vrijdag 4 april 2014

juwelen : MAAK HET ZELF : project : omwikkelde spiraalarmband


Toen ik de metaalkleurige gecoilde armband maakte van een paar weken geleden ( zie foto hieronder ) heb ik echt moeten zwoegen en mijn vingertoppen moeten mishandelen om dat tot een goed einde te brengen.
Toch hield me dat niet tegen om er nog 1 te maken.
Ik ben dan ook een echte held , ik deins voor niks terug :)   
Ik had een hoop metaaldraad besteld in verschillende kleuren en diktes en brasskleurige spiraaldraad voor armbanden en besloot mijn wikkeltechnieken verder te oefenen door een brede omwikkelde armband te maken.
Groot was mijn verbazing toen ik vaststelde dat dat deze keer veel minder martelend was voor mijn vingers.
In metaaldraad heb je niet alleen verschillende diktes, maar al naargelang de soort plooit eenzelfde dikte ook vlotter of minder vlot en met deze brasskleurige metaaldraad was dat omwikkelen een fluitje van een cent. Al duurde het nog steeds lang om dit pronkstuk te maken.
Maar mijn vingers waren content deze keer... 


De memorywire (of spiraaldraad) in brasskleurig metaal viel me trouwens op het eerste zicht wat tegen. In plaats van een mooie ronde metaaldradige spiraal, kreeg ik namelijk  een platte lintvormige in de brievenbus. En ook al is hij erg mooi ( maar ik ben vergeten een foto te maken van de draad in onbewerkte vorm : zal voor een andere keer zijn want het is nu half 3 's nachts en dat is niet de beste moment om te fotograferen ), hij is door zijn breedte helemaal niet geschikt voor gewoon geregen spiraalarmbanden want de meeste kralen hebben daar een veel te klein gaatje voor.
Maar voor deze techniek  ( die ik trouwens zelf bedacht heb maar ik kan niet garanderen dat er nooit iemand eerder op het idee is gekomen om rond een spiraalarmband te coilen want eigenlijk is dat nogal evident, niet ? ) bleek dat juist erg geschikt omdat de kraaltjes mooi recht op de platte kant van de spiraaldraad blijven liggen.
Soit, tijd om er aan te beginnen en jullie te vertellen hoe ik deze armbanden maak.
Zoals gewoonlijk is er niks aan maar ge moet er maar opkomen ;)


DIT HEB JE NODIG : 
materiaal : 
- spiraaldraad voor armbanden. Meer info over  spiraaldraad vind je hier  Dat moet trouwens geen lintvormige zijn zoals ik deze keer deed, met gewone gaat dat ook.
- rocailles. Ik gebruikte een mengeling van rocailles met een zilveren kern, die glitteren een beetje. Ik heb deze mengeling al een tijdje in mijn kralenbakken zitten : het resultaat van een gevallen mooi geordend vakjesdoosje met in elk vakje een andere kleur. En ik doe al wel eens tijdrovende nutteloze dingen, maar een hoop dooreen gevallen rocailles terug uit elkaar halen : daar begin ik toch echt niet aan :)
Zie wel dat je er genoeg hebt want er gaan best wel wat kraaltjes in zo'n armband. Ik kan er echter geen getal op plakken, ik heb ze niet geteld en ik ga ervan uit dat jij dat ook niet gaat doen :)...
- een klosje dunne metaaldraad . Ik gebruikte draad van 26 gauge
gereedschap :
- een kniptang. Maar gebruik daarvoor niet je goede kniptang als je die in goede staat wil houden. ik deed dat wel met alle gevolgen vandien ... Spiraaldraad is te hard om effe te knippen met een gewone kniptang en de kans is groot dat daardoor happen in de bladen van je kniptang komen te zitten... 
- je vingers en genoeg tijd ...


ZO MAAK JE HET :

 rijg een hoop rocailles aan de metaaldraad. Dat mag best wel veel zijn, want er zitten veel kraaltjes in zo'n armband. En het is niet onmogelijk om halverwege bij te rijgen, maar het is toch handiger dat je dat niet moet doen. Beter te veel geregen dan te weinig...
Dan begin je gewoon de dunne metaaldraad met de kraaltjes letterlijk rond de spiraaldraad te draaien. Met deze soort draad ging dat dus vlot. Maar je hebt er toch nog steeds veel tijd voor nodig omdat je niet gewoon in 1 beweging kan blijven wikkelen omdat de rest van de spiraalarmband in de weg zit. Je moet echt wikkel per wikkel de dunne metaaldraad loslaten en je vingers verzetten om de volgende wikkel te kunnen maken.
Ik wikkelde de draad telkens 5 keer rond de armband en de zesde keer nam ik er een rocaille mee tussen, en zo wisselde ik steeds af...
Hou als je een kraaltje moet vastzette het kraaltje op zijn plaats met je vingers. 
Het is het mooist als je probeert mooi aansluitend en gelijkmatig te wikkelen. Maar als dat niet onmiddellijk lukt, is dat ook niet erg...
Op deze foto heb ik express ver uit mekaar gewikkeld...


 ...zodat je kan zien dat je dat makkelijk kan corrigeren . Dat doe je gewoon door met je nagel verticaal tegen de spiraalarmband de wikkels tegen mekaar te duwen. Niet goed voor je nagels maar wel efficiënt, toch bij makkelijk te plooien draad als deze...
zo doe je verder tot je het aantal wikkels hebt bereikt dat je wil. Bij mij waren dat er deze keer 12En dan is het tijd om de uiteinden af te werken.
Ik liet de wikkeldraad nog even hangen en maakte eerst een oogje. Bij deze spiraaldraad leek het me door zijn lintvorm handiger om dat oogje naar nuiten te laten gaan ipv dwars langs de richting van je arm zoals ik meestal doe.


 spiraaldraad plooit niet zo makkelijk, maar ik moest en zou een oogje krijgen :)
En de volhouder wint...
Spiraaldraad breekt trouwens soms af in plaats van te plooien, het is maar dat je het weet ...

Ik heb er bij deze armband voor gekozen om ook het oogje te omwikkelen met metaaldraad. Maar dat hoeft niet natuurlijk... En ik ben er nog niet zo zeker van of ik daar zelf wel tevreden mee ben ...
De uiteinden kan je gewoon afknippen en tegen de rest aanduwen. Dat blijft blijkbaar zitten. ik heb die armband al flink wat uren aangehad en ik zou het weten als het los zou komen ...


Zo.
en nu is het aan jullie!
maak iets moois  !
En fijn weekend !9 opmerkingen:

 1. SIMPLE AND BEAUTIFUL...I WILL MAKE ONE...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Spiraalarmanden ik droeg ze vroeger veel... tot ze kapot waren.
  Nu ga ik ze zelf kunnen maken, super bedankt!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb denk ik te weinig geduld voor zo veel kleine kraaltjes maar ik wil wel even zeggen dat ik het echt een super mooie armband vind :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beautiful bracelet! I would wear it proudly. Thanks for sharing at the Bacon Time Anything Goes weekly linky. Hope to see you again soon.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Очень красиво и стильно! И спасибо за мастер-класс! Очень познавательно! Спасибо за участие в проекте Рукодельное кафе!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. prachtig, wat een werk en geduld, maar wat een mooi eindresultaat!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Thank you so very very much for sharing❣️✌️❣️

  BeantwoordenVerwijderen