zondag 29 mei 2011

doe eens iets met kruiden en specerijen : boterkip

Ik ben zot van kommen...
En dus ook van komgerechten...
En 1 van de redenen daarvoor is dat dat erg praktisch is, uit een kom eten...
...als je - zoals ik - altijd in de zetel eet voor de TV....
Ik heb het altijd al onnozel gevonden om op mijn eentje aan tafel te zitten...
Ik zit trouwens ook niet graag op een stoel...
Vandaar eet ik als ik geen eters op bezoek heb in mijn zetel...
Uit 1 van mijn vele kommen...
En dit soort van gerechten zijn dan zo zalig !!!!!


Boterkip dus.
Het recept komt uit een toepasselijk kookboek : komgerechten - comfort food voor elk seizoen

Het geheim van dit recept zijn de vele specerijen en kruiden die er in gaan....


Ziet dat er niet zalig uit ?
Dit zijn de kruiden en specerijen  die ik er in deed :

- 2 theelepels garam masala
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels gemalen koriander.
Dat zijn korianderbolletjes en ik mix die in de oude electrische koffiemolen die ik speciaal daarvoor ooit op een rommelmarkt kocht
- er moet normaal een eetlepel fijngehakte verse gember in, maar ik ben daar zo geen fan van.
Ik deed er een theelepel gemberpoeder bij en dan is dat al meer dan genoeg voor mij
- een vierde theelepel chilipoeder
- 1 kaneelstokje
- 6 gekneusde kardemompeulen


Wat heb je nog nodig ? 

- het gerecht wordt gewokt.
Maar als je dat nu niet hebt, kan het ook in een grote diepe pan of in een kookpot.
- arachideolie
- volgens het boek een kilo kipfilet.
Maar ik gebruik liever kippenboutvlees.
Dat hebben ze in delhaize en dat is sappiger dan kippefilet.
- 60 gr boter of ghee.
Ghee heb ik niet, dus ik gebruikte boter. 
Maar niet zoveel...
- 350 gr gepureerde tomaten 
Ik gebruikte een brickje van 500 ml
- 1 eetlepel suiker
Ik hield het bij 1 theelepel : ik hou niet van te zoete gerechten...
- 60 gr yoghurt
- 1,2 dl room
-  1 eetlepel citroensap
- zout
- en ik deed er zelf nog watgrofgehakte verse koriander over...
- erbij : gekookte rijst en als je goesting hebt : een salade.

Hoe maak je het ?

- Snij eerst de kip in grove stukken.
1 filet in 4 stukken bijvoorbeeld.
- Verhit de olie in de wok en bak de kip in verschillende porties een minuut of 5 in de hete olie.
Zet de kip opzij



















- Doe wat boter in de wok en kieper er de kruiden en specerijen bij.
Dat is dus Dé moment om er met je neus te gaan bovenhangen.
Dat is namelijk héérlijk !
Ge moet dat écht doen !
Zo'n minuutje, meer is niet nodig.
- dan mag de kip er weer bij
- en ook de tomatenpulp en de suiker
- Vervolgens laat je het - regelmatig doorroerende - wat pruttelen,  een kwartierje of zo.
Het vocht zal dan wat indikken


















- Vervolgens mag de yoghurt, de room en het citroensap erbij en dat alles mag nog een 5-tal minuten doorkoken.



En dit krijg je als je te dicht boven dampend eten gaat hangen met je fototoestel...

- Opdienen met rijst en bestrooien met wat koriander.
En dat is dus HEERLIJK !!!


Voordeel van zo'n gerecht is dat je dat makkelijk in de diepvries kan steken en ik maak van zoiets dan ook steeds een flinke portie.
Voor jezelf koken in kleine hoeveelheden is niet altijd handig, dus ik maak graag dingen die je kan invriezen in 1-persoonsporties ...


Smakelijk !!!!

6 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit en kruidig!
    En je place-mats laten je gerechtje goed uitkomen, leuke foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. je hebt er wel aandacht aan besteed het ziet er lekker uit.

    fijne dag
    gr Stina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En bedankt... nu heb ik honger! ;-) Ik ga dit recept onthouden. In Turkije heb ik een berg specerijen gekocht, tijd om ze te gebruiken!
    Esther.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. amaai Mieke, je begint Indiaas te koken. Plezant.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @ polleke : gij hebt dat zelfs al gegeten bij mij ! ( en ge vond het lekker. En de Nick ook )

    BeantwoordenVerwijderen
  6. this looks delicious!
    love to cook with herbs & spices!

    BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...