donderdag 12 maart 2015

boekentip : de schijfwereldreeks van Terry Pratchett


Vanaf de moment dat ik kon lezen verslond ik boeken.
Ergens in een hoekje zitten met een boek,wegdromend van andere werelden, zo mijlenver weg dat ik niet hoorde dat mama me kwam roepen omdat het eten klaar was : dat was mijn allerfavorietste bezigheid als kind.
En als puber stond dat op de 2de plaats ( het kwam na uren dansen op een fuif in de juiste kleren met de juiste muziek met de juiste vriendinnen en vriendjes ; ) ) .
't is maar om te zeggen : ik heb altijd al graag en heel erg veel gelezen, al gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat dat de voorbije jaren spectaculair is verminderd - de tijd om te bloggen, tekenen, haken, juwelen maken , tuinieren, breien, naaien, fotograferen moet ergens vandaan komen hé . Ik heb dan ook veel boeken. 
Ze staan tot 3 rijen dik in een grote boekenkast in de living.
En in die collectie boeken staan een hele reeks ( ik geloof een 25tal ) boeken van Terry Pratchett.
Onlangs moest ik een paar uur doorbrengen in een ziekenhuis'lounge ' . Ik moest er zijn voor een behandeling van een kwartiertje maar omwille van een spoedgeval - dat kan gebeuren in ziekenhuizen - moest ik heel lang wachten en werd ik in een lekkere luie zetel geplaceerd alwaar ik enorm heb genoten van het herlezen van 1 van de boeken van Terry Pratchett.
Ik had dat speciaal voor dit soort van situaties uit de boekenkast geplukt.
En ik heb daar zo van genoten dat ik toen dacht : ik moét daar gewoon eens een blogpostje over schrijven want stelt u voor dat er mensen zijn die deze boeken niet kennen ! Ze zouden nogal wat missen ! 


De boeken van Terry Pratchett spelen zich allemaal af in dezelfde wereld - de schijfwereld - maar het is geen vervolgverhaal. Elk boek bevat een op zichzelf staand verhaal .
De schijfwereld lijkt erg op onze wereld, al is het natuurlijk wel een groot verschil dat wij niet op een grote schijf op de rug van 4 olifanten die bovenop het schild van een reuzenschildpad staan door de ruimte zweven.
En bij ons zijn er natuurlijk ook geen trollen bij de politie ( euhm, alhoewel ? )  en ge kunt niet het scheld over stappen zonder pontonbrug.
Terry Pratchett maakte van zijn schijfwereld een wereld die heel erg op de onze lijkt , maar ook bevolkt is met allerlei mythische wezens. 
Elk boek is opgebouwd rond een bepaald thema en hij brouwt daar zodanig een verhaal rond dat je onze realiteit door een andere bril bekijkt waardoor die heel erg grappig  en soms wat bevreemdend wordt ( maar vooral toch wel héél erg grappig ) .
Hij schreef boeken rond oa hollywood, het leger, rockmuziek, godsdiensten, toerisme, vampieren, feminisme, oorlog, politiek...  
Er zijn een aantal figuren die doorheen de boeken regelmatig terugkomen. Ikzelf ben erge fan van opoe wedersmeer en ootje Nack, 2 geweldige heksen. De bagage die af en toe opduikt vind ik fantastisch  : het is een kist met zeer veel pootjes met een onuitputtelijke inhoud die op de meest vreemde plaatsen en momenten opduikt . Maar mijn absolute voorkeur gaat uit naar DE DOOD. DIE PRAAT IN HET BOEK IN HOOFDLETTERS EN DAT KLOPT NATUURLIJK HELEMAAL.   
De boeken van Terry Pratchett zijn  gewoon supersuperhilarisch. In elke zin staat er wel de 1 of andere woordspeling of grapje. Ik heb ze zelf in het nederlands gelezen want ze zijn mij wat te ingewikkeld om te kunnen volgen in het engels, maar ik heb wel de indruk dat de vertaling zeer goed is en je niet te veel verliest van de oorspronkelijke scherpzinnigheid uit het engels.
Als je zin hebt om je eens te laten meeglijden in knotsgekke snelle en zonder uitzondering hilarische avonturen, dan moet je zeker eens 1 van zijn boeken lezen.  Maar zorg wel dat je alert en helder genoeg van geest bent en je goed kunt concentreren want  je moet echt elke zin kunnen laten doordringen om er ten volle van te kunnen genieten. 


Soit, ik had ze al zeer lang niet meer gelezen maar nu ik er eentje uit de kast plukte ben ik weer zo verkocht dat er al een volgend stapeltje klaarligt voor  herlezing.
Hebben jullie al iets van deze reeks gelezen ? 
En zijn jullie daar ook zo gek van ? 

Moois van ' Me'

RIP Terry Pratchett en merci voor al dat leesplezier :( 

2 opmerkingen:

  1. Ik ben ook een lezer, maar momenteel schiet het er ook een beetje bij in. De boeken van Terry Pratchet heb ik wel in de boekhandel zien staan, maar nog nooit vastgepakt. Ik ga het onthouden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog nooit van gehoord van deze schrijver. Misschien moet ik het eens proberen. Alhoewel mijn leessnelheid behoorlijk achteruit gegaan is. Bloggen en blogs lezen: neemt ook veel tijd in beslag...

    BeantwoordenVerwijderen