dinsdag 26 november 2013

nasi goreng met kip, paprika en ananas

Ik kan daar zo ineens goesting voor hebben : nasi goreng met de zoete wat wrange toets van gloeiend warme ananas! 
En dat maak ik gewoon zelf !
In de wok !
Ook eens proberen ? 
Hierbij een recept.
' een ' recept, want je kan dat natuurlijk maken met andere ingrediënten
Ge moet al heel raar doen om daar iets oneetbaars van te maken ...


WAT GAAT ER IN ? 

- een rode en groene paprika
- 1 ui
- 2 teentjes look
- een handvol diepvrieserwten
- kippeboutvlees ( een 100-150 gram per persoon )
- witte bloem
- kipkruiden
- een half bakje champignons
- verse koriander
- pijpajuin
- 1 tot 2 eetlepel oestersaus
- 1 tot 2 eetlepel donkere soyasaus
- een blikje ananas
- sesamolie
- 2 eieren
- witte rijst : ik maakte 200 gram rijst, maar je mag op een 100 gram per persoon rekenen
- olie om te wokken
- een wok



HOE MAAK JE HET  ? 


- Om nasi goreng te maken, moet je rijst bakken in een wok. Je hebt daar dus reeds gekookte rijst voor nodig. Als je Nasi Goreng wil maken, moet je dat dus iets van tevoren plannen, want je maakt dat best niet met pas gekookte nog warme rijst : de rijst moet minstens al een paar uur gekookt en afgekoeld zijn en je kan hem best zelfs de dag ervoor al koken .

- Om te wokken moet je fijngesneden ingrediënten 1 voor 1 mee in je wok gooien en roerbakken. Het is dan ook handig als je eerst alle ingrediënten klaarzet in potjes vooraleer je begint te wokken.
Snij dus de paprika, ajuin  en kip in stukken, de champignons in schijfjes, de schijfjes ananas in stukken en pel de look
Je kan ook best de eieren al loskloppen, ik doe daar wat druppels sesamolie bij, dan is lekker !

De in stukjes gesneden kip mag je eerst bakken.
Maar voor je dat doet, geef je ze eerst nog een jasje van witte bloem en kipkruiden.
Doe wat witte bloem met kipkruiden in een plastieken goed afsluitbare potje, gooi er wat kip bij en schudden maar !
Dan doe je wat olie in de wok, laat hem eerst heel erg goed heet worden en vervolgens bak je de kip in porties heel goed heet en gaar.
Je mag die gare kip vervolgens apart laten staan in een kommetje. ( en probeer er dan niet te veel al van te snoepen, want dat is echt overheerlijk, zo'n stukjes heet gebakken kip )



Dan begin je opnieuw : wat olie in de wok, goed heet laten worden en dan kieper je de ui en de paprika er bij. Die mogen namelijk het langste gewokt worden zodat ze goed heet worden en niet meer echt rauw zijn.
Je mag er nu ook met de knoflookknijper de look aan toevoegen
Een paar minuutjes goed laten bakken en dan ...





 ...mogen de champignonen in schijfjes...


... en de erwtjes erbij.
Goed roeren, dat is belangrijk bij wokken : zo worden de ingrediënten aan alle kanten goed warm.
Nu mag je er ook de soyasaus en de oestersaus er bij lepelen.
Op het einde kan je eens proeven of de kruiding met de sauzen goed genoeg is en indien nodig kan je er nog wat bij doen.

Dan is het tijd voor de rijst : gewoon er mee onder en roeren maar ...
Zo wordt elk korreltje rijst bedekt met een laagje lekkere saus























Als de rijst goed warm is, mag je er het losgeklopte eimengsel door gieten.
Goed roeren zodat het zich goed verspreidt ! Anders krijg je dikke klonters ei en dat is niet de bedoeling !
















tenslotte nog de ananas en als die goed heet is, is het klaar !













opdienen met wat pijpajuin, en ik had nog een restje verse koriander en dat is er ook lekker bij...













En eten met stokjes natuurlijk ;) !







4 opmerkingen:

  1. Zo lekker hè met ananas! Mjammie.... maar hier piepen ze allemaal als dat er doorheen zit haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, lekker met ananas! Ik maak het nooit... eh, bloos, ik kook nooit.... daar heb ik Keukenprins voor ;) (Dat is maar goed ook, want ik bak er niets van, hihi).

    BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...