vrijdag 24 december 2021

Geklets: over kerstsfeer, bril- en fietsperikelen, en wat toffe links en tips ...

Geklets: over kerstsfeer, bril- en fietsperikelen, en wat toffe links en tips ...
mama

Maar allez zeg! Nu is er alweer een jaar voorbij! Dat gaat nogal vooruit hé!

Mijn jaar eindigt - en begint trouwens ook - altijd met vakantie en vermits ik dan niet blog, sluit ik 2021 op mijn blog vandaag al af met een artikel vol geklets.

Geklets: over kerstsfeer, bril- en fietsperikelen, en wat toffe links en tips ...

Kerststemming

Ik ben dit jaar helemaal in kerststemming! Maar ik hoef gelukkig geen 85 feestjes af te schuimen, want dat vind ik niet plezant. Ooit had ik een partner met een feestgrage familie waardoor mijn 2 weken kerstvakantie bijna volledig ingenomen werd door verplichte verschijningen op allerhande kerst- en eindejaarsfeestjes en ik vond dat vreselijk.

Sinds die relatie beëindigd is, zijn de feestjes beperkt tot een fijn samenzijn met mijn ouders. Voor corona plakte ik ook altijd enkele dagen Parijs in mijn kerstvakantie, maar dat ga ik dit jaar - net zoals vorig jaar - toch maar niet doen. De omikronvariant en het koude weer dat buitenactiviteiten moeilijker maakt lijken me goede redenen om dat ook dit jaar maar weer over te slaan. Mijn bezoekje aan Parijs van afgelopen zomer doet me via de foto's nog nagenieten en dat biedt troost. En bovendien verveel ik me ook nooit en kijk ik nu uit naar 2 weken vol gepruts met kralen, zilverklei en verf.

Gepruts met zilverklei dus, want ik kreeg van een nichtje haar gereedschap om thuis zilverkleijuwelen te maken en ik bestelde alvast wat porties klei. Ik ben benieuwd wat ik er mee gemaakt krijg!

Geklets: over kerstsfeer, bril- en fietsperikelen, en wat toffe links en tips ...

Maar ik loop wat te snel vooruit, ik was nog bezig over de kerstsfeer die dit jaar wat heviger dan anders toesloeg. Dat resulteerde er oa in dat ik al dagen water probeer te vermijden met mijn rechterhand nadat ik een zeer klein stukje van mijn vinger 'slice'te met de mandoline. Dat zijn zo'n horrortoestellen! Toen ik het bovenhaalde om appelsienen in  dunne schijfjes te snijden klonk het op voorhand al in mijn hoofd 'pas op voor je vingers'. Ook tijdens het snijden was ik me daar steeds van bewust. Maar die toestellen zijn volgens mij speciaal ontworpen voor horror en bloederige toestanden want terwijl ik bedacht dat ik voorzichtig moest zijn liep het toch weer mis . 

De appelsienschijfjes gingen vervolgens een paar uur de oven in op lage temperatuur om gedroogd te worden en werden vervolgens met wat hulst uit de tuin omgetoverd tot een kerstslinger. 
Ik wilde dat al jaren eens uitproberen en ik ben blij dat dat er eindelijk van gekomen is. Het lukte wonderwel goed met mijn niet makkelijk af te stellen gasoven, al hadden ze wel een tikje minder bruin mogen worden. 

Stiekem heb ik ook 1 gedroogd schijfje opgegeten om zo te ontdekken dat dat echt zeer lekker is. De appelsiensmaak is veel geconcentreerder. Ik denk dat daar lekkere snoepjes mee te maken vallen met chocolade en plan dat eens uit te proberen.
Ik besloot na mijn random verstuurde aquarel/mandalakaartjes om dit jaar ook een portie kerstaartjes zelf te maken en ook die zijn wonderwel goed gelukt. Het resultaat laat ik nog wel eens zien in het nieuwe jaar. 

Geklets: over kerstsfeer, bril- en fietsperikelen, en wat toffe links en tips ...

Nieuwe brillen

Ik draag sinds ik een jaar of 40 werd 2 brillen met 3 functies . En af en toe moeten die vervangen worden wegens te veel krassen op mijn huidige brillen en niet sterk genoeg meer.
De eerste keer dat ik een bril ging halen liet ik de sterkte door de opticien bepalen. Zijn meting was zo verkeerd dat de bril in kwestie 3 keer is vervangen moeten worden. Hij was pas juist toen ik een beetje ten einde raad naar een oogarts stapte. Vorige keer durfde ik het aan om het nog eens door de opticien te laten bepalen en dat is toen gelukkig goed verlopen.

Maar die opticien is wat aan de dure kant en heeft niet zoveel keuze aan brilmonturen waar ik mee sta (mijn dagelijks-gebruikbril die ik er kocht vond ik eerlijk gezegd echt niet mooi, maar ik vond er toen geen andere waar ik mee stond) , dus besloot ik deze keer terug naar de oogarts te gaan zodat ik niet afhankelijk zou zijn van 1 welbepaalde winkel.

