Ons reisje naar Sevilla is nog geen jaar geleden, maar ik ben ondertussen nog 4 keer naar Parijs geweest en naar Koblenz in Duitsland en dus zitten mijn herinneringen aan dit Sevillatripje al een pak verder weg in mijn geheugen. Gelukkig heb ik dan de foto's die me terugbrengen naar wat ik er allemaal zag en mijn notities die ik altijd maak als ik op reis ben.
Van die notities moet je je niet te veel voorstellen hoor. Ze zijn vooral als geheugensteuntje bedoeld maar zeker niet het lezen waard als je niet zelf de auteur bent ;) .
Vandaag reserveer ik wat tijd en plaats op mijn blog voor ons bezoek aan het Koninklijk paleis in Sevilla, beter gekend onder de naam 'Alcazar Real de Sevilla'.
![]() |
het badhuis in de kelder |
Om de 1 of andere reden doet de naam 'Alcazar' me altijd denken aan een gevangenis, maar mijn hersenen maken gewoon een fout als ze die associatie oproepen. Er bestaat namelijk een bekende gevangenis in de VS die 'Alcatraz' heet, maar dat is dus niet hetzelfde als 'Alcazar'. Mijn hersenen kunnen de gelijkenis van die 2 woorden echter niet goed aan zo blijkt ;) .
Om het allemaal nog wat verwarrender te maken zijn er in Spanje verschillende Alcazars. Van al die Alcazars is die van Sevilla wél de beroemdste.
Dat er meerdere alcasars in Spanje zijn is niet zo verwonderlijk. Ik dacht eerst dat Alcazar het Spaanse woord voor kasteel was, maar dat blijkt 'castillo' te zijn. Maar ChatGPT legt me uit dat het woord 'Alcazar' afkomstig is van het Arabische "al-qasr" (القصر), wat "het fort", "het kasteel", of "het paleis" betekent. Het verwijst meestal naar een versterkt paleis of kasteel dat gebouwd werd tijdens de periode van de Moorse overheersing op het Iberisch schiereiland zegt ChatGPT er nog bij.
En dat is duidelijk te zien als je er rond loopt. Ik zag heel veel herkenbare kenmerken die ik ook tijdens mijn reisje in Marokko zag (bijna 10 jaar geleden alweer zeg!).
Het huidige paleis werd gebouwd op Romeinse restanten in de tiende eeuw en werd later nog verder uitgebreid door opeenvolgende heersers. Het is naar wat ik lees nog steeds in gebruik als onderkomen van de Koninklijke familie als ze in Sevilla zijn, maar ze waren er tijdens ons bezoek duidelijk niet ;) .
In die contreien was het doorheen de eeuwen een komen en gaan van afwisselend moslim- en christelijke heersers en dat zie je in die regio - en ook in dit paleis - zeer goed in de architectuur van de gebouwen. Door de voortdurende uitbreidingen en veranderingen door de tijden heen heeft dit paleis een interessante mix van stijlen. Naast nadrukkelijk aanwezige Moorse invloeden, zie je er ook renaissance- en gotische invloeden.
Binnen was ik vooral onder de indruk van het tegelwerk, het houtsnijwerk, en van de uitgewerkte muren en deurportalen. Wat een jobke moet dat geweest zijn zeg!
Dit stuk tegelwerk (hier net boven) vond ik heel grappig. Op andere plekken vormde het tegelwerk een duidelijke tekening, maar hier lijkt het wel alsof ze de overschotjes bijeen gesprokkeld hebben .
Er hingen ook indrukwekkende wandtapijten.
Ik heb met veel plezier het interieur van het gebouw bekeken, maar zoals zo vaak bij mij genoot ik toch nog het meeste van de prachtige tuinen die in het complex verwerkt zijn.
Het mooiste vond ik de binnenplaats met langwerpige vijver, de 'Patio de las Doncellas'. Maar ook de andere tuintjes met hun fonteintjes en citrusbomen waren overheerlijk om in rond te dwalen over even neer te zitten en wat te mijmeren over het leven.
En ik werd in de tuinen tot mijn grote plezier ook getrakteerd op gezelschap van vele gevederde vriendjes.
Dit gebouwencomplex is overigens al vaak gebruikt als filmdecor en dat snap ik zeer goed. Je kan er een glimps van opvangen in oa 'Lawrence of Arabia', maar ook in Game Of Thrones.
Toen wij in Sevilla waren, kon je de tuinen ook bezoeken na zonsondergang. Dan werden ze door middel van klank en lichtspel ondergedompeld in een sprookjesachtige sfeer. Wij zijn daar zelf niet naar gaan kijken, maar ik heb er af en toe wel een fragmentje van gezien als we 's avonds door de stad liepen en er voorbij kwamen.
Wil je er ook eens naartoe? Dan moet je hier zijn voor alle info.
Wij bezochten het op 13 maart in 2024.
We kochten op voorhand tickets maar toch stond er een lange rij toen we wilden binnen gaan. Maar gelukkig ging die zeer snel vooruit. We hebben echt niet lang moeten aanschuiven.
Meer Sevilla via deze tag of op deze pagina.
Meer blogartikelen met tuinen in de hoofdrol via deze tag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com