel: alle vrouwenrollen waren vakkundig verwijderd uit het stuk (daar was een priester uit de Noorderkempen erg vaardig in). Ik mocht meespelen in De Koopman van Venetië van Shakespeare. Geen spoor van de liefdesperikelen van Portia, Nerissa, Jessica...

Twee uur lang cultuur en dan de prijsuitreiking. Een afgevaardigde van de bisschop, meestal zelf een monseigneur, nam plaats op het podium, geflankeerd door de directeur ( dat was in mijn tijd priester Clottens). Eén voor een werden dan de namen van de leerlingen afgeroepen, klas voor klas, die goed gepresteerd hadden en die braaf geweest waren ( ja, sommigen mochten niet opkomen: die slechte resultaten hadden in vele vakken en die een paar keer in de loop van het jaar een gele of een rode kaart gekregen hadden – wegens slecht gedrag).
Je kwam op aan de ene kant van het podium, maakte een buiging naar het publiek, ging naar het midden, boog voor de monseigneur, ontving je prijs (een of meerdere boeken), ging naar de andere kant van het podium, boog opnieuw naar het publiek en dan naar af. Op de speelplaats kreeg je dan van je klastitularis “ je verslagboekje”, je kreeg te horen of je mocht overgaan, herexamens had in augustus of gebuisd was...En dan naar huis. Waar je vakantiewerk nog wachtte: een paar dagen voor het schooleinde had je in je klas al wat werk meegekregen, om je tijdens de vakantie te “amuseren.”..De foto : “ De Koopman van Venetië” (gecastreerd dus, want zonder vrouwenrollen). Ik mocht tweemaal roepen “ De Doge in aantocht” en met mijn lans op de vloer slaan. Ik ben die soldaat rechts vooraan. Het begin en het einde van mijn acteurscarrière.


4 opmerkingen:

  1. Wat leuk zo'n verhaal en hoe het toen ging... hemel, de vrouwenrollen eruit gehaald, de Dolle Mina's moesten nog komen. Die waren er toch ook wel in België in de jaren zestig?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. :-) Heerlijk grappig verhaal! De papa kan blijkbaar goed vertellen. We zouden die jeugd van nu eens even naar die tijd moeten kunnen katapulteren! Ze zouden nogal oogskes trekken!

    BeantwoordenVerwijderen