vrijdag 9 augustus 2013

juwelen : MAAK HET ZELF ! : materiaal : kralenkapjes

Naast kralen zelf kan je nog andere onderdelen gebruiken bij het ontwerpen van een design voor een juweel.
Kralenkapjes bijvoorbeeld
Ze bepalen mee hoe je ontwerp er zal uitzien.
dezelfde creatie mét of zonder kapjes ziet er totaal verschillend uit.
Meestal zijn ze van metaal gemaakt en net zoals bij alle andere metalen onderdelen voor juwelen vind je ze in verschillende kleuren/materialen
Hieronder een foto met wat voorbeelden, maar de variatie is oneindig.
Kijk maar eens op etsy1. Een veel voorkomend ontwerp : kleine zilverkleurige metalen kapjes
2. deze zijn ook van metaal maar hebben een ' oudgouden ' kleur
3. oudkoperen kapjes
4. deze zijn gepatineerd met een blauwe kleurstof.
5. roodkoperen kralenkapjes

Ook de vormen en de grootte kan erg variëren.
Zo heb je erg lange smalle kralenkapjes, maar ook erg kleine die een subtiel accent geven aan je ontwerp.
Sommige geven de kralen een ander uitzicht : zet een eikelhoedjesachtige kap op een ronde kraal en die krijgt een heel andere vorm ( zie nummer 6 )
Er zijn ook kapjes die je kan plooien rond een kraal ( 4, 5, 10 ) 
Sommige zijn heel dominant in je ontwerp ( 5 ) andere merk je nauwelijks op ( 1 )
Bij sommige kralenkapjes kan je de kraal zowat helemaal door de kap omhullen, andere kralenkapjes staan eerder ' bovenop ' de kraal .
Voor wat voorbeelden vind je achteraan wat foto's van oudere oorbelen van mij . 

tip !!! : soms zijn de gaatjes van een kraal te groot om een nietstift te kunnen gebruiken omdat het ' kopje ' van je nietstift gewoon door het gat gaat. In dat geval kan een kralenkapje helpen  : het gaatje van een kralenkapje is zowat altijd klein genoeg om een nietstift te stoppen...


1.  vrij platte kleine onopvallende zilverkleurige veel gebruikte kapjes met bloemmotief
2. oudgoudkleurige bloemenkralenkapjes. Ze zijn middelgroot.
3. ook deze kralenkapjes zijn erg populair. ze ' verhogen ' de kraal een beetje, lijken wel ' hoedjes '. ik heb ze in verschillende metaalkleuren en gebruik ze graag
4. oudgouden vintage kralenkapjes. Ze zijn niet evident te gebruiken door hun vorm : erg smal en hoog. Ze plooien een beetje mee rond de kraal  
5. zeer lange blauw gepatineerde kralenkapjes. Onderaan bestaan ze uit een aantal ' uitsteeksels ' die je kan plooien. Let er op bij het gebruik van deze en andere grote kralenkappen dat je nietstiften lang genoeg zijn ! Je kan de nietstift eventueel verlengen door een nietstift aan een kettelstift te kettelen want dat zie je toch niet omdat de oogjes waarmee je ze verbindt zich in de kralenkap bevinden. 
6. deze kralenkapjes lijken wel eikelhoedjes en hebben een meer ' vierkante ' vorm in de hoogte .Omdat ze uit verschillende ' lamellen ' bestaan kan je er een iets grotere kraal ' induwen ' en dan gaan de lamellen wat verder uit mekaar staan.
7. kleine koperen geribbelde kralenkapjes. Ik gebruik deze erg graag en heb ze in 2 verschillende groottes : klein en zeer klein. Ze zetten een ' koepeltje ' bovenop een kralengaatje, bedekken niet heel de kraal.
8. grote kralenkappen in helder zilverkleur
9. deze kralenkap is redelijk zwaar en kan je voor oorbellen niet gebruiken met zware kralen. Maar ze zijn erg mooi, al is hun design ook zodanig dat er niet veel kralen bijpassen.
10 deze kralenkappen plooi je helemaal rond een kraal. Mooi, maar het nadeel is dat de verschillende ' vleugels ' niet helemaal aanpassen tegen de kraal en ze makkelijk ergens achter blijven haken

Mogelijke problemen
- Ik heb bij mezelf al vaak gemerkt dat ik me bij het bestellen van kralenkapjes erg vergis in de grootte en met wat je ze kan combineren. Dat kan aan mij liggen natuurlijk, maar vaak zijn ze veel te groot in doorsnede voor waar ik ze voor wilde gebruiken. ( gelukkig vind ik dan wel een andere bestemming voor ze) 
- ook hier krijg je te maken met het probleem waarmee je met alle metalen onderdelen kan geconfronteerd worden : kleurverlies/verandering ... 

Kralenkapjes kan je op allerlei manieren gebruiken, niet alleen door ze met hun holle kant op een kraal te zetten.
Je kan ze ook omdraaien waardoor je een ' kommetje ' krijgt, het maakt ook een verschil of je ze onderaan, bovenaan of aan beide kanten van een kraal gebruikt en je kan ze ook gewoon met elkaar combineren.
Hieronder laat ik wat voorbeelden zien van oude oorbellen die ik maakte met kralenkapjes.
Als je iets aan het maken bent, is het het beste om gewoon wat dingen uit te proberen,. Dan zie je direct of je ontwerp met of zonder kralenkap moet, en waar die dan moet komen. Probeer gewoon wat uit, speel ermee ! 
En volgende week komt er ene tut waarbij  waarbij ik  de kralenkapjes op een nog helemaal andere manier zal  gebruiken bij het maken van oorbellen ! 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

2 opmerkingen:

  1. Ze maken de oorbellen helemaal af, gaaf hoor!
    Vooral het eerste setje vind ik zo mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de tip, op Etsy heb ik die koperen kralenkapjes echt gevonden!

    BeantwoordenVerwijderen