maandag 23 mei 2016

Parijs: Place de la République - Nuit Debout en oproep betoging morgenAl wekenlang is het erg woelig in Frankrijk. De wet El Kohmri - een wet waarbij de rechten van werknemers flink beperkt zullen worden - heeft veel mensen kwaad gemaakt en dat was het startsein voor veel acties en het ontstaan van een nieuwe volksbeweging: Nuit Debout.


In Parijs komen al wekenlang elke avond mensen bij elkaar op de Place de la République om te praten en acties te plannen. Ze praten over de meest uiteenlopende thema's, het gaat al lang niet meer alleen over de omstreden wet die het protest in gang trok. 


Tot mijn verbazing wilde mijn lief daar echt graag eens gaan kijken. En hij vond het er best tof zei hij. Mijn verbazing komt vanuit het gegeven dat zijn maatschappijvisie niet echt overeenkomt met de mijne en ook niet met dat van de mensen op de Place de la Republique. 


We hingen wat rond tussen de mensen die op het plein in groepjes bijeen zaten en aandachtig naar mekaar aan het luisteren waren. 
Ik heb het zelf bij rondslenteren gehouden, mijn frans is helaas echt niet goed genoeg om te kunnen verstaan waar ze het over hadden.
Het bleef bij sfeer opsnuiven en kijken bij mij.Er was genoeg te zien en de boodschappen waren zelfs voor mij met mijn gebrekkig frans duidelijk genoeg.


Mijn lief ging wat verder: binnen de kortste keren was hij ingeschakeld bij de opbouw van een tentje :) .


Het plein wordt trouwens ook gebruikt als plek waar mensen de aanslagen van november herdenken. 


Ik was - het waren koude dagen - vrij snel verkleumd en besloot mijn arme voeten wat rust te gunnen bij een taske koffie. Veel kon ik namelijk toch niet bijdragen.
Mijn lief zwierf ondertussen nog wat verder.


Achter de hoek zagen we wat later een flink cordon politie-agenten met bijbehorende voertuigen klaar staan.... 
Mensen die hun gedacht zeggen, da's blijkbaar gevaarlijk ... . 


Via de WereldMorgen kan je regelmatig verslagen  lezen over wat er gebeurt op het plein en je kan ook terecht op deze facebookpagina.
Ik hoop alvast dat deze beweging verder uitbreidt en er in slaagt een tegenwicht te vormen voor de antisociale afbraakpolitiek die onze samenleving teistert.


Dat uitbreiden gebeurt alvast een beetje:  over de landsgrenzen heen richting België nog wel! Als je graag mee wil discussiëren en je geraakt niet in Parijs, kan je namelijk ook terecht in eigen land. Er zijn in navolging van het Parijse voorbeeld ook in België hier en daar  zulke initiatieven ontstaan. Ik weet dat dit ook gebeurt in Brussel, Antwerpen, Oostende en Gent. Ik weet helaas minder goed waar en hoe je aan de praktische info daarover geraakt ;) .


En morgen kan je alvast mee gaan betogen in gemeenschappelijk vakbondsfront ( al kan ik er zelf niet bij zijn, dus als je gaat, roep dan maar wat extra voor mij erbij ;) ) voor een betere wereld en tegen de afbraak van onze sociale verworvenheden ...
Meer info vind je hier ... 

Meer blogposts over Parijs via deze tag ...

Follow

Geen opmerkingen:

Een reactie posten