donderdag 4 augustus 2016

'gamechangers' in het modemuseum in Antwerpen


Bij het zien van modedefilés vraag ik me wel eens af wat de bedoeling van sommige stukken is: het is vaak niet draagbaar en ook niet mooi. Maar door regelmatig tentoonstellingen in het modemuseum te bezoeken heb ik ontdekt dat het niet altijd om draagbaar en mooi gaat, maar ook om zoeken, experimenteren, grenzen verleggen, dingen in vraag stellen....


Op deze moment loopt er in het modemuseum van Antwerpen een tentoonstelling die dat mooi illustreert: er hangen kledingstukken waar ik niet gauw iemand zie in rondlopen zoals onderstaand en bovenstaand stuk met opgenaaide ' bobbels ' maar in een samenleving waarin mensen allemaal proberen te voldoen aan het heersend schoonheidsideaal is het best verfrissend om iemand bulten te zien verwerken op plaatsen waar we ze niet hebben of willen.In de tentoonstelling 'gamechangers' zie je hoe ontwerpers in hun tijd bestaande normen mbt kledij en lichaamsvormen exploreren en veranderen. Ze hebben vaak geleid tot vormen die we achteraf allemaal op een vaak iets minder uitgesproken manier gingen dragen. 
Ik was zelf vooral in de ban van de video die getoond werd: een vrouw die steeds opnieuw een kledingstuk van zich af laat glijden en zich daarbij op zo'n mooie manier uitkleedt dat ik eens wil proberen of ik dat ook kan.
Ik zag een vrouw die vrij en ongebonden wil zijn, niet beperkt wil worden door - al dan niet letterlijk - harnassen en korsetten.
Helaas geen foto's van, je zult je nieuwsgierigheid moeten stillen door zelf te gaan kijken ;).


Dat smaken verschillen bleek toen ik aan mijn moeder die me zoals zo vaak bij zo'n activiteiten vergezelde vertelde dat ik onderstaand silhouet wel mooi vond. Ze keek met met een kreet van afgrijzen aan, maar volgens mij was ze niet verbaasd want soms refereert ze wel eens naar kledingstukken van mij als ' die vod ' :D .

Ik zag kledingstukken met kraaltjes, van zijde, metaal, .... en plissé...
Zeer lastig om te onderhouden vind ik zelf maar mijn kledij is natuurlijk wel van een andere kwaliteit en prijsklasse dan deze schoonheden.Er hingen opvallend veel zwarte stukken in deze tentoonstelling (niet zo zichtbaar in deze selectie maar de zwarte stukken fotografeerden niet goed ;) ) wat natuurlijk niet zo raar is omdat de focus op de vormen lag en niet op de kleuren.


Ik vond het ook opvallend hoeveel werken er hingen van Balenciaga maar dat bleek achteraf gezien geen toeval want de hele tentoonstelling was bewust opgebouwd rond zijn oeuvre las ik op de website :D .


Bij een deel van de kledingstukken is erg zichtbaar van waar de inspiratie komt.... Oosterse invloeden in overvloed hier... Kijk! Mijn mama! 


Wil je ook eens gaan kijken?
Het modemuseum bevindt zich vlakbij de Groenplaats in hartje Antwerpen en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Je leest alle praktische info op deze website.


Ik kijk trouwens al uit naar de tentoonstelling van september! Dan wordt een combinatie gemaakt tussen mode en de werken van kunstenaar Rik Wauters!En als je daar dan toch rondloopt, moet je ook eens gewoon rondkijken in het gebouw: ik vind dat op zich ook al de moeite....meer blogposts over Antwerpen hier of via deze tag...
meer blogposts over musea die ik bezocht heb via deze tag ....
Follow

2 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige tentoonstelling. Binnenkort een dagje naar Antwerpen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi! Wat leuk dat je kijk op de mode ontwerpwereld verandert door het museumbezoek. Antwerpen gaat hem niet worden, dus dank voor jouw bijdrage, heb ik er toch van kunnen genieten.

    BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...