Ik had ze nog nooit gegeten en wilde dat na het zien van deze serie absoluut wel eens doen.
Maar ik heb geen frietpot.
En toen was er dat logeerpartijtje bij vriend Nick.
Die me zei ( goed gezien van hem : da's namelijk het lastigste van koken : beslissen : wat gaan we maken ? :) ) :" Breng jij maar een recept mee dat we samen kunnen maken ...".
Daar heb ik me vervolgens effe het hoofd over gebroken.
Omdat vriend Nick heel erg goed kan koken ( ja ! echt wel Nick ! ) kies ik dan graag iets wat ik nog nooit gemaakt heb en waar ik wat huiverachtig over ben om dat op mijn eentje te doen.
Vogelnestjes dus.
Er was nog een 3de medekok . En zij had ook nog nooit vogelnestjes gegeten en wilde dat ook wel eens proberen.
We hadden er dus zin in ...
Als basis gebruikten we het recept uit de boerinnenbond van 1965, maar vermits dat zeer minimaal was op vlak van instructies hebben we wat moeten improviseren en aanpassen om het tot een goed einde te brengen.
Maar ze zijn gelukt !
Wat gaat er in ?
Voor 4 personen:voor de vogelnestjes:
- In totaal heb je 8 eieren nodig.
- 300 tot 500 gram gram gemengd gehakt. Wij gebruikten kalfs/varken.
- paneermeel peper en zout
- frituurpot en - olie
voor de schildpadsaus:
- 1 ui
- madeira
- tomatenpuree ( concentraat ) . Wij gebruikten 2 van die kleine blikjes.
- 1 liter groentebouillon
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- bakje champignons ( wij gebruikten een groot bakje)
- peper en zout
- nootmuskaat
Hoe maak je het ?
de vogelnestjes
Wij maakten er maar 3 omdat we met drie waren. Maar de beschrijving is voor 4 ballen.
- Kook 4 eieren tot ze hardgekookt zijn.
- Laat ze afkoelen en pel ze.
- Meng het gehakt met het paneermeel. Volgens het kookboek 2 eetlepels, maar je moet dat een beetje aanvoelen. Dat gehakt mag niet te nat en niet te droog zijn... Meng er ook 2 eieren en peper, zout en nootmuskaat onder.
- Rol dan 4 grote ballen met het gehakt, maar helemaal binnenin moet er een ei zitten. Gelukkig was Tonia er bij want dat is een beeldhouwster, zéér handig bij het maken van zo'n balletjes !
Het ei moet echt overal bedekt zijn met gehakt.
We bedachten ons alledrie dat je daar niet teveel gehakt mag rond doen want vermoedelijk wordt het dan erg moeilijk om de bal helemaal gaar te krijgen.
Scheidt van 2 eieren het eigeel van het eiwit en doe het eiwit in een bord. Je roert dat best effe om met een vork . Het moet niet opgesteven zijn, maar wel wat losgeklopt.
Zet er vervolgens ook een bord naast met paneermeel.
Zet er vervolgens ook een bord naast met paneermeel.
En dan door het paneermeel.
Zorg dat elke bol goed bedekt is door het paneermeel, sla geen stukje over !
Frituur de ballen in frietvet op een 150 graden.
Je mag dat niet te heet bakken : dan is het aan de buitenkant zwart en binnenin nog rauw en koud! Dus zet je frituurpan niet te hoog!
Hoelang dat moet hebben we niet in't oog gehouden.
Het leek me best lang maar ik durf er toch geen tijd opzetten.
Als je het op 150 graden bakt en ze krijgen de kleur zoals hiernaast op de foto, dan zijn ze klaar.
de schildpadsaus
Snipper de ui.
Smelt de boter ( ik heb 50 gram gebruikt omdat dat in het boek staat. Maar da's wel veel : met minder gaat ook ! )..
En stoof de ui gaar in de boter.
Als de ui gaar is , mag de bloem er bij en dan beetje bij beetje de bouillon.
Goed roeren met de garde zodat je geen klonters hebt !
Ondertussen heb je ook de champignons in schijfjes gesneden en stoof je ze gaar met wat boter.
Dan mag de tomatenpuree en de madeira bij de saus.
In het recept stond als hoeveelheid 3 koffielepels tomatenpuree en 2 eetlepels madeira voor een halve liter saus. Maar wij zijn daar zwaar over gegaan. Anders had ze namelijk geen smaak.
Wij deden voor de dubbele hoeveelheid saus 2 potjes tomatenconcentraat bij de saus en het aantal lepels madeira heb ik na een tijdje niet meer geteld. Het waren er minstens 8.
Proeven is hier de boodschap. Wij vinden het wel lekker dat je de madeira goed door de saus heen proeft, maar jij misschien niet ?
