woensdag 4 februari 2015

Mijn tips voor de aankoop van een fototoestel

Soms word me wel eens gevraagd welk fototoestel ik heb, daarbij ietwat insinuerend dat de kwaliteit van mijn foto's bepaald worden door het toestel dat ik heb ;)
Vaak verwacht men dan ook dat ik blitse dure toestellen heb .
Maar dat is niet het geval.
En ook niet nodig om goede foto's te kunnen maken.
Alle foto's op mijn blog zijn gemaakt met 1 van de toestelletjes hieronder...


Na jarenlang analoog te hebben gefotografeerd en heel wat uurtjes in de donkere kamer te hebben doorgebracht stapte ik een aantal jaren geleden met bovenstaand toestelletje met lichte tegenzin over naar de digitale fotografie : het bleek een zeer goed  compact automatisch toestelletje van Canon en het heeft lang goed dienst gedaan. Het toestel werkt trouwens nog altijd goed - maar de batterij is al na een half uur helemaal plat en het is helaas niet mogelijk om nieuwe batterijen te vinden die een acceptabele levensduur hebben ...
Tijd voor ander en beter dus .
Dat werd deze G12 van canon. Vanaf ergens begin 2011 zijn zowat alle foto's op mijn blog tot mijn grote tevredenheid met dit toestel gemaakt.
Een mankement dwong me echter het toestel binnen te brengen en het kostte zoveel om het te laten repareren dat ik besloot een ander te kopen.
Eigenlijk wilde ik voor de nieuwe versie van hetzelfde apparaat gaan, maar helaas is in die nieuwe versie de voor mij grootste troef van de oude versie niet meer coorzien ( en dat snap ik écht niet )  : een kantelbaar display. Ik ben dat zooooo gewoon dat ik echt niet meer zonder wil fotograferen...
Ik ben niet de meest voorzichtige fotograaf en toen op mijn Canon G12 krassen op de lens zaten, liet ik er eens een nieuwe lens opzetten.
Zo'n reparatie is natuurlijk niet op 1 dag in orde ( in feite duurde het met wat hindernissen echt maanden vooraleer ik het terug bruikbaar in handen had ) en omdat ik écht een fototoestel wil hebben kocht ik een recentere versie van de canon ixus als noodtoestelletje.
Daar heb ik sinds ergens half  2014 ook regelmatig foto's mee gemaakt en dat gaat nog altijd dagelijks mee in mijn handtas....

Sinds het voorbije weekend heb ik mijn geliefde canon G12 van de moetens ingeruild voor deze Nikon Coolpix. 
Dit toestel heeft wel een kantelbaar display en is ook niet te zwaar en te groot. Voor mijn manier van fotograferen is dat belangrijk. 
Ik voel me wat onzeker bij het overstappen naar Nikon, en merk dat ik veel aan dit toestel helemaal opnieuw moet uitzoeken omdat het toch wat anders werkt dan een Canon. Maar in het assortiment van Canon is momenteel geen toestel beschikbaar dat voldoet aan mijn behoeften.
Ik kan nog niks vertellen over de kwaliteit van dit nieuwe toestel omdat ik er nog geen ervaring mee heb ( als jij dat wel hebt : deel gerust je bevindingen ! ).  Bij het kiezen van een nieuw toestel kreeg ik al 2 keer zeer deskundig advies van vriend Nick : hij is thuis in de technische kant van fototoestellen en hij weet hoe ik fotografeer en kan me dus bijgevolg zeer goed en aangepast aan mijn behoeften adviseren bij de aankoop van een  nieuw fototoestel.
En nu dacht ik jullie ook wat handvaten te geven om je te helpen bij het kiezen van een fototoestel dat geschikt is voor wat jij er mee wil doen. 

- prijsklasse : Wat is het bedrag dat je kan besteden aan een fototoestel ? Je kan namelijk zeer veel geld uitgeven aan fototoestellen, en dus is het goed dat je op voorhand afbakent wat je budget is. Hou er rekening mee dat je wellicht ook een hoesje en sd-kaartje  zal moeten kopen en naargelang welk toestel je kiest reserveer je best ook een budget voor extra objectieven ( de naar't schijnt juiste naam voor een ' lens ' ;) )  
- grootte : Ik heb altijd een fototoestel bij en trek zeer veel foto's. Bijna dagelijks ... Een reflextoestel met aparte lensen voor breedhoek, macro, en telefoto's is dan niet handig : je hebt al gauw een hele fototas vol materiaal mee te sjouwen en dat doe je normaal gezien niet in het dagelijkse leven. 
Maar als je van plan bent om je helemaal op de fotografie te gooien is zo'n spiegelreflex met losse lenzen wel een goed idee. Dan moet je er echter echt wel voor gaan, want anders loop je de kans dat je fototas met materiaal al gauw in de kast staat te verstoffen en da's zonde want dat is een pak duurder dan een compact toestelletje .
Je kan ook beiden combineren : je kan een klein toestelletje aanschaffen voor elke dag en veel geld uitgeven aan goed materiaal voor als je doelbewust op stap gaat om te fotograferen. 
- zoeker : tegenwoordig hebben veel toestellen geen zoeker meer ( een zoeker is dat klein venstertje achteraan dat je tegen je oog moet houden om te kunnen zien wat je fotografeert. Vroeger hadden fototoestellen altijd alleen een zoeker ) Ikzelf vind dat erg spijtig want er zijn momenten dat je door de lichtomstandigheden niet goed ziet wat je aan het fotograferen  bent op het display. Als je dan geen zoeker hebt maak je in het ijle foto's. Mijn huidig  ixustoestelletje heeft geen zoeker en toen ik hier aan het wandelen was zag ik pas thuis wat ik gefotografeerd had ... 
Omdat die ixus mijn reservetoestel is, vind ik dat minder erg. Maar als je maar 1 toestel aanschaft raad ik een zoeker toch wel sterk aan.
- kantelbaar display : Dat heb je niet echt nodig om goede foto's te maken, maar ik vind het zelf een zeer plezant en door mij veelgebruikt hulpmiddel om foto's te maken zonder je in allerlei rare bochten te moeten wringen of in het slijk te moeten gaan liggen om een foto te maken van dat klein bloemetje tegen de achtergrond van de blauwe lucht ... Ik kan dus niet meer zonder, maar als je er nog nooit mee gewerkt hebt ga je het ook niet missen....- wat wil je fotograferen ? : Wil je er op uit en onderweg foto's kunnen maken?  Wil je vooral selfies maken  ? Of wil je in een studio of soortgelijke setting  portretten of lekkere gerechten fotograferen ? Naargelang wat je wil doen heb je andere toestellen nodig.  Als je er niet mee buiten komt en in een studio wil fotograferen is een spiegelreflex niet onhandig en zeker een meerwaarde. Dan kan je ook een goede flits en statief gebruiken ( =extra kosten !). 
Voor selfies is zo'n kantelbaar display wel handig ...
- hoeveel tijd wil je besteden aan het maken van foto's ? Als je geen zin hebt om al te veel tijd in fotograferen te steken moet je zeker geen spiegelreflex kopen : koop dan een goed compact toestelletje en als je dan nog wat let op de elementaire fotografieregels ( scherp stellen, goed licht, mooie compositie, niet flitsen ... ) maak je ook goede foto's
- wil je je foto's veel of weinig manipuleren op de PC ? Ik fotografeer gecombineerd : ik probeer bij het fotograferen de foto al zo goed mogelijk te maken. Toch bewerk ik ze wel achteraf maar liefst zo weinig mogelijk ( want daar kruipt heel veel tijd/werk in en je moet dat bovendien ook een beetje kunnen ) . Sommige mensen kiezen ervoor om achteraf zoveel mogelijk zelf te bepalen hoe de foto er gaat uitzien. In dat geval moet je in RAW fotograferen. Dat doe ik zelf nooit,  dus veel info kan ik je daar niet over geven. 
Foto's in RAW-bestand zijn niet bruikbaar zonder ze te bewerken, maar je kan ze wel helemaal naar je hand zetten en er meer mee doen dan een gewoon gemaakte foto in het fotobewerkingsprogramma... 
- wil je op ' automatisch ' fotograferen of zelf je instellingen kiezen ? Als je niet veel van fotografie kent, geen zin hebt om je er in te verdiepen en gewoon wat snapshots wil maken zonder er al te veel over te moeten nadenken, kan je best kiezen voor een compact automatisch toestelletje.
Als je zelf wil spelen met scherpe-diepte, met licht en donker enzovoort, dan is een spiegelreflex een beter idee. Op die toestellen kan je trouwens ook in ' automatisch ' fotograferen als je dat wil.
Of je kan gaan voor - zoals ik deed - een 'tusseninneke' : zo kom je bij de canon G12 of de nikon coolpix of soorgelijke toestellen terecht... 
Je kan er zelf dingen op instellen, maar ook goed automatisch fotograferen. 
Ik fotografeer trouwens meestal in de automatisch-stand...
 - Macro/tele/groothoek : Als je bijvoorbeeld liefst van al close ups van kleine bloemetjes maakt, is het wel handig dat je een fototoestel uitkiest dat sterk is in macrofotografie. Elk toestel heeft zijn sterke en zwakkere kanten, ook op dit vlak. Kies er dus 1 die kwalitatief gezien goed is in wat je er wil mee doen.
- ken je wat van fotografie/bewerken van foto's en zo nee : wil je je er in verdiepen ? Als je daar allemaal geen zin in hebt, kan je je best beperken tot een goed compact toestelletje. Anders ga je zover als je zelf wil ;)
- flitsen ? ik flits zelf zelden of nooit want dat is bijna altijd lelijker. Tenzij je dat echt wil doen op een goede manier en dan kom je er niet met de flits op je toestel. Je moet dan de mogelijkheid hebben op een extra goede flits aan te sluiten .
- niet belangrijk : oooooooohhh!!!!!!!! Ne roze!!!!!! Dat past goed bij mijnen lippenstift ! 
Dit is trouwens de eerste foto die ik maakte met mijn nieuwe nikon en ik leerde er al direct van dat dit toestel niet automatisch overschakelt naar de macrostand zoals mijn vorig apparaat :)


