zaterdag 14 augustus 2010

tut : kussenslopen met rits


Ik ben niet zo'n krak achter de naaimachine : ik heb van mijn moeder wat geleerd en het meeste al doende, maar ik heb nooit een opleiding gevolgd of zo.
Ik maak ook niet zo veel en het gebeurt wel eens dat hetgeen ik maak, grandioos mislukt.


Met al die creatieve bloggers te zien, kreeg ik toch ook terug zin om achter mijn naaimachine te kruipen en ik ben begonnen met kussenslopen voor in mijn zetel.Ik wilde eerst kussenslopen met een overslag maken : da's namelijk makkelijker. Maar ik heb niet genoeg stof gekocht, dus toch maar met rits.

En ik besloot er ook een tut van te maken : niet dé tut over hoe hét moet, maar wel dé tut over hoe IK het heb gedaan. Wellicht zijn er nog veel meer truuks en tips die de boel wat makkelijker zouden maken, maar als niet-doorwinterde naaister ken ik die dan niet ;)
De meer ervaren naaisters moeten zich dus niet beschroomd voelen om opmerkingen over mijn technieken te plaatsen ;) : je zou mij, en andere niet zo onderlegde naaisters, daar een groot plezier mee doen !


Ik ben een nachtmens. En zo'n dingen doe ik dan ook - zeker in de zomer - het liefst 's nachts. Daarom heb ik de foto's ook met kunstlicht moeten maken. Ik heb ze zonder flits gemaakt om niet te veel storende harde schaduwen en lichtvlekken te hebben. Daardoor zijn ze wat ' gelig ' : ik hoop echter dat ze duidelijk genoeg zijn .... Door er op te klikken, vergroot je ze nog trouwens...

Volgens mij is kussenslopen maken nog redelijk makkelijk : een beginner kan dit dus ook proberen denk ik... Al lijkt me een kussensloop zonder rits nog makkelijker, maar die tut maak ik een andere keer misschien wel eens ;)
Eigenlijk is het vooral een kwestie van goed meten, goed aan elkaar spelden en logisch nadenken... Maar dat klinkt allemaal simpeler dan het vervolgens in werkelijkheid is ;)

Wat heb je nodig :
- stof : Ik heb kussens van 50 op 50 cm. Als die van jou een andere afmeting hebben, moet je de stofafmetingen natuurlijk ook aanpassen : je hebt nodig : de lengte maal 2 + wat extra voor de zomen en de breedte enkel + wat extra voor de zomen...
Voor mijn kussens kom je er met stof van 1,10 op 65 cm.
- bijpassend stikgaren
- rits ( in mijn geval van 50 cm ) : zo soepel mogelijk en in een bijpassende kleur

hulpmiddelen :
- naaimachine met eventueel ook een ritsstikvoet
- lintmeter
- krijt of zo om op stof te tekenen in een contrasterende kleur
- kopspelden
- eventueel contrasterend garen
- ik gebruik ook een lat
- een goede stofschaar
- strijkijzer

1. knip de stof op de juiste afmetingen ( in mijn geval minstens 60 op 110 cm, maar ik neem zelf graag wat meer marge voor als ik fout heb geknipt )


2. speldt aan een smalle kant een zoom af. Aan de zelfkant van de stof is het voldoende om het gewoon af te spelden. ( de zelfkant is de kant die niet rafelt ) Als je een andere kant hebt, moet je hem eerst afwerken met een zigzagsteek om rafelen later te voorkomen.

3. strijk de zoom plat. Dit maakt dat je veel zorgvuldiger kan werken : veel strijken tijdens het naaien is dus een goed idee!

4. speldt de rits op de stof : je doet de rits open en legt de rits met de metalen of plastieken kant én met de goede kant naar onder - gelijk met de zoom. Kijk maar eens goed naar de foto : de kant van de stof die je ziet op de foto is dus de verkeerde kant. De goede kant ligt naar onder...
Wat ik wel eens doe , is de boel met een contrasterend garen in grote steken al vast naaien. Dan zit het al op zijn plaats alvorens het te stikken en achteraf kan je die ' klad 'draad er gewoon uit trekken . Maar dat hoeft dus niet en hier heb ik het niet gedaan....5. stik de rits op de stof met de ritsstikvoet ( tip daarbij : zorg dat de naaimachine op de juiste steek staat ingesteld : bij mij was dat niet het geval - hij stond nog op zigzag - met een gebroken naald als gevolg ;-) . Een ezel stoot zich geen 2 keer aan dezelfde steen... Maar ik ben geen ezel, dus ik deed het al drie keer ;) )
Als je aan het einde komt waar de rits-lip zit, is het handiger stikken als je de rits dan een eindje toe doet.6. nu staat de rits er al aan 1 kant aan en moet je ze ook aan de andere kant vaststikken . Meet daarvoor ( met mijn afmetingen , pas eventueel aan !) 1 meter af en trek een lijn . Begin te meten vanaf het midden van de rits en aan de slechte kant van de stof.

