dinsdag 16 juni 2015

Recept: tzatziki

Recept: tzatziki

Tzatziki vind ik echt superlekker ! 
Ik ben ooit eens in Kreta geweest - in zo'n groot toeristenstrandhotel - en ik herinner me zo teleurgesteld te zijn geweest in de keuken van dat hotel omdat dat allemaal eerder west-europees niet al te lekker klaargemaakt eten was. Alleen stond er ook altijd een pot tzatziki in het buffet en daar heb ik wél zwaar van genoten.

Recept: tzatziki

En nu besloot ik om dat - eindelijk ! - eens zelf te maken.
Da's namelijk niet zo moeilijk en het is een lekker bijgerecht op zwoele warme zomerdagen... .


INGREDIËNTEN

- een komkommer 
- zout
- een eetlepel of 8 dikke stevige Griekse yoghurt
- 2 takjes munt
- 1 teentje look
- olijfolie
- peper
- ( groffe ) rasp

Recept: tzatziki

ZO MAAK JE HET  : 

Rasp de komkommer met een groffe rasp en vang het op in een zeef. Je zal zien dat er dan veel water uitloopt, een komkommer bestaat ook grotendeels uit water dus zo raar is dat niet ;) .
Strooi er vervolgens een theelepel zout doorheen en laat een half uur trekken.
Het zout zal nog meer water uit de komkommer trekken .
Na een half uurtje mag je met de achterkant van een lepel de geraspte groente goed uitdrukken in de zeef zodat al het losgekomen water afgevoerd wordt.
Ik schil de komkommer trouwens niet : ik vind dat in de schil de meeste smaak zit. Maar als je dat niet goed verteert mag je hem natuurlijk wel schillen  hé , we zijn daar niet fanatiek in ;). 


Ik plukte 2 takjes munt - eigen kweek ! - , spoelde hem kort en trok er de blaadjes af ...  .



En vervolgens snipperde ik de blaadjes fijn...



Tijd om de yoghurt boven te halen. ik vond in mijn supermarkt een pot dikke echt Griekse yoghurt, en dat is ideaal voor dit recept. Meestal gebruik ik liever de eerder lopende magere yoghurt maar voor tzatziki mag hij goed stevig zijn.
Hij ziet er wat raar uit op de foto maar dat komt omdat er nog een plastiekje over zat ;).
Een eetlepel of 8, of meer... Schep wat van de yoghurt in een kom en doe er de munt onder... 


Pel het teentje look en knijp het uit boven de yoghurt.


Tenslotte mag ook de uitgelekte komkommer er onder. Ik heb hem niet afgespoeld, daarom moet je geen extra zout toevoegen want dat zit al in de komkommer.
Er mag wel eventueel nog wat peper bij en een scheutje olijfolie (wat vooral mooi staat vind ik) en als je hem dan lekker wat laat trekken in de ijskast wordt hij nog veel smaakvoller ! 


Recept: tzatziki

Ik combineerde de tzatziki met licht pikante gevulde paprika's. Paprika's en tzatziki zijn namelijk zeer erg lekker samen. En het pikante wordt wat geblust door de yoghurt.

Recept: tzatziki

Smakelijk ! 

Mijn andere recepten vind je hier ... .


7 opmerkingen:

  1. Dankjewel voor dit recept! Ga het zeker ook een keer maken. Lekker bij de bbq!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. BEdankt voor het recept! Dat gaat deze zomer zeker van pas komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aah, dit moest ik even lezen!! We zijn net terug van 7 weken Griekenland. Veel in kleine restaurantjes gegeten en vaak stond er ook Tsatsiki op tafel!! Heerlijk!! In de supermarkt kochten we het vers in een pondsbak; lekker ook op brood in combi met vleeswaren of kaas!!
    En dan hier die van jou! Ziet er meteen al zo lekker uit met die olijfolie zo mooi erover :-).
    En dan je recept!! Die ga ik maar eens pinnen!! Klinkt super!! (en de munt groeit hier ook overvloedig :-D).
    Lieve groet, Nelleke
    PS. wat ziet dit hele verhaal er mooi uit met je foto's zo erbij!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 7 weken griekenland ! Ik ben jaloers! Maak het maar zeker dan omdat vakantiegevoel nog wat langer te behouden !

      Verwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com