woensdag 6 november 2013

Recept: herfstovenschotel

Tegenwoordig bestel ik wel eens een groentepakket rechtstreeks van 'den boer'. ( hier
Ik erger me namelijk aan de gigantische winsten die supermarkten maken op kap van boeren die veel te lage prijzen krijgen voor hun werk en hun producten.
En ik vind te veel groenten niet lekker meer als ze uit de supermarkt komen omwille van de grote hoeveelheid smakeloos water  omdat ze allemaal zo groot en mooi mogelijk en zo snel mogelijk oogstrijp moeten zijn.
De laatste keer zat er oa dit in :

Recept: herfstovenschotel


Zo'n groentepakket zet me aan om op zoek te gaan naar eens wat andere receptjes voor de groenten die ik er in terugvind.
Dus googlede ik naar preirecepten en naar bloemkoolrecepten en naar pastinaakrecepten  en kwam ik telkens gegratineerde ovenschotels tegen.
Toen dacht ik : maar waarom niet al die groenten tegelijk in zo'n ovenschotel zwieren? 
Den uitleg van de Piet onlangs bij de Wim op TV dat groenten die op dezelfde moment oogstrijp zijn ook goed bijeen passen, dacht ik dat wat pekes, en selder er ook wel bij zouden kunnen.
En dat bleek goed gedacht van mij :)

Recept: herfstovenschotel

WAT GAAT ER IN  : 
- een peke of 2 ( worteltjes ) 
- een stuk pastinaak
- een paar stengels bleekselder
- een halve bloemkool
- een prei
- 500 gr gemengd gehakt
- melk
- boter
- geraspte kaas
- peper en zout
- bloem
- aardappelen

Recept: herfstovenschotel


HOE MAAK JE HET : 
- Schil en kook de aardappelen gaar.
- Maak er een stevige puree van als ze gaar zijn : je moet er niet te veel vocht bijdoen, want er komt nog vocht uit de groenten en de saus.
- Schil de wortelen en de pastinaak en snij ze in stukken. Breng aan de kook met wat water en zout. Deze groenten hebben de langste kooktijd nodig dus die mogen er eerst in.
- Terwijl ze staan te koken was je de selder en snij je hem in stukken. Ook die mag erbij.
- Hetzelfde met de prei en de bloemkool. Verdeel de bloemkool in niet te grote roosjes.
- Laat dat allemaal al dente koken, ze moeten niet platgekookt zijn! 
- Zet een pan op het vuur met wat boter. Bak daarin het gehakt met kruiden lekker smeuiig gaar.
- Maak ondertussen ook bechamelsaus : smelt wat boter, en roer er met een klopper wat bloem door. Giet er dan telkens wat melk bij en laat de saus lekker indikken maar blijf vooral roeren.
- Kruiden met peper, zout en eventueel wat nootmuskaat.
- Giet je groenten af en je mag ze zelfs wat uitpersen met een pollepel of zo zodat er niet teveel vocht meer uitkomt als je ze later in de oven verder  afwerkt.
- De oven mag ondertussen al opstaan om op te warmen.
- Bedek je ovenschotel eerst met een laag puree.
- Daar bovenop komt het gehakt.
- Daarop de groentemengeling.
- Je giet er de saus  gelijkmatig over.
- Bestrooi het geheel met kaas.
- En zet nog een 20 minuutjes in de oven.
- Op het einde laat je de kaas wat gratineren onder de grill.


smakelijk ! 


8 opmerkingen:

  1. Nou inderdaad! Wat belachelijk hoe ontzettend boeren worden onderbetaald. Het idee dat zij niets overhouden, terwijl zij ons van voedsel voorzien. Stuitend. Ik fiets altijd even langs de boer in de buurt, die een winkeltje bij de boerderij heeft. Superlekker én vers! (Want wist je dat groente in supermarkt soms weleens 2 weken in de koeling liggen! Dan zit er dus geen vitamine meer in!!)
    Groet!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik zou graag willen dat dit hier ook mogelijk was.. hier zijn alleen peperdure biologische groentepakketten te koop.
    en ik woon in een grote stad.. helaas geen boeren om langs te fietsen!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hier ook niet zenne. Ik woon ook in de stad. Daarom is het ook nog eens superhandig dat zij dat aan huis brengen

      Verwijderen
  3. heerlijk hé, die groentenmanden. Wij genieten er ook elke week van. Jouw groenteschotel ziet er alvast zalig uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. dat ziet er echt zalig uit!!
    een tijdje had zelfs de jumbo zo een lokale groentepakket en ineens weer niet, vond ik wel jammer. ik had er nog geen gebruik van gemaakt omdat ik een behoorlijke oogst courgette had!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. We zijn altijd super blij met de reacties van onze klanten, dit geeft ons de kracht die dan weer de tijd creëert, die op zijn tijd weer liefde en passie maakt voor ons vak! Bedankt Mieke en smakelijk!.
    Deze blog werd gedeeld op onze Facebook pagina, hier vind je ook foto's van onze kweek en van onze pakketten : https://www.facebook.com/Versengezond

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk artikel! Het receptje ziet er heerlijk uit, deze ga ik ook proberen. Ik bestel regelmatig bij versaanhuisgeleverd.be. Zij bieden verschillende fruit- en groenteboxen (zelfs pizzaboxen 💪) aan met het beste wat de markt te bieden heeft. Lekker gevarieerd volgens marktaanbod met goede basics en lekkere ontdekkingen. 😋

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com