maandag 7 april 2014

gazonmarteling enzo ...

De voorbije jaren was ik in deze periode al druk bezig in de kinderkamer voor zaaisels die mijn vensterbanken bevolkten.
Maar dit jaar heb ik besloten niet meer binnen voor te zaaien.
Vooral vorig jaar merkte ik dat de voorgezaaide planten het eigenlijk veel minder goed deden dan diegenen die ik later ineens buiten ter plaatse had gezaaid. Vandaar...
Maar dat betekent wel dat ik langer op mijn tanden moest bijten om er niet al in te vliegen en dat was niet altijd gemakkelijk .Stillekesaan ben ik toch wat beginnen scharrelen in mijn tuintjes.
Nog te vroeg om er vollen bak tegenaan te gaan - het kan nog altijd vriezen -  maar sommige dingen kunnen nu al.
De milde winter zorgde er zelfs voor dat ik al kon oogsten uit mijn groentenpottentuintje ! De rucola van vorig jaar stak terug de kop op en die smaakte -weliswaar veel straffer dan pas gezaaide - heel goed in mijn lenteslaatje van enkele dagen geleden ...Ik besloot ook de weergoden te tarten door toch al wat te zaaien. 
Wegens gebrek aan voldoende verse potgrond - die komt er hopelijk volgende week in grote aantallen aan - recycleerde ik de potgrond van vorig jaar om alvast wat radijzen, nieuwe rucola, koriander, bieslook, basilicum en kervel te zaaien.Maar ik martelde ook mijn stukske gras dat voor gazon moet doorgaan.
Mijn gazon doet het echt niet zo goed.
Maar ik heb een erg klein tuintje en ben bovendien een huurder waardoor de financiële inspanningen die ik in de tuin wil doen beperkt zijn. Wat maakt dat de mogelijkheden om de tuin onder handen te nemen ook beperkt zijn.
Maar beperkte mogelijkheden wil niet zeggen dat er niks kan .
Ik leerde ondertussen bijvoorbeeld dat je gazon regelmatig moet verticuteren.
Daar bestaan apparaten voor maar het zou keibelachelijk zijn om in die paar vierkante meter gras ( 4 ? 6? Meer zal het niet zijn ... ) met een machine rond te hossen...
En toen zag ik bovenstaande sandalen  te koop staan....Het doel van veticuteren is om gaatjes in de gazon aan te brengen zodat er meer lucht in de grond en tussen de wortels komt en dat zou zorgen voor minder mos en beter gras.
En dat gaat dus met deze sandalen...
De sandalen moeten onder je schoenen gebonden worden en hebben stevige scherpe nagels onder de zolen zitten.
Er mee rondlopen op de gazon heeft hetzelfde effect als veticuteren met een machine.
Ik besloot echter toch wat voorzichtig te zijn want in mijn hoofd zag het rondlopen met 2 sandalen met nagels die je vastpinnen in het gras er niet zo veilig uit : ik zag me al in allerlei rare kronkels omver vallen met een hoop lichamelijk letsel als gevolg.
En dat willen we toch vermijden, niet ?
Dus stapte ik stukje voor stukje heel mijn gazon af met 1 voet vol pinnen, daarbij stevig ondersteund door mijn andere vrije voet.
De pieren vonden dat plezant want ze kwamen eens piepen ( goed teken : pieren in mijn gazon ! ) en het jongetje van de buren dat me maar kon zien tot aan mijn middel keek gefascineerd toe naar die buurvrouw die onverklaarbaar raar rondhostte in haar tuin...De sandalen blijken ook erg efficiënt om achtergebleven bladeren en andere rommel te verzamelen...En nu ben ik dus in blijde verwachting van een stukske gras dat er misschien nog niet perfect maar hopelijk toch al wat beter zal uitzien als de voorbije jaren !
Ik ben benieuwd!


9 opmerkingen:

 1. Haha, ik zie je zo 'rondhupsen' in je gazon met die ene spijkervoet, hihi. Wat een uitvinding trouwens! Succes met je tuintje, heerlijk om alles weer te zien gaan bloeien he. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb zo moeten lachen om je stukje!!
  ik hoop ook dat het helpt hoor!
  in elk geval heb je ons en je buurjongen er mee geamuseert!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. waar haal je deze wil ze ook graag hebben bedankt al vast als je ons kunt helpen

  BeantwoordenVerwijderen