donderdag 4 februari 2016

fotografietip : instellingen op je fototoestel voor het fotograferen van kleine voorwerpen op een witte achtergrond


Zoal je al wel gezien hebt, maak ik vaak foto's van kleine dingen - oorbellen vooral - op een witte achtergrond.
Ik gebruik daar meestal 1 of meerdere witte bladen tekenpapier voor en soms een spiegeltje om wat bij te lichten.


Ik heb geen spiegelreflextoestel en fotografeer zowat altijd op de 'automatisch'-stand, al verander ik wel af en toe de instellingen.
Voor het maken van kleine voorwerpen op een witte achtergrond zijn er 3 instellingen die ik aanpas: 

1. de macrostand
Als je iets kleins van dichtbij wil fotograferen , moet je het fototoestel in macrostand zetten als je wilt dat de foto scherp is.
Sommige fototoestellen doen dat automatisch als je dichtbij iets komt met je toestel. Mijn Canon G12 deed dat bijvoorbeeld. Maar bij andere fototoestellen moet je dat op voorhand manueel instellen.
Het symbool voor de macrostand is zowat altijd een tulpje...


2. flits uit
De flits zet ik eigenlijk altijd uit, flitsen is zowat altijd een slecht idee. En zeker op een wit blad en dichtbij ....
Dus : zoek je een plekje met veel daglicht ( maar niet in de zon want dan heb je weer last van schaduwen ) . 3. de sneeuwstand
In mijn ixustoestelleke zitten een hele reeks voorgeprogrammeerde instellingen. Zo kan ik kiezen voor ' speels effect ', ' fish eye ', ' nacht ', ' vuurwerk ', ' zwart wit ', ... maar ook voor 'sneeuw'. 
Wanneer je sneeuw fotografeert - maar ook andere dingen met veel wit -  wordt het wit makkelijk blauw en daar hou ik niet van.
Ik werk dat achteraf met mijn fotobewerkingsprogramma zoveel mogelijk weg .
Maar ik heb ontdekt dat als ik de sneeuwstand gebruik , de foto's al zonder bewerking veel witter en lichter zijn.
Als je geen sneeuwstand hebt, kan je een soortgelijk effect bekomen door de belichtingsknop een paar streepjes te verzetten en wat te overbelichten ...
Maar op mijn ixustoestel is de sneeuwpopstand mijn favo bij het fotograferen met veel wit ...Voila, ik hoop dat deze tips van pas komen ;)

meer fototips :
- mijn tips voor de aankoop van een fototoestel
- automatisch aanpassen van foto's in google uitschakelen  
- zonsondergangtip
- 10 tips voor het maken van foto's van kleine voorwerpen


Follow

5 opmerkingen:

 1. Dank voor deze goede tip! Ook ik heb een Ixus, maar had het sneeuwpopje nog nooit gebruikt. Ik moest wel even zoeken. Meestal bewerk ik de helderheid en contrast van de foto achteraf, maar dit is vast gemakkelijker. Deze tips komen zeker van pas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat zijn goed uitvoerbare tips, dankjewel!
  Als leek vind ik het erg moeilijk om knappe foto's te maken, maar vaak zijn tips over fotograferen meer bedoeld voor mensen die op zijn minst een beetje verstand hebben van fotograferen (en dus niet voor mij) en dan zijn zulke tips heel welkom!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die macro gebruik ik ook omdat mijn fototoestel dat automatisch doet. Bij daglicht fotograferen vind ik vaak moeilijk omdat ik dan werken ben en mijn eten kan ik niet echt bijhouden tot in het weekend ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel voor de tips! Ik ben nu ook ineens bezig met fotografie voor mijn eigen blog, ik ga zeker de spiegel trucje proberen.

  BeantwoordenVerwijderen