maandag 23 juni 2014

Borgerrio

Eerder per ongeluk kwam ik zaterdag midden in Borgerrio vast te zitten met de fiets.
Ik was op weg van het station naar huis.
Als je de beelden ziet begrijp je best wel waarom ik besloot mijn fiets een half uurke aan de kant te zetten en te genieten van dit kleurrijk spektakel.Toen ik jaren geleden eens in een vliegtuig zat en een mede'vliegster' me onthutst, met een beetje afgrijzen  en vol medeleven aankeek toen ik zei dat ik ( toen )  in Borgerhout woonde, viel mijnen frank hoe slecht het imago van dat gedeelte van Antwerpen is bij vele mensen.
En ik heb dat nooit begrepen, Borgerhout is namelijk tof. 
Maar sommige mensen denken wel eens dat het de ' bronx ' van Antwerpen is, vooral die mensen die er eigenlijk nooit komen .
Voor mensen die dat denken heb ik goed nieuws : er IS namelijk geen Bronx in Antwerpen. Ik loop al heel mijn volwassen leven rond in Borgerhout en omstreken - ook 's nachts - en ik werd nog nooit overvallen, verkracht, ineen geslagen of wat dan ook. Ik moet geen beschermgeld betalen om er te mogen rondlopen, er is niemand die me dwingt om een hoofddoek te dragen, en ik heb geen politie-escorte nodig.
Het is er feitelijk net als op andere plaatsen in dit land, alleen vaak wat drukker want zeer dichtbevolkt.
De Turnhoutsebaan is de ader van dit Antwerps district. Met veel te smalle voetpaden voor de grote massa volk die er rondloopt en veel te veel autoverkeer.
En ook met handelaren die een zeer gevarieerd aanbod van waren aanprijzen, vaak ooit afkomstig  van verdere contreien. Als je aan de turnhoutsebaan woont, zou je in principe heel je leven niet buiten deze straat moeten komen want je vind er alles : van meubelen tot modelbouwtreintjes, van gordijnen tot gebraden kiekens, van houten vloeren tot gitaren , van versgeperst sinaasappelsap tot gewokte groenten ... 


Op de turnhoutsebaan deden ze vroeger zoals in elke zichzelf respecterende buurt of gemeente elk jaar een ' braderij'.
Nu weet ik niet of jullie recent nog een braderij hebben bezocht - dat is namelijk niet evident want het aantal bezoekers op dat soort van activiteiten vermindert jaar na jaar - maar ik deed dat onlangs nog eens even achter mijnen hoek en ik kan je vertellen : da's tijdverspilling : een hoop kraampjes vol spullen die je niet nodig hebt ( irritant keffende speelgoedhondjes zijn het gadget van de moment op die markten heb ik ontdekt ), de wansmakelijke ( vind ik toch ) geur van ranzige hamburgers en braadworsten ( niet dat ik niet graag hamburgers eet, maar niet die van op een braderij ), jengelende kinderen die vanalles willen dat ze niet krijgen en het rondslenteren in de drukte van al die kraampjes met mama en papa al lang beu zijn, lusteloze mensen die wat naar de uitgestelde waren kijken en af en toe een verdwaalde kermisattractie of een tombola. 
Nu heb ik niet de gewoonte om België af te struinen op zoek naar dit soort van evenementen, maar als die braderijen in Antwerpen allemaal zo zijn, dan kan ik me niet voorstellen dat dat op een ander wel plezant is. Maar hé, ge weet maar nooit dat ik me vergis!

Op de turnhoutsebaan hadden ze ook zo'n braderij.
Maar ze besloten daar het roer om te gooien en nu hebben ze daar Borgerrio.
Een echt stadsfestival, gratis en vol feestgedruis uit heel de wereld
Met kleuriijke fanfares en murgagroepen, met heerlijke geuren van gerechten uit heel de wereld, met uitgelaten vrolijke mensen, met optredens en véél muziek, ... En ja : ook met kraampjes en hier en daar een verdwaalde kermisattractie. 
En met bijzonder weinig jengelende kinderen want die zijn allemaal gefascineerd door al wat ze zien rondom ze. Soit, ze hebben dat goed gedaan in Borgerhout
En volgend jaar ga ik daar nog eens gepland naar toe in plaats van  per ongeluk.
En ik hoop van u hetzelfde ...Meer info over Borgerrio vindt je hier...En als je ooit in Antwerpen komt, laat je dan niet afschrikken door dat imago van Borgerhout en ga er eens wat  rondhangen !
Da's genieten namelijk ! 


2 opmerkingen:

  1. oh da ziet er keitof uit idd, ik ben nog nooit in Borgerhout geweest maar van borgerrio komen foto's neme, da zou ik volgende keer wel zien zitten.
    ik laat me in elk geval niet afschrikken door zo'n 'bronx' verhaaltjes over bepaalde wijken, ik woon in Mechelen Nekkerspoel en dat had de bijnaam 'gangsterpool', ik heb daar ook nooit iets van gemerkt (zal best af en toe wel es teen en tander gebeuren maar waar niet?) en ik kwam ook op alle mogelijke momenten van den dag op mijn eentje buiten vroeger (nu minder alleen omdat ik een vriend heb, niet omdat ik bang ben :p).

    Misschien tot volgend jaar :p
    Groetjes van An

    BeantwoordenVerwijderen