woensdag 24 juni 2015

tip om van boeken af te geraken ...


Dju toch, ik zit met wat pc-problemen. Fotobewerking kan ik voorlopig niet doen waardoor mijn voorziene tuts voorlopig niet geplaatst zullen worden. Ik heb er nochtans een paar zeer geslaagde in petto. Je mag alvast eens loeren ;)Maar dat is dus voor hopelijk binnenkort...
Vandaag wil ik het hebben over boeken.
Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik heb echt een grote voorraad boeken in huis. Het is zo erg dat ik besloten heb om de boekenkast eens uit te mesten want niet elk boek dat er in staat vind ik goed genoeg om daar tot het einde mijner dagen in te laten staan en dan heb ik ineens plaats voor andere exemplaren.
Ik ken mijn eigen namelijk : er zullen er nog komen, zeker weten ;) 


Op internet kwam ik dit initiatief tegen van opsinjoren : minibibliotheekjes van individuen in voortuintjes. Leek me wel wat, maar ik denk dat een paar van mijn buren minder enthousiast zijn ( die willen liefst van al dat ik buxusjes plant en mijn planten uitdoe en vervang door gazon, écht waar ! ) . 
Ik heb trouwens ook geen zin om boeken te zitten registreren wat als ik het goed heb begrepen bij dit initiatief wel verwacht wordt. En ik wil ze ook niet uitlenen maar wel uitdelen...

En toen kwam ik nog eens op de Groenplaats en zag ik voor de zoveelste keer dit boekenhutje hangen.
En net zoals alle vorige keren dat ik het zag dacht ik direct : ik moet toch echt eens wat boeken meebrengen en die hier deponeren.
Verschil met de vorige keren : een dag later zou ik al terug richting Groenplaats trekken, snel genoeg om deze keer wel mijn reflexgedachte bij het aanschouwen van dit kastje om te zetten in daden.


Toen ik de volgende dag arriveerde met mijn boeken was het boekenkastje waar de vorige dag nog wat boeken inlagen, helemaal leeg.
Net op de moment dat ik mijn collectie deponeerde, kwam er nog een dame aan met een portie leesvoer.
Ik vond het wel tof om nog iemand te zien die daar ook aan mee deed.
Ze had interessante lectuur bij maar omdat het mijn bedoeling was om plaats te creëeren in mijn boekenkast negeerde ik mijn goesting in boeken en liet ik ze braafjes liggen.
Een paar uur later was het boekenkastje weer leeg ...


Ik koos zelf onderstaande boeken als dotatie uit.
De chicklit vind ik zowiezo maar niks. Die zaten ( het is een hele serie )  ooit eens bij een gazet en ik heb ze wel gelezen maar ik heb me daar vooral heel erg aan geërgerd. Ik hou echt niet van het vrouwbeeld dat in die chikcklitboeken doorgaans wordt beschreven, maar het is een heel populair genre dus er zijn zeker lezers blij als ze die boeken terugvinden in dat kastje.
Ik koos ook voor een boek van Renate Dorrestein. Ik kocht het zelf voor enkele centen op een rommelmarkt en ik vond het een goed boek maar niet goed genoeg om te herlezen schat ik zo in ...
Het derde boek kocht ik ook tweedehands, heeft zelfs prijzen gewonnen, maar ik begon er in en bleef al gauw weer steken. 
Mijn leeshonger is namelijk erg verminderd. Als klein meiske las ik letterlijk elk boek van voor naar achteren, ook als ik het saai en oninteressant vond. Nog liever saai en oninteressant dan helemaal niet lezen was toen mijn redenering
Maar tegenwoordig is mijn goesting in lezen een pak minder - ik heb dan ook zowiezo al heel erg veel gelezen in mijn leven - en ik ben niet meer zo doortastend dat ik een boek waar ik vanaf het begin hard moet aan kauwen om er in vooruit te komen ook echt helemaal uitlees. 
Ik kan het natuurlijk te snel hebben opgegeven , het is me meermaals gebeurd dat een boek in het begin ondoordringbaar was maar na een tijd helemaal openbloeide en een enorm genot om te lezen werd.
Maar soit, ik kan alleen maar vaststellen dat ik dat geduld niet heb momenteel.
Er kan iemand anders maar blij mee zijn, niet ? Ik stak de geselecteerde boeken wel nog in een zakje;
De kleur van de lucht beloofde namelijk heel wat nats en daar kunnen boeken niet zo goed tegen ;)
Ik heb geen idee wie dat kastje er ooit gehangen heeft maar het hangt er best al wel een tijdje. 
En ik heb nu zelf ondervonden dat het gebruikt wordt. Ik ga er dus zeker nog wat boeken deponeren. 
Want boeken wegsmijten, dat kan ik echt niet.


