dinsdag 26 juli 2016

vuurvliegjes, of toch niet?


Op facebook zag ik een aantal feeërieke foto's voorbij komen van een bos vol vuurvliegjes. En toen vroeg ik me vanalles af: Tiens, ik heb dat nog nooit in het echt gezien. Zouden er in Deurne ook zitten? In het park hierover misschien? En hoe zien die er uit? En kan je die fotograferen? 


In tijden van internet - ik heb andere tijden gekend beste jongens en meisjes - open je dan vriend google en weet je er binnen de kortste keren alles van.
Zo ontdekte ik dat:
- vuurvliegjes eigenlijk kevertjes zijn
- ze inderdaad ook in onze lage landen voorkomen
- er een facebookpagina bestaat van iemand die in kaart wil brengen waar in Vlaanderen er glimwormen te vinden zijn 
- het park aan de overkant de ideale biotoop is voor vuurvliegjes: nat en met open vlakten en bomenrijen
- ze vooral te zien zijn tussen 15 juni en 15 juli 


Ik besloot op jacht te gaan.
Vuurvliegjes zijn vooral te zien tussen half 11 en half 12, als het donker inzet. Dus wachtte ik op een regenloze avond en trok ik de straat over.
Ik voelde me een beetje ongemakkelijk. Ik was liever met 2 gegaan maar mijn lief wilde niet mee. En mijn moeder vond het hele plan knap onverantwoord en gevaarlijk: 'ge gaat toch niet op je eentje in den donkere in het park rondlopen zekers!' . Haar woorden bleven nagalmen in mijn hoofd terwijl ik voor het eerst zo laat op mijn eentje rondliep in het park. 
Ik was er dan wel op mijn eentje maar zeker niet alleen: naast het park ligt het voetbalstadion en daar werd ondertussen een voetbalmatch getoond op groot scherm. Aan het gejuich te horen werd er af en toe een goal gemaakt, ik hoorde alleen niet voor wie. Heel deze setting gaf me een beetje een surreëel gevoel.
Al gauw besefte ik dat het niet zo'n goed idee was om na dagen en dagen van felle regenval met ademende sportschoenen het park in te trekken: luttele tijd later had ik namelijk kletsnatte voeten want de open vlakten waren herschapen tot reusachtige plassen en ondiepe vijvers - met eenden en al.....  


Ik speurde rond in het kreupelhout aan de bomenrand naar kleine lichtjes maar zag niks pinkelen....
Na een tijdje werd het zo donker dat ik vreesde niet meer te zien waar ik liep en trok ik terug huiswaarts met nog meer vragen dan ik al had: zijn vuurvliegjes goed zichtbaar of moet je er echt zwaar naar zoeken? Zitten ze laag tegen de grond of eerder wat hoger? Geven ze heel de tijd licht of pinkelen ze? Zitten ze met veel samen of af en toe een enkeling? ...


Vuurvliegjes had ik niet gezien, maar insecten zaten er duidelijk wel: mijn armen stonden vol dikke jeukende beten waar ik nog dagen last van had. Ge moet er wat voor over hebben hé, als je sprookjesachtige dingen wil zien...


En ik trok ook wat foto's, zoals dit prachtexemplaar van iets op de grond .... 


Later heb nog een nieuwe poging gewaagd. Deze keer was het al een pak droger en bleven mijn voeten droog. En deze keer had ik een zaklamp bij die ik vervolgens niet gebruikte.
Ik durfde al wat verder te gaan en zocht de donkerste plekjes op. 1 keertje dacht ik iets te zien oplichten maar het was zo onbeduidend klein dat ik niet zeker ben. Om te voorkomen dat ik weer terug vol beten zou staan deed ik mijn leren jekker aan maar de bijtgrage insecten trokken zich daar niks van aan en staken dan maar  gewoon door mijn broek - op elke knie een dikke beet -  of  tastten toe op mijn handen.....


Ik wilde al lang eens in het donker in het park gaan wandelen. En de vuurvliegjesjacht gaven me daar een goeie gelegenheid voor. 
Ik denk dat ik nog wel eens ga kijken, ge weet maar nooit dat ik er dan wel vind. Ik heb ondertussen alvast een muggenwerende lotion aangekocht: ze zullen me geen derde keer hebben!


Hebben jullie al eens echt vuurvliegjes gezien? In je buurt bijvoorbeeld?
Tip: laat het dan zeker weten op deze facebookpagina zodat in kaart gebracht kan worden waar ze nog voorkomen! 
Follow


7 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Awel da's tof! Maar: ik kan niet de komende dagen en ik vrees dat de periode van de vuurvliegjes daarna wat voorbij is....Maar we kunnen dat wel eens doen hé!

   Verwijderen
 2. Jammer dat je ze niet gezien hebt. Al je inspanningen hadden best beloond mogen worden. Zelf nooit vuurvliegjes gezien en als ik je verhaal over bijtgrage insecten zo lees ook niet echt de neiging ze te gaan zoeken. Hoewel je mijn interesse wel gewekt hebt :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop ze de volgende keer toch te slim af te zijn met antimuggenspul dat ik pas kocht en dat vreselijk stinkt ( maar beter dat dan een paar dagen jeuk !).

   Verwijderen
 3. Wat heb je dat leuk geschreven! Jammer dat je ze niet met zekerheid gezien hebt, maar het leverde naast de muggenbulten toch dit mooie verhaal op. Oh ja, ik heb ze ook nog nooit in het echt gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. aha! ik ben geen unicum dan! Ik weet niet of het deze zomer nog zou lukken om er nog te ontdekken, maar ik probeer het volgend jaar gewoon opnieuw. En dan pak ik els misschien wel mee ;)

   Verwijderen
  2. aha! ik ben geen unicum dan! Ik weet niet of het deze zomer nog zou lukken om er nog te ontdekken, maar ik probeer het volgend jaar gewoon opnieuw. En dan pak ik els misschien wel mee ;)

   Verwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...