donderdag 26 maart 2015

ik kraakte een noot !


Ik maak vaak potjes fruitsla om mee te nemen naar het werk . Mét een drupje Batida de Coco.
En toen zag ik in den delhaize verse gepelde kokosnoot liggen en leek me dat wel lekker bij dat fruitslaatje.
En toen vertelde ik aan Latifa het verhaal van die keer dat ik een hele kokosnoot had gekocht die uiteindelijk in de vuilbak belandde omdat na er mee tegen de muur te hebben geslagen, er op gehamerd te hebben, er mee gegooid te hebben tegen de harde stenen in de tuin, er met een turnavies in gezeten te hebben en ze proberen door te zagen hebben ze nog altijd niet open was...
En toen besloten we eens te googlen naar manieren om een kokosnoot te openen.
En toen vonden we daar allemaal truukjes voor.
Dus toen besloot ik dat eens te proberen en kocht ik  een verse kokosnoot ....
En toen bleek dat nog te lukken ook  ! 
Ik deed het zo.


ge hebt nodig : een kokosnoot, een hamer en een turnavies ( schroevendraaier voor de niet-Antwerpenaren )   


Eerst moet je een gaatje maken in de kokosnoot en het vocht weggieten.
Op 1 van de uiteinden van een kokosnoot staat 3 puntjes. Als je die wat grondiger bestudeert, zal je zien dat 2 van de 3 puntjes zowat identiek zijn, maar het derde is wat anders.



Het is dat derde dat je moet hebben want dat is zachter.
Zet je turnavies er op en klop ze er door met de hamer. Wrik wat zodat het gat groot genoeg is.


Giet het vocht door een zeefje in een glas of bokaaltje.
Ik heb dat even in de koelkast gezet zodat het lekker fris werd en gewoon opgedronken. Het was de eerste keer dat ik dat vocht dronk en  ik vond het wat zoet eigenlijk. Maar misschien is dat wel lekkerder gemengd met iets anders ? Tips iemand ? 


Als ge de kokosnoot bekijkt als een wereldbol en de drie-puntjeskant is de noordpool en de tegenovergestelde kant is de zuidpool, dan ga je nu - met de kokosnoot in je hand - ronddraaiend keer op keer tikken met de hamer geven op de evenaar.
Blijf dat maar lekker volhouden : een stukje verder draaien en 'tik'. Keer op keer opnieuw.


Ge moet daar echt niet veel kracht voor gebruiken maar gewoon blijven volhouden .
En op den duur barst de kokosnoot gewoon op die plaats.
Ik was zo verbaasd dat dat echt werkte ! 


voila ! 



2 helften zelfs ;)
Dat bleek dus echt een fluitje van een cent.
Tot dan toe toch ...

Maar dan kwam toch  weer een moeilijker stuk : het scheiden van het vruchtvlees en het harde omhulsel was niet zo simpel : ik klopte met bruut geweld op de kokosnoothelften tot ze in stukjes uit mekaar vielen en hier en daar het vruchtvlees wat losliet en wrikte het er dan uit met de platte kant van de turnavies.
Zou daar ook een truuk voor bestaan ?


En nog een nadeel : die kokosnoot verliest al bewerkend een hoop gruis en als ge dan net gekuisd hebt en het is eindelijk nog eens proper in huis, is dat niet plezant...
De volgende keer doe ik dat gewoon buiten denk ik.
Maar ik ben zoooo content dat ik nu weet hoe ik dat ding open moet krijgen !



Hoe doen jullie dat eigenlijk, een kokosnoot openen ?

Moois van ' Me'

13 opmerkingen:

  1. Oh bedankt voor de tip! Op een feestje hebben we het ooit een keer van de eerste verdieping naar beneden gegooid. Dat lukte, maar toch niet echt een aanrader ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik durf dat niet kopen, om de reden dat ik niet denk dat ik het open krijg ;)
    Merci voor de tip dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De mannen van dit huishouden hebben zich er op uit geleefd en ik........... heb me er vooral niet mee bemoeid.
    Voor iemand die dol is op koken en bakken, je moet dit eens proberen: raspen en door een cakebeslag roeren, bakken en dan opeten, mmmm, heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Schitterend... ik zat met een ongelooflijke grijns je verhaal te lezen en vrees geen enkele kokosnoot meer :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. LOOOL - en zo leuk Vlaams love that

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Merci voor de tip! Ik heb nog nooit een kokosnoot open gekregen, maar jouw tip ga ik onthouden zodat het mij van de eerste keer lukt. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heel kort antwoord: niet! :-D
    Maar heb heel erg genoten van jouw verhaal en als het nog eens moet .........

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Simpel: ik laat mijn man dat doen!
    Grtjes, rita.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik lust niet graag kokos. Maar kijk, we zijn weer een wist-je-datje rijker. Het sap zou ik met een banaan en kiwi in een blender doen en wat soya yoghurt erbij. Zou lekkere smoothie zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...