Nadat ik een aantal winkels was binnengestapt bleek ik zowaar mijn gading te vinden bij de goedkopere keten Hans Anders (#nospsponsor)! En ik kreeg er nog een gratis zonnebril op sterkte bovenop voor net iets meer dan de helft van de prijs van mijn vorige brillen bij de dure opticien! Ikke dus content.

Geklets: over kerstsfeer, bril- en fietsperikelen, en wat toffe links en tips ...

Tot de brillen klaar waren....
Ik werd misselijk en draaierig van de brillen, moest echt mikken met mijn ogen om door de glazen de juiste plek te vinden om te kunnen zien, en viel op een bepaalde moment net niet om toen ik aan de tramhalte stond te wachten...

Ik ging terug naar de winkel want ik vreesde dat de glazen niet juist gemaakt waren, maar de brillen bleken wel degelijk helemaal conform het voorschrift, dus werd ik terug naar de oogarts gestuurd Die paste zijn voorschrift aan en haalde het dubbel zicht uit 1 van de brillen en nu zijn de nieuwe brillen wél goed. En heb ik eindelijk terug een echt mooie bril ;) .

Als kind ben ik geopereerd aan mijn ogen omdat ik scheel keek en dat schijnt het moeilijker te maken om de juiste glazen te vinden voor mij.

Geklets: over kerstsfeer, bril- en fietsperikelen, en wat toffe links en tips ...

Fietsperikelen

Mijn fiets heeft dringend een groot onderhoud nodig. Ik kan er nog mee rijden, maar er zijn wat spaken van het achterwiel gebroken en de remmen doen het niet goed genoeg meer. Dus stapte ik onlangs mijn vertrouwde fietsenmaker binnen. Die belde me echter al snel op met de boodschap dat het heel duur zou zijn om hem te herstellen omdat er een heel nieuw achterwiel in moest en er nog wat kosten aan waren. Het zou zeker 5 tot 600 euro kosten om hem hersteld te krijgen, ik zou beter een nieuwe kopen....

Ik slikte even na deze boodschap maar piepte moedig 'geeft niks, herstel hem toch maar' . Ik heb 2 goede redenen om geen nieuwe te willen kopen (en de aankoopprijs is er daar geen van): 
  • een nieuwe fiets wordt makkelijker gepikt. Ik heb dus liever een oude wat versleten uitziende fiets. 
  • ik vind duurzaamheid belangrijk. Een fiets weggooien omdat er onderdelen stuk zijn vind ik behoorlijk verspillend.
Maar ondanks mijn toezegging dat ik bereid was de reparatiekosten te betalen, kreeg ik even later een berichtje dat ik mijn fiets onhersteld mocht komen halen. De fietsenmaker weigerde er aan te beginnen.  En ik stond effe perplex van deze boodschap.

Geklets: over kerstsfeer, bril- en fietsperikelen, en wat toffe links en tips ...

Ik begon dus een zoektocht naar een alternatief. Vaagweg hield ik al in mijn achterhoofd dat ik dan misschien toch echt een nieuwe moest kopen en besloot dat ik dat alvast niet meer zou doen bij deze fietsenmaker. Die vertelde namelijk zowat elke keer als ik er de voorbije jaren er herstellingen liet doen dat mijn fiets aan vervanging toe was en na deze frats had ik daar helemaal genoeg van.
Toen ik wat rondvroeg naar tips bleek dat wel meer fietsenmakers weigeren om fietsen te herstellen. Daar stond ik wel even van te kijken. In mijn hoofd past fietsen namelijk bij duurzaamheid en dus ook bij niet zomaar spullen weggooien maar repareren. Maar dat verband is alvast niet bij alle fietsenmakers/verkopers evident weet ik nu.

Gelukkig kreeg ik ook een tip over iemand die wél nog zo'n herstellingen doet en zo komt het dus dat mijn fiets momenteel bij een vlomaker staat die begrijpt dat het niet ok is om fietsen weg te gooien omwille van defecte onderdelen. En die dat zelfs aan een betaalbaardere prijs gaat doen dan mijn oude fietsenmaker had vooropgesteld!

Geklets: over kerstsfeer, bril- en fietsperikelen, en wat toffe links en tips ...

En verder ...

  • ... was ik erg onder de indruk - weeral - van de efficiëntie en de snelheid van de boostercampagne in Antwerpen. Ik dacht pas ergens in januari aan de beurt te komen, maar ik kreeg begin december al een uitnodiging en kon 2 dagen later al gaan. Ook in het vaccinatiedorp ging het heel snel: ik was nog maar net van de tram gestapt of ik zat er alweer - nog net niet buiten adem van doorheen het dorp gejaagd te worden -  terug op! Deze keer werd ik er niet ziek van overigens. Maar ik had wel erg veel last en pijn van de prik zelf.
  • ... overweegt mijn lief om een nieuwbouwappartement te kopen en te verhuizen. Om hem een beetje te steunen denk ik dan samen met hem na over hetgeen hij op het oog heeft en ik sta alweer te kijken van de nonchalance waarmee men in de bouwsector met klanten omspringt. Ik herinner me hetzelfde nog van toen ik samenwoonde met iemand die een huis had gekocht dat we probeerden te renoveren. Ik herken dat ook uit de talrijke verhalen van vrienden en kennissen en ook nu is het weer prijs: plannen die niet kloppen, prijzen die niet juist blijken te zijn en dan ineens zomaar 20.000 euro hoger blijken te liggen, lastenboeken die niet volledig zijn, ... En dan moet men nog beginnen bouwen .... Het is nog niet helemaal zeker dat mijn lief er mee door gaat, maar zo ja, dan staat ons nog een hels jaar te wachten vrees ik ... . Soms vind ik het sneu dat ik nooit een eigendom heb gekocht of kan kopen, maar op zo'n momenten ben ik blij dat ik gewoon huur.
  • .... heb ik een abonnement genomen op 2 tijdschriften (#nosponsor):
    • fwiet: heerlijk tijdschrift over vogels
    • Wilfried: een schoon en interessant Belgisch tijdschift met deze maand het artikel dat me het meest geraakt heeft van heel het jaar (over de overstroming in Wallonië afgelopen zomer). Alleen al omdat ze naar heel het land kijken en niet alleen naar Vlaanderen vind ik dit een topboekske!
Geklets: over kerstsfeer, bril- en fietsperikelen, en wat toffe links en tips ...

En om af te sluiten nog wat links en tips

  • Ik ontdekte tot mijn grote vreugde dat ik het laatste seizoen van Jane The Virgin had gemist en heb daar met plezier naar gekeken. Het gebeurt niet vaak dat ik op mijn eentje luidop zit te lachen met iets op tv, maar bij deze serie dus wel. Ik ben vooral fan van Rogelio.
  • En ik bekeek met veel plezier en ook wat gehuiver de voor mij atypische serie Stranger Things. Ik hou nochtans niet van horror, maar dit vond ik zooooo goed!
  • Wil je écht op de hoogte zijn van alles wat er gebeurt rond 3M en de PFOS-vervuiling? Lees dan de bijdragen van Thomas Goorden, alias 'de kat' op facebook. 
  • De Turnhoutsebaan in Borgerhout wordt een fietsstraat! Ik ben benieuwd ... 
  • 1 van mijn favo auteurs - Anne Rice - is overleden. Ik heb veel van haar boeken met veel plezier gelezen. De meeste mensen kennen haar wellicht van haar vampierboeken - ze schreef het boek waarop de film 'interview with a vampire' op gebaseerd is. Maar ik hield ook veel van haar heksenboeken. Op de blog van Michel Vuijlsteke ontdekte ik dat ze onder een pseudoniem ook erotische boeken schreef, maar die heb ik niet gelezen want dat wist ik niet. 
  • Stromae verdient absoluut een staande ovatie voor dit nummer

Geklets: over kerstsfeer, bril- en fietsperikelen, en wat toffe links en tips ...

Rest mij alleen nog jullie een fijne kerstperiode en een fantastisch nieuw jaar te wensen! 

foto's: genomen op het 'Alice in Wonderland' lichtfestival in de zoo van Antwerpen.


6 opmerkingen:

  1. Tof overzicht zo! Wel heel vreemd van die fietsenmaker vind ik. Dat is toch zijn job? :p Als die mens geen voldoening meer haalt uit een beetje uitdaging, tijd voor een andere job denk ik!
    En brr. Ik ben echt heel bang voor messen. Dat met die mandoline ... ik zou flauw vallen denk ik, haha. Volgend jaar wil ik ook graag appelsienschijfjes drogen maar ik ga dan maar aan't lief vragen om die te snijden ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het blijkt alleen geen alleenstaand geval: als ik dit vertelde aan andere mensen, waren er wel meer die al fietsenmakers tegenkwamen die hun fiets niet wilden repareren. Gelukkig is het bij mij ondertussen opgelost: ik vond er eentje in mijn straat en die heeft het voor de helft aan de prijs dan wat deze fietsenmaker voorstelde herstelt en mijn fiets heeft in jaren niet zo vlot gebold! En die andere kreeg van mij een slechte review op internet.

      Die appelsienschijfjes zijn echt plezant! Ik had alleen de hoop dat ze mijn huis naar appelsien zouden doen ruiken maar dat is niet echt het geval. Volgende keer zal het bij mij ook zonder mandoline zijn trouwens.

      Verwijderen
  2. I am so glad you found a new bike repairman. The others are being greedy. Yikes on your mandolin accident! Glad the baked orange slices were a success though. Wishing you a Happy 2022!

    Michelle
    https://mybijoulifeonline.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Yes, I am happy too, my bike is ok now and a lot cheaper than I feared!

      Verwijderen
  3. Leuk overzicht! Wat leuk die appelsienschijfjes drogen, denk dat ik dat ook een keer ga proberen.

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com