dinsdag 29 mei 2018

In mijn tuin: bloembollengeluk

tulpen

Afgelopen herfst liet ik me eens goed gaan en bestelde ik een hoop verschillende narcissen- en tulpenbollen voor mijn voortuintje.


tulpen

Ik bestelde er in verschillende groottes en kleuren en momenten van bloei en plantte ze hier en daar in hoopjes tussen de vaste planten.  


En omdat mijn geheugen wat moeizamer begint te werken vergat ik vervolgens een beetje waar ik wat zette.


In de lente was het daardoor een groot feest in mijn voortuintje: in april en mei was er elke dag wel ergens een nieuwe bloem te zien, zeer vaak een bloem uit een bol.

tulpen

Bloembollen zijn heel dankbaar als je graag veel bloemen in de tuin hebt. 

tulpen

Je hebt daar namelijk bijzonder weinig omkijken naar voor veel resultaat. 

tulpen

Ge steekt die bollen in de grond en enkele maanden later staan er bloemen. 

tulpen

Meer is dat niet.

narcissen

Ze komen niet altijd allemaal uit, maar toch wel een bijzonder groot percentage doet wel wat ze zouden moeten doen.

tulpen

En met wat geluk heb je er gepland die winterhard zijn waardoor ze gewoon jaar na jaar terug opduiken in de lente. 

narcissen

Dat hangt voor een stuk van de soort af: tulpen, narcissen, hyacinten, blauw druifjes en krokussen komen bij mij vaak terug. 

narcissen

Aliumbollen, sommige anemonen en dahlia's (dat zijn eerder zomer/herfstbloeiers en eerder knollen dan bollen) dan weer niet.

tulpen

Sommige soorten vermeerderen zichzelf doorheen de jaren: de blauw druifjes doen dat bij mij bijvoorbeeld bijzonder kwistig, anderen verdwijnen wel doorheen de jaren.


Om de kans op een nieuwe bloem een jaar later te vergroten, laat je best de bladeren natuurlijk afsterven nadat de bloem is uitgebloeid. 

narcissen

De bloem zelf knip je wel weg na de bloei.

tulpen

Dit jaar had ik veel frivole bollen bijgezet: narcissen met  kanten rushes en zachtroze wolken van tulpen. 

tulpen

En als dan het groen van de meiklokjes bovenkomt is het eens zo mooi om  die bloeiende bloemenhoofdjes tussen dat groen verspreidt te zien. 

narcissen

Bloembollen zijn vooral gekend als lentebloeier. 

tulpen

Maar er zijn ook tal van bollen die in de zomer en herfst bloeien. 

tulpen

Omdat die lentebloeiers me zo blij maakten wil ik in de toekomst ook wat meer zomerbloeiers planten. 

tulpen

Ik plantte daarom alvast een hoop gladioolbollen, (al ben ik er niet zo gerust in want ik vond de bollen niet meer mooi en stevig. Ik ben benieuwd of daar wat van gaat komen). 

tulpen

En volgende herfst plant ik zeker opnieuw een hoop lentebollen bij!

narcissen

Ook bloembollen planten? Dit zijn wat tips:
  • Bollen zet je een paar maanden voor ze gaan bloeien. Lentebloeiers plant je in de herfst, zomer- en herfstbollen in de lente.
  • Heb je potten met bloeiende lentebollen gekocht voor in huis? Zet ze als ze uitgebloeid zijn gewoon in de tuin: de kans is groot dat ze dan komende lente opnieuw opkomen in je tuin. Mijn buren zonder tuintje geven me altijd hun uitgebloeide exemplaren en daar vind ik altijd wel een plekje voor.
  • Knip het loof niet af na de bloei, wel de uitgebloeide bloem.
  • Zet ze in groepjes bij mekaar, dat is een mooi zicht.
  • Plant ze ongeveer dubbel zo diep dan hun grootte.
  • Je kan ze ook makkelijk in potten zetten.


tulpen

Meer blogposts over bloemen of mijn tuin...

15 opmerkingen:

  1. dahlia's moet je voor de winter uitgraven en met wat zand in kranten donker binnen bewaren. mooie foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat zou moeten hé, maar ik vergeet dat dan ... . en dan denk ik: 'nu is het te laat enhet zal wel goed komen '. Mijn nonkel doet dat anders: hij zet de knollen in een grote bloempot en graaft die pot in de lente in de grond en haalt hem er in de herfst terug uit. Vorig jaar heb ik dat ook geprobeerd maar de dahlia's die ik zo plantte hebben geen bloemen gekregen. En ze zitten nu nog steeds mét pot in de grond :D . benieuwd of ze dit jaar iets gaan doen.

      Verwijderen
  2. Moh jong! Schitterend! Zowel de bloemen als je foto's. Maar zo werkt het niet hoor. "Je steekt de bollen in de grond en in de lente heb je bloemen!" Bij ons is het "je steekt de bollen in de grond en heel het konijnenpaviljoen en de muizengarde van de overkant hebben een hele winter eten!" Ik stak er ooit meer dan honderd in de grond en in het voorjaar NULKOMMANUL bloemen! Nu gij! :-(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. maar allez zeg! Da's balen! Maar ge krijgt er wel konijntjes voor in de plaats ;)

      Verwijderen
  3. Mooie foto's!
    Wij hebben blauwe druifjes, narcissen en tulpen in het voorjaar, maar ik zou er best nog wel eens andere kleuren tussen kunnen zetten.

    In de zomer heb ik gladiolen, maar eigenlijk vind ik die qua vorm niet mooi: zo hoog en het worden uiteindelijk niet van die mooie bossen als tulpen en blauwe druifjes dat worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb er een paar jaar geleden eens gehad in mijn voortuintje en ik vond dat een geweldig zicht: ik heb namelijk ook een hoop hortensia's staan en die gladiolen stonden daar tussen. mijn tuin was toen 1 grote bloemenzee. Maar ze zijn helaas een jaar later niet terug gekomen en ik heb datzelfde effect nooit meer gehad met gladiolen. Maar dit jaar probeer ik het opnieuw!

      Verwijderen
  4. Daar zijn supermooie foto's bij! Ik hou ook van bloembollen, mijn sterhyacinten zijn al méér dan verdubbeld uit zichzelf en de krokusjes, blauwe druiven en narcissen zijn ook heel trouwe overlevers en vermeerderen goed. Tulpen zet ik niet, omdat ze de grond een beetje vergiftigen. Ik heb ze een tijd in potten gehad en dan zette ik ze hier en daar verstopt tussen de planten. Dahlia's en chrysanten hebben inderdaad lelijke knollen, maar wss komen ze toch uit hoor! Alleen, ik graafde ze uit in de herfst, liet ze drogen en in de kelder overwinteren. In het voorjaar stak ik ze dan terug in de grond. Met een beetje geluk kunnen ze buiten overleven, maar ik nam het risico niet. Ik vond het wel plezant dat ik ze dan ieder jaar op een ander plekje kon zetten.
    Nog een aanrader voor wat betreft narcissen: de roomwitte narcis 'Cheerful'. Die heeft meerdere bloemetjes op één stengel en ze zijn ook dubbelbladig en heel betrouwbaar en wintervast. Mijn postbode komt ieder jaar in de lente met veel plezier, want ze staan rond mijn brievenbus :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mevrouw W., gladiolen kun je goed gebruiken als snijbloemen voor binnen in de vaas! Ze vallen soms graag om in de tuin, maar je kan ze ook verspreid tussen andere planten zetten, dat is ook mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit jaar heb ik voor het eerst een aantal boeketjes uit de tuin geplukt, dus misschien doe ik dat deze zomer ook eens met gladiolen! Als ze uitkomen tenminste ...

      Verwijderen
  6. Wat een prachtige foto's, een lust voor het oog.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zoveel moois! zo'n grote beloning voor het poten en dan ook nog jaar na jaar. Het is zo'n genot als na een kale winter de bollen als eerste de wereld weer kleur geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Die zijn goed opgekomen en wat een bijzonder mooie exemplaren zitten er tussen!

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com