maandag 10 oktober 2016

de zoo: pelikanen


Ik geloof niet in een god of goden en al helemaal niet in het scheppingsverhaal.
Maar ik vind het wel een plezant verhaaltje. Volgens mij is het dan zo gegaan:

Goden (als ze met meer zijn is dat plezanter lijkt me) zijn creatief en vervelen zich wel eens.
En zo komt het dat ze op een avond bijeen zaten na een copieuze maaltijd met veel rijstpap en gouden lepeltjes en sloten goede rode wijn uit zwaar versierde kelken en in een creatieve brainstorm belandden.
Ze fantaseerden er op los over wat hun volgende creatie zou moeten zijn.


'En als we nu eens een vogel maken die een schepnetje heeft als bek, da's praktisch en dat hebben we nog niet en da's zo eens iets anders' zou er dan eentje gezegd kunnen hebben.
Waarna ze de pelikaan uitvonden....
Zou kunnen toch, niet?


In de zoo van Antwerpen zitten de pelikanen met een stuk of 5 op een eilandje in een vijvertje waarin ook de nijlpaarden graag wat rondsoppen. 


Da's soms handig voor die pelikanen. Soms drijft er eentje een andere het water in of verhindert nog een andere een zwemmend exemplaar het water uit te komen. Zelf al gezien!


En als er dan vlakbij een nijlpaard ligt te dobberen en je wil echt dat water uit, dan ga je toch gewoon op de rug van dat nijlpaard zitten. Je eigen privé-mini-eilandje ... Eventjes toch, tot meneer of mevrouw nijlpaard terug de diepte induikt. 
Heb je ineens de aandacht van de menselijke bezoekers die vol enthousaisme beginnen te kirren ( ik doe dat toch, oeps ... . Heb er spijtig genoeg nog geen foto's van kunnen maken. Van de pelikanen op de nijlpaarden, niet van het gekir hé. ).


Ik vind pelikanen tof. Ze zijn lekker groot en ik vind ze grappig als ze ronddrijven op het water. Ik kreeg de opmerking dat het exemplaar van de eerste foto erg boos keek, maar dat vind ik echt niet. 


Heel goed hebben die creatieve goden echter niet nagedacht over de gevolgen van dat schepnetje denk ik.
Want hoe praktisch dat mag lijken bij het vangen van vis, om jezelf te wassen lijken ze me minder handig.


Zo'n pelikaan moet toch heel wat oefenen vooraleer bekwaam genoeg te zijn om zijn vederpak te onderhouden denk ik. Probeer maar eens met een paar chopsticks pluisjes van je trui te halen. Lijkt me echt niet evident. 


Pelikanen zijn ook zo lekker groot. Ik heb ze spijtig genoeg nog nooit in het wild gezien. Ik bezocht ooit een vissershaventje in Paphos in Cyprus waar deze vogels ook zouden leven, maar buiten een kat die in het water sprong en wegzwom ( echt waar!)  heb ik er geen bijzondere wezens gezien helaas. Ook geen pelikanen.


meer foto's en verhalen uit de zoo ....
Follow

2 opmerkingen:

  1. Haha, wat een leuk blogje! Fantastische foto's, ik vind het ook prachtige vogels. En heb ze in het wild gezien, in 2009, in Californië.

    BeantwoordenVerwijderen