woensdag 25 juni 2014

Recept: Moambe op de wijze van Roxanne

Roxanne was jarig én in het land, dus dat vroeg om een feestje.
En omdat Roxanne van Kongolese afkomst is wilde ze ons graag eens verwennen met een echte Kongolese maaltijd.
Nu ben ik opgegroeid met een vader die graag en bijzonder goed kookt én graag en veel reist en die combinatie maakt dat gerechten uit alle hoeken van de wereld tot de dagelijkse kost behoorden ten huize van gezin M(i)e. Zelfs soms zodanig dat ik al eens blij was dat er gewoon bloemkool met bechamelsaus en worst op tafel kwam. Gewoon met gekookte aardappelen ! ekker ! 
Maar de Kongolese keuken ken ik toch niet echt goed. Ik heb wel eens eerder moambe gegeten, en foufou en saka saka maar dat is al lang geleden ... 

Recept: Moambe op de wijze van Roxanne
Dat is op zich trouwens best wel een beetje eigenaardig want Roxanne is eigenlijk deel van ons gezin, een soortement van zusje als het ware: ze is deels opgegroeid bij mijn ouders maar sinds flink wat jaren woont ze in Canada en ik ben bijzonder blij dat ze besloot een jaartje over te komen naar België.
Voor die keer dat ze hier is op haar verjaardag mocht er dus best wel gefeest worden...
In al die drukte was het voor mij niet zo simpel om op een even goede manier als anders stap-voor-stap foto's te maken voor mijn recepten-die-ik-wel-eens-wil-makencollectie, maar ik heb genoeg materiaal om het te reconstrueren...
Hier gaan we...

DE INGREDIËNTEN : 

-1 tot 2 potten pindakaas
- kip
- ajuin
- look
- tomatenconcentraat
- rode pepers of iets anders pikant
- water
- klein beetje olie
- eventueel spinazie, maar deze keer zat het er niet in. 
Exacte hoeveelheden kan ik niet geven, je zult het gewoon wat moeten uitproberen en proeven. En het is bovendien afhankelijk van voor hoeveel mensen je kookt hé. 

Recept: Moambe op de wijze van Roxanne

ZO MAAK JE HET :

Kook de kip - Roxanne gebruikte een hele kip, wel meer dan 1 denk ik zelfs - in stukken. De kip moet niet gaar zijn, gewoon wat koken zodat ze al wat gegaard is en op het einde van de bereiding zeker helemaal gaar zal zijn.
Bak ze vervolgens even aan in de pot die je gaat gebruiken om de rest van je bereiding te maken en hou ze daarna even apart. 
Doe vervolgens de in stukken gesneden ui en look in de pot en laat even bruineren.
Dan mag de tomatenconcentraat en de pindakaas erbij. Maar proef gewoon even als je over de hoeveelheid twijfelt. Roxanne gebruikte 1,5 pot pindakaas, er mag dus best wel flink wat in.


Er mag ook iets pikants bij ...
Daarbij mag ook wat water, al roerende voel je zelf wel hoeveel : je moet een soepele saus hebben. 
Doe er ook nog de kip bij en laat het een tijdje - tot de kip door en door gaar is - op een laag vuurtje pruttelen. Als je graag de versie met de spinazie maakt, mag die er helemaal op het einde gewoon doorgeroerd worden.
Recept: Moambe op de wijze van Roxanne

Je zal zien dat er een beetje olie op komt liggen na bereiding. Je moet er zelf echt geen olie bij doen , dat komt gewoon allemaal uit de pindakaas! 
Het is dan ook een erg voedzaam recept, maar oh zo lekker ! 

Recept: Moambe op de wijze van Roxanne

Wij aten het met rijst, met gefrituurde bakbanaan, met stukken maniokknol of zo ( dat lijkt wat op aardappel en is erg lekker ! ), gestoofde bladeren van maniok (maar die waren niet lekker: zo gekocht in een blik maar het was geen lekker merk) en een héél pikant sauske wat hilarische foto's met gesmoeltrek opleverde die ik hier niet mag laten zien :).

Recept: Moambe op de wijze van Roxanne

Bedankt voor je recept Roxanne ! Het was heel lekker en ik ga het zeker eens maken!
En nog eens gefeliciteerd met je verjaardag...  
enne .... 
...love you ! 
X!

3 opmerkingen:

 1. Man, dat ziet er allemaal héérlijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het ziet er wel lekker uit maar ik lust geen pindakaas en er zit toch serieus wat in. Ik denk dat het dus niet echt iets voor mij zal zijn ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. G'day from Australia.

  That all looks very delicious!

  Best wishes,
  Natasha in Oz

  BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com