zondag 26 september 2010

DIY : (kersenpitkussen) kussenslopen met overslag

Kersenpitkussentjes gebruik ik als verwarmingsmiddel. En dat werkt goed : ik verwarm - zelfs in putje winter- meer niet dan wel : met een warm kersenpitje onder mijn dons in de zetel met een wam kopje thee en ik zweet me te pletter !

Maar die kersenpitkussentjes moet je lichtjes bevochtigen alvorens ze op te warmen. En ik heb ze al wel een paar keer  te lang verwarmd, met verbrande pitjes als gevolg. Die haal ik er dan uit want ze stinken en dan stik ik het terug toe en gooi ze in de wasmachine... Hier en daar zijn er scheurtjes in gekomen die ik toestikte ...
Gevolg : ze zien er niet meer uit...

En toen ik ze vorig jaar eens mee had naar mijn werk omdat de verwarming er stuk was, kreeg ik daar nog commentaar op ook ;) !

Ze zien er niet uit, maar er is op zich niks mis mee en ik hou er niet van om iets weg te gooien waar niks mis mee is. Da's niet goed voor het milieu...
Dus besloot ik ze in een nieuw jasje te steken en nu zien ze er zo uit :

tut : (kersenpitkussen) kussenslopen met overslag

Jaja ! Dat zijn dezelfde als die op de vorige foto ! ( de vierkante toch : het hoesje voor de langwerpige is nog niet klaar. )
Ik gebruikte eigenlijk gewoon dezelfde techniek die ik altijd gebruik voor het maken van gewone kussenslopen met overslag. Je kan die dus voor allerlei kussens gebruiken. Al zijn er toch een paar kleine dingen waar je extra rekening mee moet houden bij kersenpitkussenslopen, vooral in materiaalgebruik dan : dat moet hittebestendig zijn en er mag geen metaal in verwerkt zijn voor in het geval je ze vergeet te verwijderen voor het opwarmen van de kussentjes  ...


wat heb je nodig ?

- stof van de volgende afmetingen :

de breedte + 8 cm op de lengte x 2 + 8 cm + 5 cm*

* ik gebruikte 5 cm, maar dat kan ook meer zijn. Die 5 cm is namelijk de overlap. Als je een groter kussen maakt, mag dat best wel wat meer zijn. Je kan het zelfs helemaal laten doorlopen tot aan de rand met de 2de helft. Het voordeel : het zit dan goed vast. Het nadeel : je krijgt het kussen er moeilijker in en uit. En dat laatste is de reden waarom ik opteerde voor een niet zo'n brede overslag : als je kersenpitkussentje lekker warm is, wil je niet zitten sukkelen om dat ding in je sloop te krijgen . dat moet snel gaan !

Ik voeg er nog effe de tip van marina bij : 'Ik maak de overslag van het sloopje vrij groot, het is iets moeilijker om het pittenzakje in het sloopje te steken, ik gebruik katoen voor het sloopje en steek het ook mee in de microgolf,op deze manier heb je niet echt een sluiting nodig.' ( bedankt Marina ! )

In mijn geval ging het om kussentjes van 27 op 27 en werd dat dus : 35 cm op  75 cm .
- naaigaren
- schaar
- kopspelden
- strijkijzer
- meetlint en lat
- kleermakerskrijt
- optioneel : klittenband ( al moet ik nog uitwerken hoe ik dat best bevestig )


hoe maak je het ? 

1.  meet je kussen en bepaal aan de hand van voorgaande formule hoe groot je lap stof moet zijn.

2. meet je lap stof af en knip hem uit


3. speld  aan beide smalle kanten een dubbele zoom af ( dat is een zoom waarbij je de rand 2 keer omdraait ) 
4.  stik de zomen vast

5. strijk ze plat ( je kan beter te veel strijken dan te weinig als je iets naait .... )

6. vouw je stof in de breedte dubbel en strijk de vouw.
Ik moest stof hebben van 27 op 27, dus meet ik vanaf de vouw aan elke kant 13,5 cm af.7.  leg de stof met de goede kant naar beneden. Plooi 1 kant om tot aan de streep die je net hebt afgemeten ( op de foto staat de streep nu helemaal uiterst rechts van de lap stof ,  in de plooi dus ... )
8.  doe nu hetzelfde aan de linkerkant. Dan krijg je dit :


9.  speld de zijkanten af en strijk het geheel10. stik 1 zijkant toe

11. meet vervolgens vanaf het stiksel van die zijkant de breedte van je kussensloop af
12. stik ook die kant toe, knip de overtollige stof weg en zigzag beide naden goed dicht en rafelvrij.


13.  trek binnenstebuiten en strijkOm te zorgen dat mijn sloopjes goed toe bleven, had ik er ook zelfklevende klittenband op aangebracht. Die kocht ik onlangs spotgoedkoop bij ALDI. Maar dat was tot nog toe geen succes : ik besloot de klittenband vast te stikken , maar door de lijm stikte mijn machine binnen de kortste keren niet goed meer. Dus dat was geen goed idee. En door de warmte bleef de klittenband niet plakken. Dus ik zal de volgende dagen eens testen of ik dat met de hand genaaid krijg...


Zo, als jullie nog bijkomende tips hebben : graag !!!!


En PS : de gekleurde stoffen komen van Moens in Borgerhout en de witte stof is een afgeknipt restje van een ikeagordijn.

Meer blogposts met kussens in de hoofdrol hier ... .

7 opmerkingen:

 1. Ik maak de overslag van het sloopje vrij groot, het is iets moeilijker om het pittenzakje in het sloopje te steken, ik gebruik katoen voor het sloopje en steek het ook mee in de microgolf,op deze manier heb je niet echt een sluiting nodig. Je stofjes zijn heel mooi, de eerste kilte mag komen voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klittenband bij zeeman halen, geen lijm, goedkoop en makkelijk te naaien!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel leuk idee, merci voor de tip ! Men pitkussentje is weer als nieuw.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo,
  Ik heb het kersenpitje gemaakt volgens bovenstaande bezchribesch, heel leuk patroon en het was me goed gelukt. Het was mijn eerste naaiprojectje.
  Nu wil ik de formule gebruiken voor kussens van 50x50. Maar als ik de formule invul voor 27op27 dan kom ik niet uit op de 35x75 zoals in het kersenpitje. Kan iemand me helpen?

  Groeten Camille

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het is bij 27 op 27 :
   27 + 8 = 35 aan de éne zijde
   54 + 8 + 5 = 67 aan de andere zijde
   En het is dus inderdaad niet 35 op 75.
   Maar als je wel 75 gebruikte is dat niet erg: de overslag is dan gewoon wat breder en dat mag best.

   Voor het kussen van 50 op 50 is het 58 op 112 als je deze formule blijft gebruiken, maar ik denk dat de overslag dan echt te klein is en ik zou hem toch een pak groter maken met zo'n afmeting. Iets van 58 op 125 of zo?

   Groetjes!

   Verwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com