Eigenlijk ben ik niet zo'n confituureter...
En ik had nog nooit zelf confituur gemaakt...
Maar om mijn peren niet te moeten weggooien, besloot ik dat toch eens te proberen.
( nee : eerlijk is eerlijk : eigenlijk wilde ik dat al heel lang zelf eens doen, confituur maken...
Het was er alleen nog nooit van gekomen en nu had ik een goeie reden om het toch eens te proberen :-) )
Ik ging op zoek naar een recept en vond er 1 op het internet (edito: maar het is ondertussen verdwenen....)
Niet van confituur, maar van jam...
kent iemand het verschil tussen confituur en jam ?
ik niet namelijk ...
Om te beginnen heb je om confituur ... euh ... jam ... te maken bokaaltjes nodig.
Dat is niet iets wat ik normaal bij hou
Dus dat was alvast niet evident
Ik dacht : ze verkopen dat wel in den delhaize en dat zal vast niet erg duur zijn...
Niks van dus...
Geen pottekes in delhaize
Uiteindelijk vond ik er in den blokker, maar ik vond die zo duur dat ik evengoed confituur had kunnen kopen in de supermarkt en de inhoud had kunnen wegkieperen...
Maar zo zijn we niet natuurlijk...
Eten verspillen doen we hier niet.
Na veel zoeken en vragen kreeg ik toch de nodige potjes bij elkaar.
En toen kreeg ik van Tante Gaby de eerste gouden tip : bokaaltjes met ' klikdeksels ' .
Kent ge dat ?
awel, ik kende dat niet...
En voor diegenen die dat ook niet kennen - ik zal toch niet de enige zijn die zo wereldvreemd is - dat zijn dekseltjes van metaal waar in het midden een cirkel in staat in relief.
Als je iets warm in een potje met zo'n deksel doet en je draait dat dicht, trekt dat na verloop van tijd vacuum bij het afkoelen en dan klinkt dat deksel naar beneden.
en dat 'klikt' letterlijk...
Op die manier weet je dat je potje goed is afgesloten.
Dat leek me wel handig, dus vanaf nu ga ik op zoek naar bokaaltjes met klikdeksels.
Merci voor de tip tante Gaby!
XXX!!!
Soit : het recept :
Om te beginnen : als je iets maakt om lang bij te houden, moet dat natuurlijk zo zuiver mogelijk zijn om bacteriegroei en bederf te vermijden.
Zorg dan ook dat alles wat je gebruikt om confituur te maken goed proper is !
Benodigdheden :
- 800 gram geschilde peren
- 200 gram geschilde appelen ( ik gebruikte een granny smith en een pink lady )
- een pak confituursuiker voor 1 kilo fruit
- citroensap
- earl greythee
zo maak je het :
om te beginnen de bokaaltjes :
Die moéten goed proper zijn
écht goed proper
ik heb geen afwasmachien, maar met behulp van de tips van Nick bedacht ik deze manier om ze goed proper en steriel te krijgen :
- vul je afwasbak met heet water en een goeie schep soda
- laat de bokaaltjes en deksels daar lekker in weken
- Haal ze er vervolgens uit, spoel ze goed af onder de hete waterkraan en droog af met zuivere handdoeken.
Doe dat goed want ik heb gemerkt dat soda een zoutachtige filter kan achterlaten !
- En dan zet ik een ruime kookpot op het vuur met daarin kokend water.
- Terwijl ik de confituur maak, laat ik daarin de potjes en dekseltjes koken.
- Ik haal ze er vervolgens uit telkens als ik er 1 wil vullen.
Met de steel van mijn houten lepel : ik kom er zo weinig mogelijk aan zodat ze steriel blijven.
ge moet ze natuurlijk niet allemaal tegelijk koken, dan heb je wel een erg grote pot nodig.
Als je er 1 uit de pot haalt, gooi je er - zachtjes ! het IS wel glas ! - het volgende in
- Het moeten trouwens wel potjes zijn van glas en met een metalen onbeschadigd deksel.
Klinkt logisch, maar ik zeg het toch maar
voor de zekerheid...
Merci voor de tips Nick !
XXX!!!
De jam maak je zo :
- Schil de peren en ontdoe ze van de klokhuizen
- weeg af tot je ongeveer 800 gram hebt
- doe vervolgens hetzelfde met de appelen en weeg af tot je alles samen een kilo fruit hebt
- rasp je fruit fijn met een : tadaaaa : RASP!!!
Dat had je niet gedacht hé !
- Pers citroen uit en doe bij het fruit 4 eetlepels citroensap.
Ik gebruikte daarvoor redelijk grote eetlepels want ik vind dat licht zurige wel lekker !
- En meng vervolgens ook de confituursuiker er onder
- Vul een theebuiltje met Earl Greythee en doe dat samen met je fruit/suikermengsel in een ruime kookpot
- breng aan de kook en als het kookt laat je het een dikke 5 minuten doorkoken.