Zo, was dit nuttig denkt ge ?
En heb je zelf nog tips bij de aankoop van een goed fototoestel ? 

9 opmerkingen:

 1. Dank je wel!
  Ik ben niet zo thuis in fotograferen, maar denk er toch over om een eenvoudige camera aan te schaffen om in mijn tas te hebben, want vaak zie ik zomaar leuke dingen die ik zou willen vastleggen.
  Jouw tips zijn dus heel welkom.
  Groetjes, Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. handig voor mensen die een keus willen maken welk toestel ze willen aanschaffen. Als aanvulling wil ik nog zeggen dat het nooit kwaad kan je iets meer te verdiepen in het fotograferen, vooral over compositie/licht/en mogelijkheden op je camera. dan kan je ook met een simpel toestel de mooiste foto's maken.

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een ontzettend goede tips. Zelf heb ik een Canon eos600D, waar ik ont-zet-tend blij mee ben. Vooral dat omklapbare scherm is de uitvinding van de eeuw, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja hé ! Zooooo stom dat dat iop de nieuwe versie van de G12 niet meer opzit !

   Verwijderen
 4. Ik vind het belangrijk dat je alles afweegt en zeker niet volgt wat een ander heeft :) ik ben blij met mijn simpele nikon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Da's waar, want iedereen fotografeert anders. En het is een misvatting dat mooie foto's gemaakt worden omdat het toestel goed is, hetzelfde toestel kopen als ieland die mooie foto's maakt in de veronderstelling dat je dan ook mooie foto's zult maken zal zwaar tegenvallen ;)

   Verwijderen
 5. Mijn man had lange tijd een klein toestelletje, een beetje zoals jouw eerste, en hij maakte daar schitterende foto's mee. Het ligt meer aan de handeling van de fotograaf dan aan het toestel... En jouw foto's bewijzen dat je een kei van een fotograaf bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor deze nuttige tips.
  Helemaal de spijker op de kop. Vooral dat over de fotograaf. :-)

  BeantwoordenVerwijderen