woensdag 12 januari 2011

witloof in de oven , maar dan anders

Namelijk op de wijze van ' me'.


Witloof met kaassaus en hesp in de oven is al zowat heel mijn leven 1 van mijn favo gerechten.
Een typsich belgisch gerecht trouwens.
Maar toch maak ik het al lang niet meer op die manier want ik heb een recept dat nog véél lekkerder is !
Elke keer weer als ik me voorneem om witloof in de oven te maken, kies ik toch weer voor mijn eigen recept.
En ik ga dat met jullie delen !
En vervolgens wil ik weten wat je er van vond.



de ingrediënten
- witloof natuurlijk
- per stronkje witloof 4 schellekes dun gesneden gerookt spek
- witte wijn, een halve fles of zo ?
- een teentje look
- room
- chapeluur oftewel paneermeel in goe nederlands
- boter
- bloem
- tandenstokers oftewel houten prikkertjes in voor sommigen verstaanbaarder nederlands
- ovenschotel
- eventueel peterselie
- genen kaas dus !
- en ook geen eps !



de bereiding
- snij elke witloofstronk in twee en haal er de harde kern uit
- kook of stoof het witloof gaar
- zie dat het goed uitlekt ! Ik duw het vocht er echt uit want anders word je saus veel te lopend !
- ondertussen mag de oven al opwarmen
- tijdens het koken van de groenten kan je de saus al maken
- voor de saus smelt je een goeie klont boter in een pot.
- doe er dan bloem bij en roer goed , eigenlijk ga je nu bechamel maken, maar dan met wijn ipv melk
- giet er traag de wijn bij en blijf heel goed roeren met een garde
- doe er ook de fijngeknepen look bij
- laat effe - zachtjes ! - koken en giet er dan de room  ( een half potteke ? ) bij
- laat verder nog wat koken en draai dan het vuur uit
- kruid je saus met peper en zout- Je witloof zou nu niet meer te warm mogen zijn zodat je de witloofrolletjes kan maken
- daarvoor draai je rond elk half stronkje 2 plakjes spek en je steekt het vast met een prikkertje
- en leg ze in de ovenschotel
- als je witloof allemaal in de ovenschotel is beland, giet je er de saus over
- en dan bestrooi je de bovenkant met paneermeel
- De ovenschotel mag dan een kwartiertje tot 20 minuten in de oven
- en dan nog effe onder de grill om een mooi korstje te krijgen
- opdienen met pattatenstoemp of gekookte aardappeltjes
- En na dit recept wilt ge het nooit meer anders !

En als photo-copy zou besluiten om het eens klaar te maken, krijgen we er misschien mooie en lekkere foto's van te zien ;)

8 opmerkingen:

  1. Oei, zonder het te hebben gemaakt lijkt het me al heerlijk. Ga het zeker eens proberen, maar dan zonder t spek ivm vegetariers hier in huis. Laat het u tzt weten hoe het smaakte.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit probeer ik ZEKER uit!!! We houden van de witloof in esp maar dit, mmmm, lijkt me hééél lekker en eens wat anders. Ooit al eens een 'variatie' uitgeprobeerd maar die was ons veels te zwaar en dat is nu net wat je van dit niet kan zeggen, denk ik, geen kaas namelijk.
    Grtz en Thanks,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me heerlijk!!ik heb zelf ook een favoriet witlof recept. Een tarte tartin, staat ook op mijn blog. misschien ook leuk/lekker om eens te proberen!! Wie weet is dat straks je nieuwe favoriet. Nou ja oké dan,je favoriete tweede plaats!
    groeten Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  4. mmm, dat recept ziet er heerlijk uit. Ben niet zo'n witloffan, maar dit ga ik zeker proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En euh... hoeveel calorieën? 1500 per portie?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ gerda : geen idee, maar vermoedelijk veel minder dan met kaassaus

    BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...