vrijdag 19 december 2014

juwelen - MAAK HET ZELF - TUT : project : kerstkransarmband


Ik sta telkens wat vergenoegd blinken als ik naar deze armband kijk want ik ben eigenlijk best wel fier op dit ontwerp.
Het was 1 van die invallen waar ik het vorige week over had, ontstaan die keer dat mijn inpiratie wat op hol sloeg met allerlei kerstprojecten.
Ik had hem al helemaal in mijn hoofd en het was zoals steeds als dat gebeurt een bijzonder plezanter ervaring toen stilletjesaan hetgeen ik in mijn hoofd had ook écht werd wat ik bedoelde.
De sprietentechniek die ik vorige week gebruikte voor de kerstbellen leek me - gelinkt aan de groene buisjeskralen die ik al zeker 10 jaar in mijn kralendozen heb zitten - ineens ook heel erg geschikt om een kerstkransarmband te maken.
Wil je hem ook maken ? Ik deed het zo :  
O! Waarschuwing : voorzie genoeg tijd : ik ben er zelf echt wel flink wat uren mee bezig geweest ! 


BENODIGHEDEN :
materiaal : 
- groene rocailles met een gat dat groot genoeg is om er verschillende keren door te gaan met een naald. ( meer dan op onderstaande foto ... )
- wat knalrode rocailles  
- flink wat groene buisjeskralen ( ik weet eerlijk gezegd niet meer waar ik ze vond en al helemaal niet waar je ze nog kan vinden. Wat googlen dus ...)
- 2 draadbeschermers
- een kapitelslot
- draad om mee te rijgen : ik gebruikte crémekleurige c-lon maar dat gaat ook met stikgaren ( en in dit geval had het nog net iets mooier geweest als ik het met groene draad had gedaan denk ik ) 


gereedschap : 
- rijgnaald
- hobbylijm
- schaartje
- eventueel een platbektang


ZO MAAK JE HET : 

Knip een lang stuk draad af  (neem een lengte die comfortabel werkt, je zal doorheen dit project regelmatig een nieuwe draad moeten nemen )  ), rijg de draad door een rijgnaald , rijg een draadbeschermer aan, hang daar alvast je slot aan en sluit de draadbeschermer met een knoop. Om het mooier af te werken kan je met een platbektang de beentjes van de draadbeschermer wat naar mekaar toe knijpen.
Rijg een armband met de groene rocailles.
De lengte hangt af van de breedte van je arm en van je smaak.
Maar ! Pas op !: de basisarmband van sprietarmbanden moet iets langer zijn dan een gewone armband want omdat de armband door de sprieten wat dikker wordt geraakt hij anders niet meer rond je pols ( ik spreek van ondervinding, heb ik ooit eens voorgehad en hoe ik dat heb opgelost laat ik jullie binnenkort wel eens zien )Werk de armband opnieuw af met een draadbeschermer en het andere stuk van het slotje. Knip de draad niet af !!!
Voor meer info over het werken met draadbeschermers kijk je best even hier Dan begin je aan de sprieten.
Steek de naald en draad door de eerste rocaille
Rijg dan 1 staafje en 1 groene rocaille aanSteek de naald terug door het staafje daarbij de pas aangeregen rocaille overslaand.
Steek de naald vervolgens door de 2de rocaille van de basisarmbandTrek aan en de eerste spriet is klaardit herhaal je nu tussen elke rocaille van de basisarmband...Ik tekende het verloop van de draad er extra bij om het wat duidelijker te maken : rijg telkens een staafje en een rocaille aan, sla de rocaille over en steek de naald terug door het staafje en dan door de volgende kraal in de basisarmbandAls je dat wat onder de knie het kan je dat gewoon al zittend in de zetel voor tv doen ...Op het einde van de armband ga je terug de hele armband af voor een tweede rij sprieten.
Op de foto zie je waar ik al aan rij 2 ben begonnen en waar het nog maar 1 rij sprieten is.
Hoe meer rijen je maakt, hoe voller en dikker de armband wordt.Af en toe zal je een nieuwe draad moeten nemen want dit project slikt wel wat draad.
Hecht gewoon af met een knoopje en begin ook een nieuwe draad met een knoopje.
Laat de uiteinde hangen tot de armband helemaal af is.
Ik waarschuw je wel alvast dat die uiteinden vreselijk op je zenuwen kunnen werken want ze geraken helemaal verstrikt geraken tussen de sprieten, maar het is niet anders...


Ik weet zelf niet meer hoeveel rijen sprieten ik maakte : het waren er zeker 3 maar het kunnen er ook 4 geweest zijn.
Als je de armband dik genoeg vindt, is het tijd voor het aanbrengen van de ' besjes '
Ik heb die zelf wat willekeurig doorheen de armband aangebracht. 
Ook nu ga je weer sprieten maken, maar alleen op die plaatsen waar je een besje wil.
Dat doe je zo : rijg 3 groene rocailles aan en 3 rode.Sla de drie rode rocailles over en steek de naald terug door de groene rocailles.


Dan mag de naald terug door 1 of meerdere kralen van de basisarmband


Als je de draad dan aantrekt, dan heb je dit : een trosje besjes...

verdeel besjes over heel de armband - dat moet niet tussen eklke kraal van de basisarmband want dat is niet mooi ... - en als je tevreden bent hecht je af door een knoop in de draad te maken


Nu gaan we de uiteinden wegwerken.
Daarvoor doe je wat lijm op een tandenstokertje ( dat gaat het best door wat lijm op een stukje papier te knijpen en daar met de tandenstoker doorheen te gaan )En smeer dat op het stukje draad dat het dichtst bij de kralen zit
Steek de naald vervolgens door wat kralen van de basisarmband en knip de rest af : met de lijm aan de draad gaat het uiteinde netjes vastgelijmd weggewerkt zitten in de kralen. Dat is ineens ook de reden waarom je de losse draden niet mag wegwerken voor je armband klaar is : als je dat al eerder doet, geraak je er niet meer door met de naald.Werk zo alle eindjes weg en je armband is klaar !Net een echte kerstkrans :)  !
De wat pluizige draadjes die je op de foto hier en daar ziet steken zijn ondertussen ook weggeknipt.
C-londraad bestaat uit een massa verschillende draden maar door de draad keer op keer door al die kralen te halen begint hij te verslijten en breekt er hier en daar zo'n individueel draadje met deze pluizige draadjes als resultaat.
Dat doet niks af aan de stevigheid, je moet ze gewoon achteraf wat wegknippen...
In't echt is hij trouwens veel mooier dan op foto vind ik zelf ...
Zin in meer zelfmaakkerstversiering ? Hier een blogpost waarin ik heel veel ideetjes verzamelde...
En hier vind je de kerstige bellen van vorige week ...
En nu ga ik genieten van mijn eerste vakantiedag !
Goei weekend allemaal !

1 opmerking: