maandag 30 januari 2017

Parijs: het spiksplinternieuw parfummuseum


Voor ik naar Parijs ging, deed ik wat research naar wat ik er allemaal zou kunnen doen. Ik heb ondertussen een grote collectie tips bijeen gesprokkeld op mijn pinterestbord over Parijs en  voor mijn vertrek nam ik die allemaal door. 


Zo wist ik dat er in de eindejaarsperiode een nieuw museum open ging: het parfummuseum. En vermits ik Parijs erg associeer met parfum, zelf veel hou van een lekker geurtje en er dan ook altijd minstens eentje meebreng uit de lichtstad, leek het me een interessant museum dat ik graag eens zou bezoeken.


Ik kocht geen ticket op voorhand omdat ik nog niet zeker was of ik er zou geraken. 
Ik wilde namelijk eerst naar musée galliera - het modemuseum. Maar dat bezoekje was na 20 minuten al afgelopen omdat  er niet zo erg veel te zien was en je er geen foto's mag maken.


Dus bevond ik me tegen schemering op de binnenplaats van het Grande musée de parfum ergens achteraan een rij die volgens  een medewerker zeker 3 kwartier lang was.
Dat had hij goed ingeschat zo bleek. Maar ik verveelde me niet want ik had een boek bij en rechtstaand in een rij kan je ook lezen.


Op voorhand twijfelde ik even of ik er wel naartoe zou gaan want ik vermoedde dat het er erg druk zou zijn omdat het nieuw is. Dat vermoede was juist.


Het was er inderdaad erg druk waardoor ik niet alles echt ten volle kon opnemen en ik heel moeilijk foto's kon maken omdat er altijd wel een arm of een hoofd in mijn beeld verscheen. 

Het museum was duidelijk nieuw en heeft zeker nog wat aanpassingen nodig : je kon er aan verschillende installaties ruiken, maar ik rook er vaak gewoon niks (en dat lag echt niet aan mij) .
En op sommige plaatsen was het zo donker dat de bijschriften niet te lezen waren.

Op het einde van het museum was een grote ruimte waar veel dure parfum verkocht werd. Toch kwam ik er tot mijn eigen verbazing zonder aankoop buiten. Ik rook er lekkere geurtjes maar ze waren toch net wat te prijzig voor mij. 


Ik had gemengde gevoelens bij dit museum. Ik vind het evident dat er in Parijs een parfummuseum is.


Maar ik had toch graag nog net wat meer info gekregen over hoe parfum gemaakt wordt en van waar de ingrediënten komen en zo. Ik bezocht in de Provence ooit eens per ongeluk - we kwamen dat ergens onderweg  tegen - een distilleerderij waar men vers geoogste lavendel omzette tot lavendelextract ( zag er erg spectaculair uit met grote putten in de grond waar er hard gestookt werd ... )   en dat was  veel boeiender dan wat ik hier te zien kreeg.  


Er stonden ook installaties waarvan de link met parfum me volledig ontging.


Ik bleef een beetje op mijn honger zitten.
Maar ondanks het feit dat het toch echt wat te druk was was het toch ook niet onaangenaam om er rond te lopen.


Het museum ligt in de rue du Faubourg Saint Honoré, en dat is midden tussen de winkels van de grote en dure modehuizen. 
Als je daar eens terecht komt en je bent de etalages en de dure prijzen wat beu, dan kan dit museum een welkome afwisseling zijn. Maar als je me vraagt naar echte aanraders voor Parijs, dan gaat dit museum niet tussen mijn tips zitten.


Wil je er ook eens naartoe? Op hun website vind je alle nodige info...


Meer blogposts over Parijs via deze tag of op deze pagina...

Follow

4 opmerkingen:

 1. Een parfum museum lijkt me interessant. Ik houd ook wel van een lekker geurtje. Jammer dat je een beetje op je honger bleef zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog nooit over gehoord en zo te lezen een beetje een gemiste kans...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is pas open van eind december ;) . Dus niet zo raar dat je er nog nooit van hoorde.

   Verwijderen
 3. Jammer, dat je er niet meer uitleg vond over parfum en het bereidingsproces. Dat lijkt me juist wel leuk om te weten.

  BeantwoordenVerwijderen