En nu ben ik natuurlijk erg benieuwd of er in jullie buurt ook zo'n kastjes hangen, of jullie dat ook zouden gebruiken, en of jullie dit kastje al kenden ? 
Voor de geïnteresseerden : het hangt op de Groenplaats in Antwerpen vlak voor het terras van Café de stoop ...


PS : tip : en als ge mijn blogbericht verspreidt via je sociale mediakanalen, dan wordt dit initiatief nog veel gekender en zijn er daar nog meer mooie boeken te vinden ;) . Wat denkt ge ;) ? 
  
  Follow

17 opmerkingen:

 1. Hallo,
  Ik heb het boekenkastje ook al zien staan,ikzelf woon in Hoboken en heb een tijdje geleden mijn boekenkast opgeruimd daar ik niet meer aan lezen toekom en een verslaving heb ontwikkeld voor haken.Mijn boeken heb ik in een bak voor de deur gezet,kaartje erop met gratis mee te nemen en binnen het uur was alles weg.Het was een gezellige drukte voor mijn deur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij ons in de buurt zijn 2 van die kastjes. Ik vind het zo'n leuk idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Villalies heeft zo'n kastje in haar tuin, al mijn afgedankte boeken gaan haar richting uit. Geweldig initiatie, en ik heb overwogen om hier ook zo'n exemplaar te zetten, maar tot nu toe is het er nog niet van gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, ik heb dat kastje ook al gezien maar altijd leeg!
  Tof initiatief he! Voor mij is dat het enige in de 'buurt' dat ik ken...
  Ik zou er zelf wel eentje willen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een super idee!! Het voortuin bibliotheekje was ik al eens tegen gekomen, maar dat bijhouden van e.e.a. leek mij niet echt geslaagd. Zo kunnen anderen mooi genieten en jij krijgt kastruimte!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk initiatief! Jammer dat het niet direct bij de deur is (25km) anders zou ik er ook wat in komen deponeren ;-).
  Groetjes,
  Ann

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het trouwens leuker dan naar de kringloop te brengen ... daar zit dan weer zo'n commercieel motief achter hé?! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super initiatief, alleen ben ik absoluut geen lezer...
  Maar ik vind het wel heel tof dat andere mensen het wel doen! Ik wil soms zo'n kastje bij me in de buurt, ik zeg daar thuis 'een schuifke' tegen, waar ik onze resten eten (die ik niet meer wil of teveel heb) in wil zetten en dat een ander, die het nodig heeft, die dan kan eruit mag komen halen. Zomaar voor niks.
  Helaas is daar geen initiatief voor en delicaat qua houdbaarheid en zo, vrees ik!
  groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja hoor: 1 boekenkastje in mijn voortuin en 1 bij de buurman!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuk initiatief is dat van het boekenkastje, ik ken het niet. Ik zou er zeker aan meedoen, genoeg boeken hier haha maar dan wel de alleen deponeren en de verleiding zien te weerstaan om er dan niet iedere dag heen te gaan om te kijken of er nog mooie schatten tussen liggen ;) ik ken mezelf namelijk
  Groetjes, Wendy
  (volger geworden)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hihihi! herkenbaar ... Ben er gisteren nog eens gepasseerd met wat boeken en ja hoor : ik heb er ook 2 meegepakt ;) Welkom trouwens !

   Verwijderen
 11. Ook hier boekenkastuitmesterij! Ik ben van 4 boekenkasten terug naar 2, is dat opruimen of niet! Maar geen van die kastjes hier in de buurt. Ik heb alles naar de kringloop gedaan, want ik kan ze ook niet weggooien. Sinds kort zijn er in 4 supermarkten hele mooie boekenbomen geplaatst. Met hetzelfde doel als de kastjes, brengen en halen. Daar heb ik er ook al een paar in gezet. Leuk toch! Oh, vergeet ik toch nog zo'n boekenkast. Er is hier in de buurt een heel bijzonder paadje, Het Melissenpaadje. Het loopt tussen 2 boerderijen en erlangs staan allemaal kunstwerken gemaakt van gereedschap van de boerderij en ... in een op zijn kant gezette melktank hebben ze een kleine bieb gemaakt, zo leuk! Ernaast is een Rust.nl, kun je je eigen kopje thee zetten, even lekker zitten en een boekje lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. amai, klinkt tof allemaal !
   Laat me zin krijgen om op zoek te gaan naar meer zo'n initiatieven, misschien zijn er hier nog wel in de buurt?

   Verwijderen
 12. i love this idea, i love reading. i haven't seen any of these little "libraries" myself, though.

  enjoy your return trip to paris/montmartre. i dream of a return trip to the netherlands and belgium, where i was quite taken with leiden, haarlem, and bruges (of course).

  BeantwoordenVerwijderen