donderdag 17 september 2015

DIY groentetorens

DIY groentetorens

Ik heb niet zoveel verteld over mijn moestuin dit jaar, is jullie dat opgevallen ? 
Dat komt omdat ik er veel veel minder energie in stak dan vorig jaar.
Vorig jaar was het moestuinboek van Mme Zsazsa pas uit en dat boek was een enorme stimulans voor mijn goesting om er ook in te vliegen. 
Dit jaar had ik wel zin in de groenten, maar veel minder in het werk om tot die groenten te komen....

DIY groentetorens

Toch deed ik ook dit jaar wel iets in de tuin.
1 van die dingen was het bouwen van groentetorens.

DIY groentetorens

Ik noem ze algemeen 'groentetorens' omdat je ze voor verschillende soorten groenten kan gebruiken, maar ik baseerde me bij dit idee op de bonentorens waar "moestuinWim" vorig jaar zo enthousiast over vertelde.
Alleen maakte hij ze met grote emmers en een stok met een nagel er in en ik met zakken en zonder nagel....

DIY groentetorens

Hihihi !
Het is misschien niet de meest ideale moment om jullie een tip te geven voor jullie moestuin volgend jaar zo op het einde van de zomer bedenk ik me net ( vandaar de giechel )  . Maar er is nog altijd pinterest hé :).

DIY groentetorens

Soit. Ik heb een aantal aardappelplantzakken gekocht de voorbije jaren en ik weet van ondervinding dat je daar - uiteraard eigenlijk - ook andere dingen in kunt kweken dan aardappelen.

( Ik zette er trouwens dit jaar gewoon geen. Geen goesting .)
Omdat ik slechts de beschikking heb over 2 piepkleine tuintjes gebruik ik alle plaats die ik heb en dat betekent dat ik in mijn voortuin tussen de hortensia's, de hulststruik en de perenboom (allemaal welkome overblijfselen van de vorige huurster) plaatsjes zoek om in zakken ook wat eetbaars te kweken.

DIY groentetorens

Ik heb ook in de achtertuin - die echt heel erg piepklein is - een vijgenboom overgeërfd van de vorige bewoonster. Die boom is een groot genot in de zomer : heerlijk om onder te zitten. Maar hij heeft wat last van expansiedrang , hij groeit als kool en ik moet elk jaar flinke stukken van zijn takken knippen. Als ik dat niet zou gedaan hebben zou de boom letterlijk mijn hele tuin hebben ingepalmd en ik ben  niet zeker of ik dan nog in de tuin zou hebben geraakt. 

DIY groentetorens

Van dat snoeisel van de vijgenboom hou ik de grotere takken bij , die kunnen perfect dienen als steunstok voor tomaten en zonnebloemen als ik ze nodig heb. 
En nu kwamen ze ook van pas voor mijn groentetorens. 

DIY groentetorens

Dit heb je nodig  
- een plantzak vol vruchtbare aarde. Volgens mij kan dat ook gewoon met een zak van potgrond denk ik, maar dan moet je wel zorgen dat hij erg stabiel staat . 
- een grote stok. Ik gebruikte stokken van de vijgenboom maar je kan ook bamboestokken kopen
- koord
- een gaatjestang 
- een schaarZo maak je het : 
Maak met de gaatjestang in de rand van de zak wat gaatjes. Ik moest daar wel behoorlijk aan snokken om er een gat in te krijgen, maar het lukt echt wel.

DIY groentetorens

Steek het touw door het gat en bind het vast met een knoop.

DIY groentetorens

Zet een stok stevig en diep in het midden van de aarde in de plantzak.

DIY groentetorens

Leid het touw tot aan de bovenkant van de stok en draai het touw er een paar keer rond en maak er een stevige knoop in.
Herhaal dit aan elk gaatje .
Ge kunt kiezen of je eerst alle koorden aan de staak vastbindt en hem dan in de zak zet om vervolgens de uiteinden aan de gaatjes vast te knopen, of omgekeerd.


Mijn stokken waren niet helemaal recht, dat heb je natuurlijk als je takken recupereert - de natuur is over het algemeen niet zo recht :) . En ik vond ze daardoor eigenlijk erg mooi.


Ik gebruikte dit systeem dit jaar om erwten, staakbonen en augurken te kweken, 2 zakken van elk. Ik haal er - behalve van de erwten die al lang helemaal verdwenen zijn - nog steeds oogst van af. 

DIY groentetorens

In de zak plantte ik een stuk of 5 planten .
Mijn bonenstokken met koord waren trouwens niet lang genoeg : de bonen groeien momenteel gewoon verder in mijn perenboom.
Romantiek in de tuin , wie had dat verwacht ! 

DIY groentetorens

Ik heb geprobeerd om duidelijke foto's te maken van mijn  groentetorens maar door de overvloed aan beplanting in de voortuin gaan ze op in de rest van het groen. Maar ge snapt het wel zekers ? En ge gaat dat volgend jaar zeker ook proberen!

DIY groentetorensLees dit voor mijn regels rond gebruik en copyright voor mijn ontwerpen/ More info about my rules for copyright on my designs.

8 opmerkingen:

 1. Best een goede tip.. Ik weet echter niet of ik dit zolang kan onthouden... hihihihihi...

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ziet het er geweldig uit. Ik heb geen moestuin maar geniet van je foto's.
  Hou je taai, veel sterkte en liefs. Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb er dit jaar ook (noodgedwongen) met mijn klak naar gesmeten. Ik verhuis binnenkort en dan heb ik weer een eigen tuin waar ik helemaal loos kan gaan ;) Ik werkte in potten en had een tiental paprika's, kerstomaten, wat courgetten een pompoen en massa's sla, munt, tijm, bieslook en basilicum.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk gedaan, mijn moestuin staat er gelukkig wel overvloedig bij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed idee! Mijn vader heeft ook eens de takken van een vijgenboom als leistok gebruikt en die is gaan wortelen toen, met alle gevolgen van dien ;-) Heerlijk hoor, verse vijgen, jammie!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sinds twee jaar wonen wij in een appartement met een piepklein terras en dus zonder 'grote' moestuin. Als ik jouw idee zie, kan mijn man volgend jaar terug tuinieren! Bedankt voor je 'ingenieus' idee!

  BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com