vrijdag 10 januari 2014

juwelen : MAAK HET ZELF : gereedschap : de ' wigjig ' of ' wire artist '

Geen idee hoe dat ding in het Nederlands heet eigenlijk, vermoedelijk is ' wigjig ' een merknaam...
Maar weet ge wat : ik zal het ineens laten zien, dan ontdek je wel waar ik het vandaag over wil hebben !Een wigjig ( ik ga deze term maar blijven gebruiken wegens gebrek aan beter, als iemand een andere term kent : laat het me maar weten ) is een metalen of in mijn geval een plexi plaat met allemaal gaatjes in. Ze bestaan in verschillende vormen en maten en dit is mijn exemplaar.
Er bestaan ook ronde wigjigs waarbij ook de gaatjes in een cirkel staan en daar kan je dan weer andere effecten mee bekomen dan met deze. Of een combinatie van rond en vierkant...
Bij de wigjig horen staafjes die in de gaatjes passen.
Bij mijne zaten standaard alleen deze staafjes, maar ik heb ondertussen ook andere ' pluggen ' besteld en ben dus in blijde verwachting :) ! Ze bestaan namelijk in verschillende diktes en als je er zo'n paar verschillende hebt vergroten je mogelijkheden enorm.
Ik kocht de mijne ooit bij een Nederlandse kralen-webshop maar je kan ze ook rechtstreeks bij ' wigjig ' bestellen ( daar bestelde ik nu ook de extra pluggen ) of via etsy. Ik heb ze nog niet in winkels zien liggen, maar misschien hebben ze het toch hier of daar... Laat het me dan maar weten !
Het loont trouwens de moeite om op de website van wigjig te gaan kijken als je zinnens bent deze techniek te gebruiken want er staan veel gebruiksaanwijzingen, ontwerpen, voorbeelden en tips op hun site !
De wigjig wordt gebruikt in combinatie met metaaldraad.
Door de staafjes in een bepaald patroon in de gaatjes op de plaat te steken en daar vervolgens de draad rond te draaien, krijg je figuren die je kan gebruiken als chandelier, tussenstuk, hanger, of je kan er oorhaken en slotjes mee maken.
Hieronder zie je wat voorbeelden van werkstukken waarin ik zo'n figuren heb gebruikt.
Volgende keer laat ik stap voor stap zien hoe je er chandeliers voor oorbellen mee kan maken.
Je kan de wigjig gebruiken in combinatie met metaaldraad in verschillende diktes en kleuren. Er bestaat metaaldraad voor het maken van juwelen in zowat elke denkbare kleur maar ik heb ondervonden dat het lastig is om die te gebruiken : de kleur zit er gewoonlijk enkel langs de buitenkant op  ( zoals hieronder de zwarte draad ) : daardoor schilfert de kleur er makkelijk af of komen er al doende snel krassen in de kleurstof waardoor de onderliggende originele kleur tevoorschijn komt.
Daarom raad ik aan beginners ( inclusief mezelf want zo'n doorwinterd ben ik niet wat betreft het werken met metaaldraad )  aan om te werken met metaaldraad die geen extra kleurlaag heeft gekregen.


-----------------------------------------------------------------
Wat voorbeelden uit ' mijn oude doos ' ...
Mijn fotografiekunde was duidelijk nog niet erg ontwikkeld toen :) 

1 opmerking:

  1. Ooh wat leuk zeg! Ik heb zoiets nog nooit gezien, maar wat je ermee kunt doen ziet er superleuk uit!

    BeantwoordenVerwijderen