vrijdag 28 november 2014

juwelen : MAAK HET ZELF : materiaal : draadbeschermers


Ik heb al een paar zelfmaakprojectjes klaarstaan voor de komende weken waarin ik oa draadbeschermers gebruik en ik bedacht me ineens dat ik dan best eerst effe uitleg wat dat eigenlijk zijn.
Ze zien er uit zoals op bovenstaande foto en zijn in verschillende kleuren van metaal verkrijgbaar.
Ik geloof dat ze een halve centimeter groot zijn, ik heb het niet nagemeten maar ik zal er niet ver naast zitten.Draadbeschermers zijn hoefijzervormig en aan elk uiteinde hebben ze een kokertje waar je met een draad doorheen kan.
Ze worden gebruikt om vooral armbanden en kettingen af te werken.
Draadbeschermers zorgen ervoor dat de draad op het einde van je werkstuk beschermd is en minder makkelijk stuk gaat.
Ze zorgen er bovendien voor dat het juweel in kwestie er nog beter uitziet dan het er zonder al uitzag.Aan de gebogen kant van de draadbeschermer zit een ' gleuf ' waar de draad mooi in komt te liggen.
Die gleuf is mooi zichtbaar op bovenstaande foto.

Je kan de draadbeschermer gebruiken met oa gecoate metaaldraad. Je steekt daarvoor het uiteinde van de draad door de eerste koker, volgt de kromming van het hoefijzer en steekt de draad vervolgens vanuit de kromming door koker 2.
Dat ziet er dan zo uit :Om het af te werken met gecoate staaldraad gebruik je best een knijpkraal.
Hier legde ik al eens uitvoerig uit wat dat zijn en hoe je ze gebruikt.
Zoals je kan zien op onderstaande foto krijg je op die manier een mooi afgewerkte stevige lus waar je bijvoorbeeld een slotje kan aan bevestigen.Op onderstaande foto zie je de draad mooi in de gleuf van de kromming liggen...Natuurlijk kan je het vervolgens nog verder afwerken door een knijpkraalverberger over de knijpkraal te schuiven. Ook daar lees je alles over in deze blogpost...Je kan draadbeschermers ook gebruiken met garen dat je gebruikt met een naald. Ik gebruik daar al eens c-lon voor ( dat zou ik toch ook nog eens moeten uitleggen in een blogpost : kort samengevat : een meerdradige wat stevigere rijgdraad die in verschillende diktes en kleuren bestaat ) of gewoon stikgaren.
Je werkt dan op dezelfde manier als hierboven maar gebruikt dan de naald om door de draadbeschermer te steken.
Daarvoor gebruik je natuurlijk best niet te dikke naalden, op de foto zie je een speciale extra dunne rijgnaald die daar vlot doorheen kan....


Vooraleer je de draad sluit  - dat geldt ook voor  als je metaaldraad gebruikt die je afwerkt met een knijpkraal trouwens - moet je natuurlijk wel die elementen aan de draadbeschermer hangen die je niet kan openen om er achteraf aan te hangen . Hier gebruikte ik een gesloten sluithaakje, dus dat moest er aan voor het afsluiten van de draadbeschermer .


Bij garen of c-lon of visdraad maak je vervolgens een knoopje in de draad en het draaduiteinde 

En je maakt het nog mooier als je voorzichtig met een platbektang de uiteinden van de draadbeschermer wat naar mekaar duwt...Voila !
Nu weet je alles wat je moet weten over draadbeschermers om volgende week te kunnen volgen bij de tut die ik dan laat zien ! meer tuts en info over juwelen maken ? Kijk eens hier !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten