donderdag 7 april 2016

weelderige bloemen in het Rockoxhuis


Soms heb je een duwtje in de rug nodig om toerist te spelen in je eigen stad.
Dat overkwam me onlangs. Een vriendin uit het verre Leuven vroeg me of ik zin had om naar een bloemententoonstelling te gaan in het Rockoxhuis in Antwerpen en zo kwam het dat ik als inwoonster van deze stad daar voor het eerst eens ging kijken...


En ik heb het me niet beklaagd !
Het Rockoxhuis ligt in hartje Antwerpen, in de Keizerstraat. 


Het Rockoxhuis behoorde toe aan de familie Rockox maar is nu al lang een museum. 
Tot een dikke week geleden was er een tentoonstelling te zien met schilderijen vol heerlijke bloemen.


Deze schilderijen stellen bloemstukken voor die in die tijd niet evident te schilderen waren : immers, de bloemen die op die schilderijen staan bloeien in het echte leven op verschillende momenten. Het was toen niet mogelijk om ze allemaal tegelijk in boeketten te verwerken. 
En vermits ze toen nog geen fototoestellen hadden konden deze werken ook niet van een foto afgetekend worden. 
Dat maakt de schilderijen nog een stuk straffer vind ik ...Plezant is ook dat op die werken niet alleen bloemen staan, maar ook soms fruit, en hier en daar een insectje of een klein diertje. 
Het was een hele ontdekkkingstocht om samen met de leuvense vriendin uit te zoeken wat er eigenlijk allemaal op een bepaald schilderij stond. 
Dat we allebei van tuinieren, mooie natuur en beestjes houden maakte het natuurlijk des te plezanter. 


Ik moest me heel de tijd  houden om niet eens goed aan de schilderijen te gaan ruiken. Het zou tof geweest zijn als er in het museum een bloemengeur had gehangen.Naast de bloemenschilderijen, werden ook een aantal zeer mooie werken uit het momenteel al een flinke tijd in restauratie zijnde museum voor schone kunsten tentoongesteld.


Zo zag ik deze Madonna (  Fouquet - 1452) weer eens in het echt. Ik wist zeker dat ik ze al eerder zag en begreep waar dat geweest was toen ik in het boekje las dat het een werk uit het MVSK is.
Het schilderij is me erg bijgebleven omdat ik het zo opvallend anders vond voor die periode. Het dateert van 1452 en toch ziet het er ook vandaag nog verrassend modern uit vind ik. De eerste blikvanger in dit schilderij is voor mij de wel heel erg kogelronde en wulpse tiet van de heilige maagd. Maar nog opvallender vind ik de gestileerde blauwe en rode kleine engeltjes rondom moeder en kind.
Het was een blij weerzien met dit schilderij want ik vind het nog altijd erg mooi !

Op een bepaalde moment was het in om een speciale kamer te hebben vol schilderijen en andere mooie dingen. Bij de rijke mensen hé, nen simpele leerlooier kon dat niet betalen denk ik.
En van die kamers maakten ze dan vervolgens weer schilderijen, zoals hier ...


Het Rockoxhuis had de werken ook op die manier opgehangen waardoor de verschillende kamers echt bomvol schilderijen hingen. Ik vind het erg charmant overkomen wanneer musea zo ingericht zijn. Da's al direct een pak huiselijker. Nadeel is wel dat sommige werken niet zo goed zichtbaar en al helemaal niet zo goed fotografeerbaar zijn op die manier.


Zoals deze 2 heren. Die intrigeerden me enorm omdat ik me zo bekeken voelde door het rechtse heerschap... Ik heb ze toch op de foto gekregen !


Bovendien mocht je niet te dicht bij de schilderijen komen of er ging - terecht natuurlijk - een alarm af. 
En als je dan M(i)e heet en soms wat onachtzaam en bruut bent en met een lange sjaal rondloopt gaat dat alarm dus voortdurend af door het gezwier van die sjaal :D ...


Naast schilderijen lagen er hier en daar ook prullaria ( stenen, schelpen, koralen, ... ) en stonden er ook erg mooi uitgewerkte kastjes.
Die dienden niet echt om veel in op te bergen denk ik.
Wel indrukwekkend hé !


Mijn eerste bezoek aan het Rockoxhuis is me goed bevallen. Ik ga daar zeker nog naar toe denk ik. 


De bloemententoonstelling is helaas afgelopen maar er zal ongetwijfeld een nieuwe mooie tentoonstelling in de plaats komen !
Wil je er ook eens naar toe . Klik dan hier voor de praktische info ...


Meer mooie dingen in Antwerpen hier...
Meer verslagen van museumbezoekjes ....
Follow

2 opmerkingen: