Ik heb iets plezants ontdekt : !
Ik kan een pompoen helemaal opgebruiken !
Als ik er soep van maak doe ik dat met schil en al.
Ik had dan wel nog de pitjes.
Maar nu heb ik ontdekt dat je ook die lekker kan bereiden.
Tof hé !
Ik eet met perioden veel pompoen- en zonnebloempitten.
Gezouten.
Die kan je kopen ' bij de Marokkaan ' en ik heb dat leren eten via mijn vader die die gewoonte eens heeft meegebracht van 1 van zijn reizen.
Uit een land waar mannen een hele dag op pitjes zitten te knabbelen. Waar het juist was weet ik niet meer...
Ze halen het binnenste er uit en daarvoor breken ze heel behendig de pitjes open met hun tanden en halen ze er met hun tong de kern uit.
Da's zoiets als met stokjes eten: als ge dat veel oefent kan je dat na een tijdje wel .
Ik kan dat ook een beetje, maar niet zo vlot als' nen echte'...
Ik eet ze als ik ze koop zonder hard omhulsel, maar met dit recept kan je die eigenlijk evengoed mee opeten als je daar zin in hebt.
Ik laat dat zelf afhangen van de consistentie van dat omhulsel : soms blijft dat taai en draderig en dan laat ik ze een paar dagen liggen en haal de kern er uit zoals de oude Marokkaanse mannen dat doen, soms zijn ze lekker knapperig en eet ik ze gewoon helemaal op.
DE INGREDIËNTEN:
- pompoenpitten
- olie
- zout
- boterpapier
ZO MAAK JE ZE :
- Ik surfte wat rond vooraleer ik het voor het eerst maakte en ik stelde vast dat de manier waarop ze gemaakt worden erg kan verschillen : sommige mensen zweren bij het wassen van de pitjes, andere mensen zeggen juist dat je dat zeker niet mag doen : de smurrie van de pompoen die er nog aanhangt zou het lekkerder maken.
Ik heb ze nog niet vaak gemaakt maar kan al wel uit ervaring zeggen dat de hoeveelheid zaadjes, de mate waarin ze vasthangen aan wat draderige smurrie, en de dikte van de zaden erg verschillen van pompoen tot pompoen.
Deze portie bijvoorbeeld was klein in hoeveelheid, maar met dikke gevulde pitten en niet zo vuil. Effe spoelen en afdeppen was voldoende. Tip : je kan ze ook gewoon laten drogen want als je dat met keukenrol doet moet je er rekening mee houden dat ze daar allemaal blijven aan vastplakken :)
Spoelen dus, tenzij je het eens zonder te spoelen wil proberen ( en laat me dan ineens je bevindingen weten ) : in een vergiet onder stromend water. En laten drogen.
- Dan meng ik wat olie met flink wat zout. Ik neem daarvoor ruim olie en heb het al met arachide-olie en met olijfolie gemaakt. Dat geeft een ander smaakje, gewoon de olie gebruiken waar je zin in hebt.
Ik doe die olie met zout in een kommetje en kieper de pitjes er onder en rutsel die met een vork zeer goed dooreen zodat elk pitje bedekt is met een laagje olie.
Dan giet ik dat weer in een vergiet of een zeefje en laat de overtollige olie goed weglekken.
Latifa vertelde me trouwens dat je dat ook gewoon zonder vetstof kan maken, maar dat heb ik nog niet geprobeerd...
- De oven kan je best wat voorverwarmen.
- Daarna spreid ik de pitten uit op een bakpapiertje op een ovenplaat en mogen ze 3 kwartier in de oven - in het midden ongeveer - op een lage temperatuur.
Als ze beginnen te knetteren staat de oven te heet...
Als je een brandlucht ruikt staat hij véél te hoog...
Toen ik op het werk vertelde dat ik ze de eerste keer een uur had opgezet, lachte Latifa me gewoon uit : een kwartier was meer dan genoeg zei ze me. Ik las dat ook in de verschillende recepten. Maar in andere las ik dan weer een uur...
Ik heb ze toch echt wel graag krokant en wat gebruind dus bij mij gingen ze er deze keer 3 kwartier in en dat was genoeg.
En da's al eigenlijk...
Volgens mij kan je ze ook een ander smaakje geven door er bijvoorbeeld wat curry of wat komijn aan toe te voegen of zo. Ik heb dat nog niet geprobeerd maar dat lijkt me wel lekker.
En je kan ze wel een tijdje bewaren, minstens een week want dat probeerde ik al. En wie weet zelfs langer...
De volgende keer probeer ik het trouwens eens zonder vetstof...
Nog een tip : een pineautje erbij is heerlijk als aperitief !
ik droog ze gewoon op de chauffage :-) puur natuur zonder kruiden, en idd ook met de schil eraan zeer lekker, en voedzaam!
BeantwoordenVerwijderenDat klinkt heel lekker en zo hoef je niets van de pompoen weg te gooien.
BeantwoordenVerwijderengroetjes,
Anita
Gut, daar zou ik nu niet direct aan denken dat op te eten. Maar het lijkt me heel lekker, komt natuurlijk ook door je mooie foto's, dat komt goed over!
BeantwoordenVerwijderenGreat idea for a great picture!
BeantwoordenVerwijderenThey look good.
BeantwoordenVerwijderenI love toasted pumpkin seeds, yum! Thanks for sharing the love up-close with I Heart Macro:-)
BeantwoordenVerwijderenThey look really tasty. Thanks for linking up at Link It or Lump It!
BeantwoordenVerwijderenEen pineautje als aperitief ?!?!? Mie, wat is er daar aan de hand ?!?! 🤪🤪🤪
BeantwoordenVerwijderenBa ja, soms een kleintje hé. Of iets anders. Ik vind dat lekker, maar ik hou niet van het effect: kleine drupjes dus voor mij.
Verwijderen