donderdag 12 januari 2017

Rotterdam: het Boijmans Van Beuningenmuseum

detail uit een werk van Michelangel

Jan Steen

Voorafgaandelijke research voor mijn tripje naar Rotterdam leerde me dat er heel wat musea zijn in deze stad. Het was een kwestie van er eentje uit te kiezen wegens te veel om ze allemaal te kunnen bezoeken en dat werd het Boijmans - Van Beuningenmuseum

detail  uit een werk van Jörg Ratgeb. Vetzakse hé!
titiaan
Gezien het adres van dit museum - in het 'museumpark' - verwachtte ik een groot park met verschillende musea maar veel park zag ik eerlijk gezegd niet. 
Ik was bovendien in de veronderstelling dat ik met het openbaar vervoer daar naartoe zou moeten maar ik ontdekte dat het museum op een steenworp van mijn hotel gelegen was en ik er best te voet naartoe kon stappen. Meevaller!

Vilhelm Hammershoi
breughel
Van Gogh

Het was een gure erg koude novemberdag en ik was dan ook blij dat ik me ergens lekker warm binnen kon laten overweldigen door allemaal mooie kunstwerken...

detail uit een werk van Quinten Matsijs
Rubens

En dit museum bleek daar zeer geschikt voor. Het is een groot museum en er hangen werken van zeer veel grote namen. Eigenlijk bevat het museum een goeie samenvatting van de - weliswaar enkel maatschappelijk erkende en vooral mannelijke - kunstgeschiedenis van onze contreien.

detail uit een werk van J. Bosch
Rembrandt

Ik liet me gewillig onderdompelen in de mooie dingen die getalenteerde mensen ooit maakten en genoot. Het was er niet te druk en ik maakte volop foto's ( dat wordt weer moeilijk kiezen!).
Dit museum is echt de moeite waard op te bezoeken als je van kunst houdt en eens wat tijd hebt in Rotterdam. 
Ik vond alleen het gebouw onoverzichtelijk waar ik wat in verdwaalde met al die gangetjes en kamertjes; Misschien zou het toch handiger zijn als er een heel duidelijke route wordt aangebracht. Ik geloof dan ook dat de kans bestaat dat ik niet alles gezien heb...

moesman
Percy Lou
Wil je er ook eens naar toe? Dit is de website van het museum.

 


Dit waren mijn favoriete werken: De dame vond ik bijzonder grappig (wat heeft ze een klein hoofd hé)  en het landschap zoooooooo mooi!

Kruseman
detail uit een werk van Koekkoek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten