maandag 28 oktober 2024

Parijs: 4 dagen in 5 foto's in oktober 2024

Parijs: 4 dagen in 5 foto's in oktober 2024

In het begin van de zomer had ik 2 tripjes gepland naar mijn favo tad, maar de positie-duizeligheid die me onverhoeds overviel noopte me ertoe die tripjes uit te stellen. Gelukkig is dat gedraai in mijn hoofd weer helemaal verdwenen en halverwege oktober haalde ik 1 van die tripjes in. Hier lees je het verslag dat ik er dag per dag over schreef op mijn instagrampagina.


Dag 1 - donderdag 17 oktober


een plezant kunstwerk in de Bourse de Commerce
Schoon klink
kunstwerk in de bourse de commerce
natte stad by Night
Binnenpleintje omhoog bekeken

Ik ben eindelijk nog eens in Parijs geraakt nadat ik afgelopen 2 tripjes naar deze stad moest annuleren wegens gezondheidsproblemen. En naar aloude gewoonte pen ik hier elke dag een verslagje neer met 5 foto's. Ik doe dat altijd met ietwat schroom, maar er zijn naar't schijnt een paar mensen die dat heel plezant vinden. Dus blijf ik dat maar doen 😉.

Het was een regenachtige dag in Parijs vandaag. Er waren droge momenten maar evengoed fikse stortbuien. Maar dat kon de pret niet drukken. Ik had een ticket geboekt voor een museum om 4 uur en ik wilde daarvoor op zoek naar inkt als leidraad om wat door de stad te dwalen.

Ik vond maar deels wat ik zocht, maar dat was geen erg. Zo rondwandelend door de straten valt mijn oog altijd wel op iets tofs om te zien: mooie etalages bijvoorbeeld, maar ook schoon deurklinken, franke musjes onder de terrastafeltjes, opvallend mooie putdeksels, hier en daar wat street art, uitbundig in de nepbloemen gezette terrassen, grote stevige bomen in herfsttooi (oh wat mis ik zo'n bomen in onze stad), een halve straat vol met kralenwinkels maar gelukkig voor mijn portemonnee allemaal enkel verkoop voor groothandel, .... . 

Na een snel hapje op een terrasje was het tijd voor mijn museumbezoek: ik stapte eindelijk eens de Bourse de commerce binnen. Enkele maanden geleden had ik foto's gezien van kunstwerken die me tof leken. Die tentoonstelling was alweer voorbij maar ik verwachtte dat de huidige ook wel de moeite zou zijn. 

Ik ben verre van een kunstkenner en misschien lag het daaraan. misschien zou ik met wat meer bagage er anders naar gekeken hebben. Maar de tentoonstelling (arte povera) raakte me niet. 

Het gebouw was wél de moeite dus was de tijd die ik op de tentoonstelling doorbracht zeker niet verspild.

Na de tentoonstelling schuilde ik nog effe aan de overkant in een brasserie voor de stortregen en dan dook ik de metro in want ik had mezelf voorgenomen om een hapje te gaan eten in Café de l'industrie. Mensen die Parijs een dure stad vinden moeten me maar eens vertellen waar ge in Antwerpen een voorgerecht, een hoofdgerecht (onglet de boeuf), een grote cola en onbeperkt water kan nuttigen in een zeer gezellige plek voor 26 euro... .

En na een efficiente snelle metrorit naar 'huis' zat de eerste dag er alweer op.

Op de foto's:
1. een plezant kunstwerk in de Bourse de Commerce
3. Schoon klink
4. kunstwerk in de bourse de commerce
5. natte stad by Night
2. Binnenpleintje omhoog bekeken

Dag 2 - vrijdag 18 oktober

een werk uit de tento 'We are here'
Een vosje van Bruno Liljefors
Detail van het dakkoepeltje van Petit Palais
Mademoiselle de Lancey door Charles Duran
Metrostation Lamarck-Caulaincourt

Ik had me voorgenomen om deze keer veel minder foto's te maken want ik steek daar altijd zo ongelooflijk veel tijd in achteraf en ik sta zelfs nog een paar reisjes achter.
Je mag 2 keer raden of dat voornemen me lukt ....

Vandaag bracht ik een paar uren door in een museum en deze keer was ik daar uiterst enthousiast over. Ik bezocht nog eens het indrukwekkend mooie Petit Palais. De toegang tot dat museum is overigens bijna altijd gratis en toch hebben ze een indrukwekkende collectie in een zeer mooi gebouw.

Ik had op voorhand gezien dat er daar een - wél betalende - tijdelijke tentoonstelling doorging met werken van de voor mij onbekende Zweedse kunstenaar Bruno Liljefors (°1860). Die man bleek gespecialiseerd in het maken van werken met allerlei dieren: vossen, vogeltjes, uilen, poezen ... . Zeer mooie werken met onderwerpen waar ik veel van hou. Niet altijd schattig want de natuur is niet altijd schattig, maar wel allemaal uitzonderlijk goed. Ik werd er zowaar bijna tot tranen toe door ontroerd.

