donderdag 31 juli 2014

maak kennis met een paar van mijn tuinbewoners ...

Het regende een tijdje geleden zo veel en ik moest toch dringend vanalles in mijn groentenpottentuintje doen, dus toen er ergens een droge moment tussen de buien zat, vloog ik er effe in.
Ik nam wat potten met groenten die verpot moesten worden en toen ontdekte ik schattige petieterige ienemiene kleine slakjes-met-huisjes...
Maar zo lief !En zo ongelooflijk klein , maar een paar milimeter groot !
( valt het ulle ook op dat ik het toch wel liever op een blad laat zitten dan op mijn blote hand ?  )

deze was zelfs nog doorzichtig !Ik vond ze zo schattig dat ik besloot ze te laten zitten , maar niet zonder er eerst eentje te filmen.
Lief hé ! 
Die voelsprietjes !
oooohhh!Ik pakte nog wat potten en toen vond ik ...
... de mama...


Dat vond ik al een pak minder schattig want ze was echt gigantisch.
Bijna zo groot als een ei !
Maar wat een indrukwekkend beest zeg !Ook van haar maakte ik een filmpje...


Nu ben ik geen slakkenfan , in feite gruw ik zelfs wel wat van naakslakken. Ik vind het vieze glibberige slijmbeesten
Bovendien zijn ze niet erg aangename gasten in een groententuintje, zelfs niet als die groenten in potten staan.
Maar die met een huisje zijn toch wel anders...
Ik had niet zoveel zin om ze op de 1 of andere manier te verdelgen en na wat opzoekwerk op internet bleek dat eigenkijk ook niet nodig.
Blijkbaar zijn deze slakken juist erg goed voor de bestrijding van de enge versie : de naakslakken dus.
Want de huisjesslakken eten graag eitjes van naaktslakken... 
Nu ja, ieder zijn meug hé...
Maar wel handig voor mij dat zij dat graag eten ...
En het moet gezegd : ik heb nog niet echt veel naakslakkenschade gezien in mijnen hof
Ik heb ze dus maar gewoon teruggezet en als alles goed gaat woont ze er nog altijd ergens ( ik heb ze namelijk niet meer gezien en ik heb nochtans maar een petieterig tuintje. Ze leeft dus goed verstopt ).
Haar kroost kom ik nog af en toe op een blaadje tegen en dan zeg ik even ' hoi ' .
Ik maakte voor het contrast ook nog een foto van een kleintje met mama...


Ik was er ook toch wel wat gerust in dat ze niet mijn hele tuin in de vernieling zouden vreten toen ik besefte dat mijn hosta er nog altijd ongeschonden bij staat en dat eten naaktslakken graag ....


Ik las ook ergens dat slakken met huisjes jaren oud kunnen worden en toen vroeg ik me ineens af of mamaslak misschien dat slakje was waar ik een paar jaar geleden zo'n mooie foto van maakte toen het op mijn geel tafelkleed zat...
Zou het kunnen ?11 opmerkingen:

 1. Dank je wel, m(i)e om ons te laten leven,
  vanwege

  mama slak en kinderen

  Jeannine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, hoe lief!!!
  Ik gooi ze altijd in de brousse hierachter... En wij hebben ook zo van die reuzen! En ook geen naaktslakken! Maar wel veel slakkenvraat dus pas toch maar op...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. els, ge moet eens bij valavond een potje met wat bier ingraven, je gaat staan kijken hoeveel naakslakkene r in je tuin zitten ;) Je ziet die niet altijd hé. Deze grote slag zit wellicht al heel lang in mijn tuin en het was de eerste keer dat ik hem of haar zag

   Verwijderen
 3. Oh wat een leuk blogberichtje. Ik ben zelf dol op slakken (tenzij ze aan mijn planten beginnen...) en die kleintjes zijn erg leuk om te zien. Zo klein had ik ze nog niet eerder gezien. Bedankt voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je wilt niet weten hoeveel (naakt)slakken we dit jaar in onze tuin hebben!! Ze lijken zo lief en onschuldig maar al onze hosta's zijn helemaal kaal gevreten door deze dotjes!!! Alleen de randen van de hosta's zijn over gebleven, dus kieskeurig zijn ze ook nog, ha, ha! Ik heb de zielige steeltjes met de rafelige randen van de bladeren maar tot de grond toe weg gesnoeid....., toch wel balen hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben heel veel naaktslakken zitten in onze tuin,ik vind er niets aan.Mijne man heeft potjes in gegraven met bier erin om ze te vangen,sorry voor de dierenliefhebbers maar ik weet geen andere oplossing voor het redden van mijn groenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hé, heb ik daar niet een mooie magneet van gekregen van je? Die slak op dat gele kleed?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Really like that tiny snail, he is so cute.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo hebben we er ook wel wat zitten, maar vooral in de voortuin. Achteraan zitten veel naaktslakken die aan onze planten vreten ! Als ik het zo lees zal ik die van vooraan eens verhuizen naar achter :-). Daar zouden ze ook veiliger zitten want hoeveel ik er vertrapt zie liggen op het voetpad ... En ik vind dat dan altijd zonde, ik vind die beestjes ook wel iets hebben.

  BeantwoordenVerwijderen