dinsdag 7 november 2017

Parijs: hemel en hel in het Louvre


Het moest er toch eens van komen, dat Louvre. Ik was er nog niet geweest omdat ik opkeek tegen lange wachtlijsten aan de ingang. Maar wat bleek: ik ben in mijn 2 weken durend verblijf in Parijs nergens vlotter binnen geraakt dan hier! Zo zie je maar dat goede voorbereiding loont!


George De Latour
Marie-Guilhelmine Benoist

Ik kocht op voorhand een inkomticket online, dat scheelt natuurlijk al veel. En vooral: ik ging niet binnen via de hoofdingang maar ergens opzij aan een inkom waar ik zo kon doorlopen omdat ik daar de enige bezoeker was.

Pierre Mignard

In het Louvre was het andere koek: toen was het gedaan met de pret. Ik had mezelf op voorhand voorgenomen om de publiekstrekkers zoals de Mona Lisa en de David van Michelangelo te vermijden en wat naar schilderijen te gaan kijken.
Maar ik bleek zelfs mét plannetje - 2 zelfs: 1 op mijn tablet en 1 papieren - niet in staat me te kunnen oriënteren, laat staan gericht ergens naar te gaan kijken.

Théodore Gericault

Nog erger: ik voelde me een beetje vastzitten in lange muffe gangen zonder oriëntatiepunten waar het enerverend rumoerig was omwille van de slechte akoestiek.

François Biard

Ten einde raad vroeg ik wat hulp aan een vriendelijke museummedewerkster want ik wilde toch graag wat anders zien dan lange muffe gangen. En zo kwam ik -  eindelijk! - terecht in zalen vol schilderijen.

Jean-Baptiste Santerre
François Boucher

Pas na een tijd ontdekte ik hoe het Louvre in mekaar zit: er vertrekken vanuit de centraal gelegen grote ruimte onder de glazen piramide verschillende gangen die elk hun eigen naam hebben en van daar uit kan je je - mét plan in de handen want er staan echt nergens pijlen - verder oriënteren. 

Jean-Simeon Chardin

Op vlak van accommodatie vond ik het Louvre echt hels: toen ik na een paar uur nood had aan een plaats om even te gaan zitten met een tas koffie, bleek dat niet te vinden: ik vond alleen wat ongemakkelijke banken - aflopende gladde banken op heuphoogte - waar je een in plastiek verpakt drankje of versnapering kon nuttigen van een toog die in de grote hal stond. Door de vreselijke akoestiek was het er zeer onaangenaam lawaaierig dus ik was er rap weg.

Joseph Vernet

Het cafetaria dat ik wat later per ongeluk vond omdat ik er ineens tegenop  liep - want ook daar geen pijlen naar - bleek al gesloten, ook al was het museum zelf nog uren open.


Louis Tocque
Fleury-François Richard - roodkapje
Maar...

François Gérard

Ik liet me ondertussen verrassen door de mooie dingen die ik - eens in de juiste richting gezet door de museummedewerkster - tegenkwam.

Joseph Ducreux

Ik zag oude Franse schilderijen - hierboven een selfie van lang geleden! - en een Egyptische sfinx en mooie beelden uit het oude Griekenland.


En ik vond zowaar een bankje in een zeer aangename lichte grote ruimte vol witte beelden.

Anne-Louis Girodet de Roussy-Triosson
François Boucher

Na een paar uur zwelgen in al dat moois gaf ik er toch wat uitgeteld de brui aan. Het is namelijk toch onmogelijk om alles te zien wat er uitgestald staat. Het Louvre is immens groot. 

Jean-Auguste-Dominique Ingres

Maar ik ga zeker nog eens terug om te genieten van al die hemelse kunstwerken. De hel van de accommodatie ken ik ondertussen en zal de volgende keer wellicht minder hels zijn. 


Was jij al eens in het Louvre? En wat vond jij er dan van? 

Théodore Chasseriau
Meer blogposts over Parijs of over kunst ...

3 opmerkingen:

  1. Ikwas er jaren geleden eens, vond het vooral druk en rumoerig,. Ik ging wel naar de mona Lisa, wat een deceptie. Dikke rijen voor een piepklein schilderij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik was er nog nooit. Ben niet echt een museumgangster. Voor een groot stuk door de honden die bijna altijd mee gaan op vakantie. Je zag prachtige schilderijen, je maakte mooie foto's vooral ook die van de witte trappenzaal. Maar dat hels lawaai, de drukte... ik denk niet dat dit voor mij is weggelegd. Je kon me in ieder geval niet bekoren. De echtgenoot daarentegen zou daar uren kunnen doorbrengen. Op dat punt verschillen wij als hemel en aarde... of was het als hemel en hel? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat jammer dat het tegenviel. Ik vind de schilderijen prachtig,maar zoveel drukte zou mij ook tegenstaan. Wij waren er ooit ook, maar dat is vast veertig jaar geleden.

    BeantwoordenVerwijderen