- Roer af en toe
Een handige tip die ik kreeg en gebruikte is die van het koude bordje :
zet een bordje in de ijskast en als je denkt dat je confituur dik genoeg is, leg je een klein beetje confituur op dat koude bordje
zo zie je vlug of de consistentie goed is of niet...
( en kan je stiekem al eens proeven :-) )
- Als het klaar is, giet je de jam in een schenkkan
kwestie van niet teveel te smossen ...
Da's een tip van mijn mama ...
Merci voor de tip mama !
XXX!!!
- Haal een potje uit de pot met kokend water en schenk het vol met jam.
Probeer het potje proper te houden, mors niet op de rand.
Draai het deksel er op en laat afkoelen
Normaal gezien gaan na een tijdje de deksels ' klikken ' en dan weet je dat het goed afgesloten is.
Als dat niet gebeurt, moet je het zo snel mogelijk opeten
- De potten die goed afgesloten zijn, bewaar je donker en koel voor wanneer je er zin in hebt
smakelijk !
Ik heb 7 potten confituur ... euh ... jam dus ... gemaakt van 2 kilo fruit.
Ik deed het in 2 keren
De eerste keer liet ik het wat langer opstaan en dan had ik minder ' brokjes '
Maar de smaak is nagenoeg identiek
De earl greythee proef je niet overheersend, maar het geeft een fijne toets aan je jam
Ik heb er al lekker van geproefd en hij is overheerlijk als hij ijskoud is !
Echt een toprecept !
Vergeet niet een etiket op je bokaaltjes te plakken , mét vermelding van datum !
Voor mijn verjaardag kreeg ik trouwens een zeer geschikt schortje.
Ik vond het echter te mooi om onder de confituur te laten smossen en heb het niet gebruikt.
Maar is het geen schoontje ?
Maar is het geen schoontje ?
Ziet er goed uit, ik ben alleen niet zo'n jam-fan.Zit er in confiture niet minder suiker???Of is dat marmelade?? Ja,zo maak ik de verwarring alleen maar groter, geniet maar lekker van je jam,eet smakelijk!
BeantwoordenVerwijderenDie "klikbokaaltjes" kende ik. Heb ik nu wat gewonnen? :-)
BeantwoordenVerwijderenNeen, dat is ontzettend handig. Hier bij ons zijn grote man en kleine man confituureters. Ik ben daar ook niet zo zot van.
En ons moeke (die van mij) die maakt dan lekkere confituur van verse aarbeien van haar buren voor mijn mannen. En dat is altijd smullen.
En zoals ik nog al eens zei: "Hetgeen je zelf maakt is zoveel lekkerder."
Christel
Wat een leuke bezigheid is het zo geworden. Ik ben nog steeds op zoek naar een recept zonder suiker. Mocht je ooit iets tegenkomen dan hou ik me aanbevolen!
BeantwoordenVerwijderenIk ben ook geen confituureter,maar ziet er smakelijk uit ...
BeantwoordenVerwijderenIs confituur niet het Belgische woord voor Jam ? Jam zeggen ze in Nederland, althans ik vroeger toen ik nog in NL woonde ....
Marjo
Awel, ik heb nog nooit jam/konfituur gemaakt, maar deze combinatie klinkt superlekker. En ik ben sowieso al dol op Earl Grey.
BeantwoordenVerwijderenHet verschil tussen jam en confituur is inderdaad wat Marjo zegt. Confituur zeggen ze in Belgie en jam in Nederland.
BeantwoordenVerwijderenWat handig zijn die potjes met klikdeksels. Ik had daar ook nog nooit van gehoord. Weet je waar je die kan kopen?
Ik heb hier ook nog een hoop peren liggen waar ik nog iets mee moet doen. Alleen wil ik zo min mogelijk suiker gebruiken dus moet ik maar eens op zoek gaan naar een light versie van confituur/jam.
Groetjes, Monique
Voor de mensen die confituur zonder suiker willen: ik heb ooit eens in een biowinkel iets gezien waarmee je suikervrije confituur kon maken (of was het suikerarme?).
BeantwoordenVerwijderenVoor 'me', geniet van je warme bad! Misschien achteraf nog een geroosterd broodje met confituur om het af te maken?
Volgens mij heeft confiture meer vrucht dan jam maar misschien is dat alleen in Duitsland zo *lach*...ziet er op ieder geval heerlijk uit..mmmmm...met earl grey..lekker lekker :O)
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Maren
Ik ben een GROTE confituur, jam en marmelade eter! Moest je nog potjes met click dekseltje kunnen gebruiken dan hou ik ze met plezier voor je bij en bezorg ik je ze ! We wonen niet zo ver van elkaar af
BeantwoordenVerwijderenGroetjes
Hoe veel zakjes earl grey worden er gebruikt voor dit recept? Dat vindt ik n.l. niet terug
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik geen theezakjes maar losse thee. Maar ik zou gewoon zelf proeven en de hoeveelheid gebruiken naar je eigen smaak. Heb je graag een sterke earl greythee, gebruik dan meer.
Verwijderen