donderdag 27 februari 2014

ajuinsoep met een geroosterde boterham en geraspte kaas



Mijn voorraad uien werd hoe langer hoe groter en ze zagen er ook hoe langer hoe verleidelijker uit met al die verschillende kleurtjes en vormen.



De uien komen hier regelmatig binnen via de groentenpakketten van vers en gezond die ik al eens laat bezorgen.
En ik kreeg hoe langer hoe meer goesting voor een heerlijke kom hete ajuinsoep 
Van die échte : mét geroosterde boterham en kaas dus...
Tja, dan moest dat er eens van komen hé...
En zo maak ik dat dan ...


De ingrediënten :
- wat uien
-  2 - 3 teentjes look 
- een flinke patat
- groenten- of kippenbouillon
- een bosje verse bladpeterselie
- wat dragon
- geraspte kaas, bij mij emmentaler, maar dat mag ook andere zijn
- per portie 1 geroosterde boterham
- bakmiddel


zo maak ik het : 

- pel de ajuinen en snij ze in ringen
- pel de teentjes look
- verhit de bakstof en bruineer de uiringen
- je mag er ook de teentjes knoflook bijknijpen met de knoflookknijper
- kook ondertussen water 
- schil de aardappel en snij hem in dobbelsteentjes
- als het water kookt, mag dat bij de ajuinen 
- Ook de aardappelblokjes en de bouillon mag erbij
- laat een 15 tot 20 minuten koken op een laag vuurtje 
- snij ondertussen de peterselie fijn en rooster de boterhammen. 
tip bij dat laatste :  blijf erbij als ge niet een huis vol zwarte stinkende rook wil ! 
- voeg op het einde fijngesneden bladpeterselie en dragon toe en kruid met peper en zout
- leg een geroosterde boterham in een bord en bestrooi die met gemalen kaas. Schep daarover de hete soep



Eerst een flinke lentewandeling maken en dan goed opgewarmd maar met een koude neus en handen binnenkomen met grote honger en dan de pan soep opwarmen : heerlijk is dat !
Ik heb er drie dagen van kunnen genieten ! 



4 opmerkingen:

  1. Bedankt voor deze smakelijke tip, ga ik vanavond uitproberen !
    Lieve groet
    Mapi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mieke, de soep is nog beter als je de gesneden ajuinen lang bruineert, op een laag vuurtje, en voortdurend roeren: ze moeten goed bruin zien (maar niet verbrand). Minstens 20 minuten laten bruin worden. Je zal schrikken van de lekkere zoete smaak van je soep.t.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hmmm, dat lijkt me heerlijk! Dank je wel voor je recept, enne, die grote patat is dat Vlaams voor aardappel;)?

    BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...