7. knip eventueel overtollige stof af tot 2 cm voorbij de lijn.


8. hier heb ik gewerkt met een gewone afgeknipte rand en heb ik de rand eerst afgemaakt met een zigzagsteek om rafelen te voorkomen. Je kan ook met een dubbele zoom werken ( dan draai je de stof 2 keer om ipv 1 keer. Hou daar dan wel rekening mee bij je afmetingen ! )

9. strijken !!!

10. nog eens nameten tussendoor kan geen kwaad !
11. leg de stof dubbel en leg de 2 zomen met de goede kant naar binnen op elkaar. Zorg dat ze goed gelijk liggen en speldt dan het 2de deel van de rits op de stof.

12. stik ook dit deel van de rits vast. Dan heb je dit ...13. open de rits en leg de goede kanten van de stof gelijkmatig op elkaar
14. speldt een zijkant af en zorg dat de hoeken mooi 90 graden zijn. Teken een lijn waar de naad moet komen.
Hou daarbij rekening met het begin en het einde van de rits zodat je de zijkanten niet op een andere plaats stikt
15. Stik de zijnaad.


16. Knip het overtollig stuk stof er af en stik de rand aan mekaar met een zigzagsteek om rafelen te voorkomen
17. meet 50 cm af vanaf deze kant en trek een lijn aan de andere kant en speldt ook hier de 2 stukken stof op elkaar.

18. Doe hetzelfde als aan de andere kant : stik, knip af en stik met zigzag.
19. Trek de kussensloop binnenstebuiten en strijk de naden goed open...

20. Steek het kussen er in en klaar is kees.:-) !!!
Meer tutorials via deze tag ...


13 opmerkingen:

 1. Leuk!

  Zelf maak ik nog een (sier)stiksel nadat de naden opengestreken zijn; oogt mooi en geeft extra stevigheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ben nog niet zo goed met sierstiksels : ik heb dat 1 keer geprobeerd ( er staan er niet zoveelop mijn naaimachine ) en dat zag er niet mooi genoeg uit.... nog wat oefenen dus ;)

  Merci voor de tip !

  ( en de stof komt van moens ... ! )

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk dat je toch iets kan stikken, Ik kan er helemaal niets van, soms vind ik dat wel jammer. Heb nogthans een goed stikmachien, van mijn mama gekregen. (een berlingen ofzoiets) Ik kan zelf niet overweg met naald en draad.

  groetjes,
  Wendy
  http://seriouslyhip.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. eerst en vooral: de kussens zijn super, ik ben echt gek van het stofje
  en leuk dat je je toch waagt aan een 'how to...' !
  Ik heb 1x aan de naaimachine gezeten... om eens te proberen, maar ik kreeg vandaag te horen dat ik voor men moederdag eentje mag gaan uitkiezen... dus euh.. binnekort hopelijk ook leuke dingen op mijn blog want inderdaad... van al dat moois op die blogs ... dat vraagt gewoon om er zelf ah beginnen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Marijke : wat tof ! Maar met simpele dingen beginnen hé, want anders geraak je vooral gefrustreerd en geef je het misschien op ;).

  Ik ben alvast benieuwd wat er gaat komen !


  ( en ps : en waar kan ik online fournituren en lintjes vinden zodat ik niet meer naar die dure veritas moet ? Heb jij een adresje voor me ? )

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mie,
  ik heb ook een stofke gekocht om kussenslopen te maken, maar het is er nog niet van gekomen en de vakantie is bijna voorbij. Algehele paniek!!!! Dit is niét leuk!
  HELP
  groetjes, en merci voor de leuke blog zelle.
  natasja

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 't is ' me ' hé :-)))


  en voor de rest ook :-))))

  allez, eigenlijk is dat niet echt grappig hé, ik heb ook zo nog een stapel stoffen en kralen en projecten in mijn hoofd die ik nog wilde maken deze vakantie... ik weet dus wat je bedoelt ( want dat dagske extra van mij gaat het verschil niet maken )...

  Zeg, en als jij toch zo blogverslaafd bent, stuur me dan eens wat leuke blogs door als je wil !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hoi,
  enig idee wanneer de tut komt voor de kussens zonder rits? Denk dat ik beter daarmee start....
  groetjes

  PS : leuke stofjes heb je gebruikt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hihihi ! ik denk dat dat nog effe gaat duren eigenlijk, want ik ben op de moment meer bezig met bloemekes hken en met moed te verzamelen om verder te doen aan mijn trui. sorry ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Knap uitgelegd! Ga er mij ook eens aan wagen. Van waar heb je de stof?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag Sally,

  Merci !
  Ik kocht de stof bij moens op de turnhoutsebaan in borgerhout voor 3 euro de meter.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. die zijn supermooi geworden!
  chris

  BeantwoordenVerwijderen