maandag 26 april 2021

Over honden en leibanden

Over honden en leibanden

Onlangs kreeg ik van iemand (weer eens) de opmerking dat ik toch echt niet van honden hield. Die reactie kwam er na weer eens een facebookreactie van mij waarin ik zei dat honden aan de leiband moeten. Om de 1 of andere reden stellen mensen dit gelijk met een hekel aan honden hebben. 

Over honden en leibanden

Dat klopt natuurlijk niet. Ik heb helemaal geen hekel aan honden. Er zijn zelfs honden die ik bijzonder grappig of schattig vind.

Maar ik heb wél een probleem met het gedrag van een deel van de hondeneigenaren.

Over honden en leibanden

Zo vind ik het écht niet fijn dat veel hondeneigenaren in mijn straat hun hond laten plassen in steeds hetzelfde stukje van mijn voortuin. Toegegeven: da's maar een klein stukje en het ligt er zelden florissant bij.
Maar dat komt net omdat daar altijd zoveel honden plassen dat er niks wil groeien. Sinds ik thuis werk zie ik die hondeneigenaren vaak passeren en als ik de kans krijg laat ik door wat geroep en gebaren duidelijk merken dat ik dat niet ok vind. Ik krijg als gevolg een hoop gescheld of schouderophaling terug. Helaas zit er slechts af en toe iemand tussen die er daadwerkelijk mee ophoudt om dit te doen. Ik vind het eerlijk gezegd bijzonder vreemd dat mensen dit blijkbaar normaal gedrag
vinden.... Wat jullie?

Over honden en leibanden

Maar hetgeen waar ik het vaakst op reageer en waar ik toch de meeste problemen mee heb, zijn hondeneigenaren die hun honden los laten lopen op plekken waar dat niet kan/mag. 

Waar ik woon zijn er veel parken en bos(jes). Mét overigens ook een aantal reusachtige hondenloopzones en hondenweides waar honden naar hartenlust los mogen lopen. 

Over honden en leibanden

Toch kom ik zeer vaak loslopende honden tegen (vlak) naast de hondenloopzones. En dat is niet ok. Daarom heb ik hieronder opgelijst waarom het belangrijk is om je hond wél aan de leiband te houden op plekken waar dat verplicht is.

  • Sommige mensen hebben schrik van honden. Loslopende honden zijn angstaanjagender dan honden aan de leiband. Die mensen moeten ook met een veilig gevoel kunnen rondlopen in de openbare ruimte. Bovendien is het niet aan de andere mensen om te kunnen inschatten of een hond gevaarlijk is of niet. 
  • Niet alle honden  reageren altijd even betrouwbaar op vreemde mensen. Er worden elk jaar honderden mensen opgenomen op de spoed omwille van een hondenbeet. Bij artikelen over dit thema op sociale media verschijnen telkens tal van getuigenissen van mensen die gebeten werden door een vreemde hond.  Ook een hond die nooit agressief heeft gereageerd, kan in bepaalde gevallen toch bijten. Als hondeneigenaar kan je nooit zeker zijn dat jouw hond dit nooit zal doen. Een hondenbeet hoeft geen groot drama te zijn. Maar het kan ook echt serieus mislopen. Hou je hond dus aan de leiband. 
  • Ter bescherming van andere honden. In het park aan de overkant waar ik woon is enkele maanden geleden nog een hondje aan de leiband doodgebeten door een loslopende hond. Bijtincidenten van loslopende honden tov andere honden komen regelmatig voor. 
  • Ter bescherming van dieren die in dat park/bos/weide leven . Een tijd geleden las ik in de pers over loslopende honden die een hertenkalf doodbeten. Er zijn de voorbeelden van honden die zeehonden aanvielen met al dan niet dodelijke afloop (hier en hier). Maar er zijn ook minder spectaculaire maar daarom niet minder spijtige voorvallen. Zo loopt er hier in het bos regelmatig een dame met loslopende hond met dood konijn in de muil. En er zijn de talrijke broedende vogels en andere dieren met jongen die al dan niet met dodelijke afloop verstoord worden door loslopende honden. Als je écht een dierenvriend bent, dan hou je op die plekken dus gewoon je hond aan de leiband. 
Over honden en leibanden

Heb je een hond die er nood aan heeft om vrij te kunnen rennen? Dan zal je een plek moeten zoeken waar hij dat naar hartenlust kan doen zonder daar andere mensen of dieren mee te storen of in gevaar te brengen. Er zijn plekken zat waar dat kan, al zal je soms een inspanning moeten doen om zo'n plek te vinden. 
Voor Antwerpen vind je de grote hondenloopzones en de bijbehorende afspraken hier.

Over honden en leibanden

Voila, en dan ga ik nu naar kattenfilmpjes kijken ;) . 

Over honden en leibanden

Meer blogartikelen met dieren in de hoofdrol...
Meer blogartikelen waarin ik een ei kwijt moest ...