Verder nog een zeer toffe tentoonstelling die ik enkele maanden geleden op de planning had staan en die gelukkig nog niet voorbij was: 'Here we are': een hoop werken van oude meesters in combinatie met streetartwerken. Bij momenten zeer grappig en ook erg goed. Ik ben blij dat ik deze tentoonstelling nog heb kunnen meepikken.
Omdat dit museum 1 van de mooiste binnentuinen van Parijs bevat, zette ik me er ook nog effe neer met een lekkere koffie.

Ik dwaalde uren rond tussen al dat moois en daarna spoorde ik naar mijn favo restaurant van Parijs: La Coupole. Een bezoek aan dat restaurant hoort er voor mij altijd bij en het was zoals altijd weer een feestje om daar een hapje te eten.

En toen weer naar mijn verblijf... 

Morgen ga ik op zoek naar een speciale winkel, ga ik wat rondhangen in de Jardin De Luxembourg en heb ik 's avonds een ticket geboekt voor een 'immersive ' voorstelling in de kerk saint Sulpice . 

Op de foto's:
1. een werk uit de tento 'We are here'
2. Een vosje van Bruno Liljefors
3. Detail van het dakkoepeltje van Petit Palais
4. Mademoiselle de Lancey door Charles Duran
5. Metrostation Lamarck-Caulaincourt

Dag 3 - zaterdag 19 oktober

Rue Cremieux
een zonnestraaltje!
Maar dan weer regen
Spektakel in de kerk en dat allemaal gewoon met licht!
Nacht en nat

Het regende vandaag maar het zou in de namiddag opklaren. Dus wachtte ik tot een uur of 2 alvorens buiten te stappen.
Ik had een route uitgestippeld langsheen wat plekken die ik om diverse redenen interessant hoopte te vinden waardoor ik een goede leidraad had om door de stad te wandelen.

Ik startte in de Rue Cremieux, een sfeervol kasseistraatje vol pastel gekleurde geveltjes, veel planten en een horde aan 'influencers' die er allemaal hun ding stonden te doen. Ik vond het een mooi straatje maar wat mij betreft toch niet het mooiste in zijn soort dat ik al in Parijs zag .

Daarna wandelde ik langs en over de seine - er kwam zowaar een klein zonnetje piepen! - om eens te gaan kijken in het winkeltje van Messy Nessy chic. Ik ken Nessy al vele jaren van haar blog met de gelijknamige naam en van die keer dat ik haar toenmalig eerste boek 'don't be a tourist in Paris' bij haar ging oppikken. Sinds kort heeft ze een winkeltje vol curiosa met een link met Parijs maar ik hield toch mijn portemonnee toe. Flink hé! Nessy was trouwens zelf helaas niet aanwezig. 

Vervolgens wandelde ik door naar een winkel vol tekengerei waar ik een potje witte calligrafieinkt van Herbin op de kop hoopte te tikken maar ze hadden dat niet zeg ... . 

Toen besloot ik een hapje te gaan eten en dat was de juiste moment want het begon te stortregenen. Na een zeer lekker citroengebakje (dat is mijn favo gebak 😉 ) rekende ik af en stapte ik naar de Saint Sulpicekerk. Ik had namelijk een ticket gekocht voor "Le plus grand spectacle immersif de Paris". 

Ik was goed op tijd, maar de kerk was al behoorlijk vol. Het bleek om een toneelstuk te gaan waar ik door de zeer slechte klank en door mijn gebrekkige kennis van het frans geen jota van begreep, maar dat was niet erg want ik genoot wél heel erg van het lichtspektakel op de muren en plafond. (bedankt voor de tip Lydie!). 

Ik koos er deze keer voor om met de bus terug te gaan omdat ik zo nog wat kon genieten van het schouwspel dat nachtelijk Parijs is én omdat ik dan letterlijk voor de deur afgezet werd. En nu zit ik hier nu over mijn dag te vertellen tegen jullie. Hoe was de jouwe eigenlijk feitelijk?

Op de foto's:
1. Rue Cremieux
2. een zonnestraaltje!
3. Maar dan weer regen
4. Spektakel in de kerk en dat allemaal gewoon met licht!
5. Nacht en nat

Dag 4 - zondag 20 oktober

het vrijheidsbeeld in de Jardin Du Luxembourg
Een werk van Tarsila do Amaral.
Een detail van het fontein van de Medici's
de Seine by night

En wellicht ook de laatste waar ik hier iets over vertel want morgen ga ik terug naar huis.
Ik had alles al afgestreept van de dingen die ik zeker wilde doen tijdens mijn huidig tripje naar Parijs, dus stond de planning van deze dag helemaal open. Niks moest en alles mocht en dat maakt dat het een heel fijne en heel ontspannende dag werd. 