Laat dat wat pruttelen.
Zorg dat elke bol goed bedekt is door het paneermeel, sla geen stukje over !
Frituur de ballen in frietvet op een 150 graden.
Je mag dat niet te heet bakken : dan is het aan de buitenkant zwart en binnenin nog rauw en koud! Dus zet je frituurpan niet te hoog!
Hoelang dat moet hebben we niet in't oog gehouden.
Het leek me best lang maar ik durf er toch geen tijd opzetten.
Als je het op 150 graden bakt en ze krijgen de kleur zoals hiernaast op de foto, dan zijn ze klaar.
de schildpadsaus
Snipper de ui.
Smelt de boter ( ik heb 50 gram gebruikt omdat dat in het boek staat. Maar da's wel veel : met minder gaat ook ! )..
En stoof de ui gaar in de boter.
Als de ui gaar is , mag de bloem er bij en dan beetje bij beetje de bouillon.
Goed roeren met de garde zodat je geen klonters hebt !
Ondertussen heb je ook de champignons in schijfjes gesneden en stoof je ze gaar met wat boter.
Dan mag de tomatenpuree en de madeira bij de saus.
In het recept stond als hoeveelheid 3 koffielepels tomatenpuree en 2 eetlepels madeira voor een halve liter saus. Maar wij zijn daar zwaar over gegaan. Anders had ze namelijk geen smaak.
Wij deden voor de dubbele hoeveelheid saus 2 potjes tomatenconcentraat bij de saus en het aantal lepels madeira heb ik na een tijdje niet meer geteld. Het waren er minstens 8.
Proeven is hier de boodschap. Wij vinden het wel lekker dat je de madeira goed door de saus heen proeft, maar jij misschien niet ?
Laat dat wat pruttelen.
En dan mogen de champignons erbij.
Nog wat peper, zout en nootmuskaat en ze is klaar.
Snij vervolgens de ballen doormidden en serveer ze met een flinke lepel saus.
Wij maakten er ook puree bij, maar dat gaat ook met gewoon gekookte aardappelen.
Nog wat peper, zout en nootmuskaat en ze is klaar.
Snij vervolgens de ballen doormidden en serveer ze met een flinke lepel saus.
Wij maakten er ook puree bij, maar dat gaat ook met gewoon gekookte aardappelen.
Verdict : ze waren zeer goed gelukt !
En ze smaakten !
De saus ga ik zeker nog wel eens maken.
Maar de vogelnestjes zelf wellicht niet.
Ik proefde niet zoveel van het gehakt, ze smaakten vooral naar ei met een gefrituurd paneermeelkorstje rond.
En dat vind ik de moeite van al dat werk niet waard.
Maar mijn nieuwsgierigheid is bevredigd, en ik ben blij dat ik het eens geprobeerd heb.
En het was bovendien nog zeer gezellig ook!
Oe jammie, dat ziet er nog eens lekker uit! Dankjewel voor het recept!
BeantwoordenVerwijderenJammie de jammie!! Wat slecht (maar zo goed, hahaha). Dit moet ik nooit aan mijn man laten zien, die wil meteen een frituur kopen. Pff! :-)
BeantwoordenVerwijderenJawadde! Dat klinkt niet alleen lekker... dat ziet er ook lekker uit! Pure nostalgie! Daar moet ik me toch ook eens aan wagen...
BeantwoordenVerwijderendat ziet er lekker uit ...is jaren geleden zeg dat ik dat gegeten heb.
BeantwoordenVerwijderenhttp://mumendemiekes.blogspot.be/
ik noem het altijd verscholen ei jaren geleden op de huishoudschool gemaakt
BeantwoordenVerwijderenhahaha ik las alleen de titel op de leeslijst en dat wekte mijn nieuwsgierigheid..
BeantwoordenVerwijderenvogelnestjes ken ik als chinese specialiteit.. oorspronkelijk dus echte zwaluwnestjes.. maar nu een soort gefrituurd mandje.
en schildpadsaus.. daar werd ik heel nieuwsgierig naar.. ik ken alleen (zee)schildpaddensoep.
zo zie je maar .. what is in a name????.. tis een gefrituurd verstopt ei met een soort champignonssaus.
ze lijken me heerlijk! alleen zou ik de ballen niet frituren.. ik eet geen frituur.. maar ze in een schaal in de oven zetten of stoven in een pannetje. de saus lijkt me zalig!!! ben gek op champignons !
Haha, dat is echt pure nostalgie dit, ik geniet ervan om het te lezen.
BeantwoordenVerwijderenVogelnestjes zijn nog altijd een topper bij ons moemoe op nieuwjaarsdag...
Kan je het u voorstellen, dan heeft ze vaak meer dan 30 van die ballen gemaakt!