woensdag 2 juli 2014

Lierse vlaaikes...


Als ge van Lier bent  - zoals ik  - dan kent ge zeker lierse vlaaikes.
Maar het heeft nog tot vorige week geduurd vooraleer ik eindelijk ontdekte wat er in zit.
Vroeger was dat recept namelijk geheim. Dat was voor het een erkend en beschermd streekgerecht werd.
Maar vorige week gingen we naar jaarlijkse traditie een hele dag op stap met de collega's en deze keer hoorde daar een bezoek aan een bakker in Lier bij.
En die heeft ons van het begin tot het einde laten zien wat er in die vlaaikes zit .


Eerst maakte hij deeg. Ik dacht : 'we zijn met velen en als we elk een stuk van het recept onthouden kunnen we dat achteraf reconstrueren en ook eens maken, voor op het kerstfeest of zo '.
Tot de bakker ons vertelde dat het deeg op 900 toeren moest gedraaid worden ( of was het nu 9000? ge ziet : ik ken niet veel van deeg maken )  :  lijkt me niet erg haalbaar met de hand ;)
Ik ga me hier dan ook beperken tot het vertellen wat er in gaat - gewoon om jullie een idee te geven en jullie wat te laten watertanden zodat je als je eens in Lier bent er eens minstens eentje proeft...


Zo'n bakker kan dat toch allemaal zo efficiënt hé. Als ik dat zelf zou maken zou ik daar toch wel effe mee bezig zijn. Bij hem was dat deeg in een wip klaar en binnen de kortste keren zit dat op zijn plaats in die vormpjes geperst...zie wat een routineuze snelheid ! De vulling van lierse vlaaikes , dat was altijd voor mij het grootste raadsel. Ik vermoedde dat er vijgen inzaten of zo maar ik zat er compleet naast!
Het blijkt eigenlijk een recept te zijn om restjes op te gebruiken : gewoon oud brood dat tot paneermeel werd verwerkt, met veel kandijsiroop erbij en wat melk  en vervolgens veel 4-kruidenpoeder. 
4-kruidenpoeder was me tot nog toe onbekend, maar volgens de bakker kennen ze dat in Wallonië wel. Het bestaat uit een mengeling van koriander, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat


Ik moet zeggen dat nu het raadsel ontsluierd is, ik een beetje teleurgesteld ben ' dat het dat maar is ' . Ik had iets veel ingewikkelder verwacht.
Maar de smaak blijft even lekker natuurlijk ;) 
Ik vond het een beetje grappig om de verhalen van de bakker te horen. Hij vertelde over ' de gilde van het liers vlaaike ' en over de reuzen van Lier. Er zou een nieuwe reuzin op komst zijn : zuster agnes, het laatste begijntje dat ooit op het begijnhof woonde en nog altijd leeft.
En volgend jaar wordt een speciaal jaar want dan is er een grote ommegang. Dat gebeurt maar 1 keer in de 25 jaar. Er komt dan een hoge katolieke piet checken of de verzegeling van de kist waarin de relikwieën van Sint Gummarus - beschermheilige van Lier -  liggen nog steeds onverbroken is.
En de verschillende gildes waaronder de 'gezellen van de lange ledematen'   zijn druk bezig met het plannen en uitwerken van die festiviteiten die we niet zouden mogen missen volgens meneer de bakker.


Soit, als ik het inderdaad niet mis, zal ik dat zoals gewoonlijk uitgebreid hier komen vertellen ;)
Hebben jullie dat eigenlijk al eens gegeten, een liers vlaaike ? 6 opmerkingen:

 1. Tof verslag!
  Ik heb nog nooit een Liers vlaaike gegeten, ik ben dan ook nog nooit in Lier geweest. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, ik sluit me helemaal aan bij de reactie van Anneleen hierboven! Het ziet er lekker uit (welk taartje niet? :)) en die bakker doet dat inderdaad rap he! Ik zou best eens zo'n taartje willen proeven. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn schoonzus is van Lier en toen ik nog niet zolang samen was met HTB heeft zij er eens meegebracht voor mij om me dat te leren kennen.

  Ik vind/vond ze bijzonder lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mmmm... een Liers vlaaike. Misschien dit weekend nog eens een rolletje gaan halen.

  BeantwoordenVerwijderen