Ik had vaagweg gepland om én de dag te beginnen in Jardin Du Luxembourg want ik wilde graag wat herfstvibes opsnuiven én eventueel daarna rond te gaan dwalen in Montmartre op zoek naar wat street art. Maar van deel 2 van het vage plan van de dag is niks in huis gekomen want ik ben zowat heel de dag in en rond de Jardin du Luxembourg blijven hangen.

Uiteraard was ik er niet alleen, want het was een mooie oktoberdag, weliswaar zonder zon, maar ook zonder regen en behoorlijk warm.
Maar dat is niet erg want het park is groot genoeg om mekaar niet voor de voeten te lopen.

Na wat te hebben rondgedwaald wilde ik er gaan kijken naar een tentoonstelling die ik aangekondigd had gezien. Ik herinnerde me dat ik eerder al een paar keer naar een gratis tentoonstelling in een grote open gebouw was gaan zien in deze tuin, maar ik vergiste me deze keer: de tentoonstelling ging door in het musée de Luxembourg waar ik nog nooit eerder was. En ze was niet gratis. Toch wilde ik wel gaan kijken en daar heb ik geen spijt van gekregen. (Ik heb wél spijt dat ik geen boekje van de tentoonstelling kocht want de foto's die ik er maakte geven niet goed genoeg weer hoe mooi de kleuren van de werken waren.)
De tentoonstelling draaide rond de kleurrijke werken van de Braziliaanse kunstenares Tarsila Do Amaral. Wederom een nieuwe kennismaking voor mij en het was een zéér aangename kennismaking.

De tentoonstelling was niet zo groot dus stond ik al snel weer buiten. Naast het museum zag ik een leeg plekje op het terras van mademoiselle Angelina en dus plofte ik me er neer in de hoop op een lekker drankje. 

Ik gebruik google maps erg intensief om op aan te duiden wat ik al heb gezien, wat ik nog wil zien, en wie er welke tips gaf en indien mogelijk zelfs met een extra notitie erbij voor mij.
Zo kwam het dat ik wist dat deze plek gespecialiseerd was in warme chocolademelk, een drankje dat ik zelden nuttig wegens te zoet en te plakkerig. Maar ik kon er deze keer niet aan weerstaan en ook niet aan de gebakjes die ze er verkochten. Conclusie: ben je daar eens in de buurt: een grote aanrader!

Daarna wilde ik op zoek naar de serres van de Jardin Du Luxembourg die tot è uur open zouden zijn volgens google maps. Maar dat bleek helaas niet te kloppen: de serres zijn slechts uiterst zelden toegankelijk voor het publiek.

Dus zette ik me neer op een stoeltje aan de fontein van de Medici's en daar ben ik toch gemakkelijk een uur blijven zitten.

Het was wat laat om nog naar Montmartre te trekken dus besloot ik wat random te beginnen rondwandelen in de straten rond het park. Tot mijn verbazing bevond ik me niet veel later op de plek waar ik gisterenavond ook was en die plek was niet ver van de fantastische boekenwinkel Shakespeare and company (Engelstalige boeken). Geen andere plannen op mijn agenda hebbend besloot ik eventjes te gaan kijken en tot mijn verbazing stond er een rij mensen aan te schuiven om er binnen te kunnen. Dat heb ik er nog nooit eerder meegemaakt!
Ik twijfelde even of ik zou aanschuiven want eigenlijk was een bezoekje aan deze boekenwinkel niet echt de bedoeling geweest. Maar ik kon het niet laten en gelukkig was de wachttijd zeer beperkt.
Ben ik vervolgens met drie boeken buiten gekomen waaronder eentje dat ik kocht omdat er katten op de cover stonden? Hmmmm ....

Ik had nood aan wat lichtere kost dus zette ik me er op een terrasje voor een salade. Op 20 oktober! Met alleen een hemdje en een dunne jas aan! In het donker! En ik had geen kou!

Daarna wilde ik nog effe wat foto's trekken in de 'daglichtstand' (die een mooie gelige schijn over de foto's legt maar ze helaas ook moeilijker scherp zet) van de Seine en daarna trok ik - dankbaar voor weer zo'n fijn bezoek aan deze stad - weer richting logeeradresje.

Moest ik toch niet iets gaan doen morgen, dan lees je het hier wel. Maar waarschijnlijk is het hier bij deze over en out vanuit Parijs voor deze keer ... .

op de foto's:
1. het vrijheidsbeeld in de Jardin Du Luxembourg
2. Een werk van Tarsila do Amaral.
3. Een detail van het fontein van de Medici's
4. de Notre Dame by night
5. de Seine by night

Meer Parijs op deze pagina of via deze tag ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com