vrijdag 21 maart 2014

juwelen - MAAK HET ZELF ! : nog wat gereedschap...


Ik heb veel geld uitgegeven de laatste weken.
Aan gereedschap
en tja : ik kan toch moeilijk alleen gereedschap bestellen dus kwamen er ook wat kralen en andere onderdelen mee - ik zou zo eens iets tekort kunnen hebben :) 
Die arme postbode heeft maar best geen rugklachten met al die pakjes voor mij  


Zo bestelde ik eindelijk een mini-aambeeldje.
Ik had ze al vaak gezien op etsy maar ze wegen wat veel om over te laten komen van de andere kant van de wereld. 
Maar ik kreeg ineens het logische  ( maar waarom dacht ik er pas nu aan ? )  plan om eens te googlen op '  gereedschap voor juwelen ' en zo ontdekte ik een Belgische winkel in werktuigen en gereedschap waar ze ook het wat kleinere grut verkopen.
En ze hadden mini-aambeeldjes én een webshop !
Een webshop waar ik niet te veel reclame voor wil maken want al waren de bestelde produkten goed van kwaliteit, de verzendservice was dat veel minder. Ik moest er langer op wachten dan op de pakjes die van de andere kant van de wereld moesten komen en hun communicatie daarover was niet al te schitterend.
Soit, ook al moest ik er lang op wachten , ik ben er wel content mee !
Nu kan ik wire-onderdelen platkloppen op mijn livingtafel zonder mijn meubels te beschadigen ! 
Binnenkort laat ik concreter zien wat ik er mee doe ...

Ook met onderstaand instrument ben ik enorm blij!
Lang lang geleden kocht ik mijn eerste sieradenboek en daar sprak men over een 'holfrees'. Dat leek mij zo handig dat ik er sindsdien regelmatig naar zocht.
Maar in B of nederland vond ik dat niet, niet in kralenshops en ook niet in doe-het-zelf-zaken.
Deze vloog helemaal hierheen vanuit Amerika want via Etsy vond ik er wel .
Een holfrees is een instrumentje waarvan het uiteinde een ' cupje ' vormt waarmee met de binnenkant gevijld kan worden.
Het wordt gebruikt om scherpe uiteinden van metaaldraad mooi rond te vijlen.
Dat gaat natuurlijk ook met een metaalvijl of zo, maar dit ding is daar veel handiger voor : steek gewoon het uiteinde van de draad in het gat en draai maar wat langs alle kanten en je hebt na een tijdje een mooi glad uiteinde.
Vooral erg handig bij het maken van oorhaakjes!
Mispak je trouwens niet aan de foto ! Dit is een vergroting ! In het echt is dat cupje erg klein, een paar millimeter maar ! Nog niet zo lang geleden forceerde ik - een beetje onbewust eigenlijk, ik deed niks speciaals, het arme ding was gewoon opgebruikt vrees ik - mijn kniptang ...Ik kocht vervolgens een nieuwe ergens in een chinese etsyshop.
Een stijlvolle roze, en nog ergonomisch ook !
Maar het ding mag er dan wel blits uitzien, het knipt voor geen meter...
Kom je deze ergens tegen : niet kopen want het is rommel...


dus zocht ik verder - je kan geen juwelen maken zonder fatsoenlijke kniptang - en bestelde deze 2. De rode knipt fantastisch ! En ze is ook nog extra handig omdat de bek zo klein is . Je raakt overal veel dichter bij .
Alleen ...
Ik ben momenteel druk bezig met het afbreken van oude juwelen en daarvoor heb ik veel metaaldraad moeten knippen 
Er staan ondertussen al zoveel afdrukken in de bladen van de tang dat het knippen al een pak minder goed gaat. Het zou kunnen dat ik er materiaal mee knipte dat eigenlijk te hard is voor zo'n tangen, maar voorlopig doe ik het er nog even mee.
Na de afbraakwerken beslis ik of ik er terug zo 1 bestel en daar wat zuiniger mee omspring , of ik op zoek ga naar nog een betere die ook hard materiaal kan  knippen zonder beschadigd te worden. Voor die laatste optie zal ik wel wat dieper in de buidel moeten tasten vrees ik. Maar als ik een écht goede kniptang vind kom ik daar zeer veel jaren verder mee en zo wordt het toch nog een goedkope koop.
De 2de heb ik trouwens nog niet gebruikt maar ik verwacht er gezien de prijs geen mirakels van ...Deze tang bestelde ik mee met mijn nieuwe wire-artist.
Eerst wat over die wire artist.
Daar vertelde ik hier al wat meer over .
Ik had er zo 1 maar standaard zit daar maar 1 maat pluggen bij.
Dus besloot ik er bij te bestellen in andere maten want dan kan je er veel meer mee doen.
En die bleken niet te passen...
Waardoor ik ook de plaat zelf moest bijbestellen en ik nu een wire artist heb met een set standaardpluggen van merk 1 en een wire artist met verschillende pluggen van merk 2...
Stom hé
Moraal van het verhaal : check eerst of de onderdelen bij het materiaal horen dat je al hebt :  kom je veel goedkoper uit !

Tenslotte nog onderstaande tang.
Dit is een platbektang met kunststoffen beschermhoezen over die ervoor zorgen dat de tang geen afdrukken achterlaat op je werkstuk
En met al dat nieuw gerief ben ik in het 'wire'-ren gevlogen.
De eerste resultaten verschijnen eerstdaags op mijn blog en een gedetailleerd gebruik van de bovenstaande stukken gereedschap zal zeker opduiken in de tuts van komende weken ! 
Maar voorlopig gaat mijn portemonnee wel even op slot ! 
Goei weekend allemaal ! 

6 opmerkingen:

 1. Een holfrees ben ik ook naar op zoek geweest, maar tot nu toe idd niet gevonden. Ik zou ook graag mijn eigen oorhaakjes maken. En zo'n aambeeld, grrrr die heb ik jaren geleden gekocht op een beurs. Hij moet daar zijn blijven liggen want ik heb 'm niet terug kunnen vinden tussen mijn aankopen.
  Zo'n tangetje met kunststof beschermhoezen heb ik ook.
  Ik ben benieuwd naar je tuts de komende tijd! Ik heb een tijd veel gedaan met wire, maar dat ligt nu alweer een hele tijd stil. Ik vind het wel héél leuk!
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. SUPER!
  voor toekomstige aankopen: al die dingen als holfrezen etc. zijn ook in de winkels in Antwerpen (diamantwijk) vinden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie gereedschapsfoto's.
  Allez, en eindelijk een aambeeld.

  Ik vind je lettertype heel mooi, kan je me laten weten of je het via blogger ingeeft of het misschien vooraf in Word maakt en dan plakt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. da's gewoon het standaardlettertype van blogger, denk ik ;) Ik schrijf rechtstreeks in blogger. Ik zet het wel groot, vooral omdat ikzelf het dan beter kan lezen want de laatste jaren gaan mijn ogen achteruit :)

   Verwijderen