17 opmerkingen:

  1. Je hebt gelijk. En je hebt weer erg leuke foto's. Ik houd zo van jouw manier van kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh ja, ik erger me ook zo rot aan die loslopende honden. Alé, vooral aan die egoïstische baasjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, jij gaat ook vaak wandelen hé, dus dan kom je ze ook vaak tegen.

      Verwijderen
  3. Dogs are cute in some ways. I had an experience of a dog running after me. So I don't want to keep it with me but love to watch them in movies.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hebben twee honden, maar wat heb ik een hekel aan loslopende honden die naar die van mij toekomen. Onze oudste hond vindt andere honden totaal niet leuk en valt naar ze uit. Ik hou ze ook altijd aan de leiband, juist om ongelukken met andere honden te voorkomen, maar als loslopende honden dan naar die van mij toekomen... ik vind dat heel erg vervelend. Als iemand zijn/haar hond niets naar andere honden doet, wil dat niet zeggen dat dit andersom ook zo is. Onze oudste hond komt uit het asiel en is vanaf begin af aan al een moeilijke hond geweest, wat dat betreft. Ik heb er mee op de hondenschool gezeten, heb met een hondentherapeut getraind en ook hij kreeg haar niet voor de volle 100% onder controle.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig zijn er ook nog hondenbaasjes zoals jij die wél weten hoe het moet. Dank je!

      Verwijderen
  5. I love both dogs and cats, and I agree that dogs need to be leashed. For the safety of others and their own. A dog without a leash may get hit by a car. I’ve got a 7 pound dog and while he may not present a true threat to anyone, he is always leashed - for his own protection.

    Michelle
    https://mybijoulifeonline.com

    BeantwoordenVerwijderen
  6. jep, het zijn vaak niet de honden die een probleem zijn, maar de baasjes. Dat die dat normaal vinden dat hun beestje hun gevoeg doen in een ander zijn tuin...Allé kom zeg!

    Ik erger mij vooral aan eindeloos geblaf en baasjes die daar niet op reageren...
    Mijn buren hebben zo 4 honden die mij steeds aanvallen als ik in mijn tuin kom. Als ik dan, na zeker 10 minuten zonder respons van de baas, daarop reageer is de respons dat het toch normaal is dat ze blaffen, gezien ik niet muisstil in mijn tuin rondloop... Huh?! Echt, onbegrijpelijk. Of als er dan eens gereageerd wordt op de hond is dat met zo'n zeemzoete stem van 'Maar dat mag niet hoor schatjes' Tjah, die honden verstaan die woorden toch niet, die horen alleen de goedkeurende stem bij het blaffen!
    En uiteraard ben ik nu volgens hen een hondenhater, omdat ik dit niet zomaar aanvaard *zucht*

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vallen die honden je echt aan? Kunnen die in je tuin? Of beginnen ze gewoon elke keer te blaffen? Allez, niet dat dat ok is want dan voel je je toch niet meer vrij in je eigen tuin denk ik. Ik herinner me nog die mensen die elke keer als ze weg waren hun honden op het dak van de garage van de odnerburen lieten. Elke keer als de achterbuurman voorbij zijn raam wandelde in zijn eigen woonkamer, werd de buurt getrakteerd op een soms urenlang blafconcert. Vaak tot stukken in de nacht. Er werd elke keer politie voor gebeld maar het is pas over gegaan toen ze - gelukkig vrij snel - verhuisden. De buurt herademde toen gewoon. En de achterbuurman vertelde me hoe hij zich niet meer durfde bewegen in zijn eigen huis uit schrik voor weer een paar uur lawaaioverlast. Met de eigenaren van die honden viel niet te praten, zowat half de buurt heeft dat namelijk geprobeerd.

      Verwijderen
    2. En ook dat is natuurlijk niet de schuld van de hondjes maar van de eigenaren.

      Verwijderen
  7. Ik heb geen hekel aan honden, maar wel aan de eigenaars die menen hun hond op het veldje voor mijn huis te moeten uitlaten. Ik kijk dus de hele dag tegen poepende honden aan terwijl hun baasjes steevast een andere kant opkijken. Om het maar niet te hebben over het feit dat het een veldje is waar ook kinderen spelen. En er is er maar een die de poep opruimt. En het afgelopen jaar zijn er of meer mensen met honden in mijn buurt komen wonen of meer mensen schaften een hond aan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook heel herkenbaar. Ooit woonde ik in hartje Borgerhout en op het einde van de straat was een klein speeltuintje. Toen mijn benedenbuur kinderen kreeg, is hij ooit met hen daar gaan spelen. Maar het is bij 1 keer gebleven: de hondenkak hing tot op de speeltuigen blijkbaar. Ineens de verklaring waarom daar zo zelden kinderen speelden. Ondertussen is het speeltuintje verdwenen en werd er een gebouw gezet. Bijzonder spijtig want kinderen hebben in die buurt bijzonder weinig plek om buiten te kunnen spelen.

      Verwijderen
  8. Hey Mieke,
    Hondjes moeten ergens hun blaas kunnen ledigen. Waar dat gebeurt, is natuurlijk iets anders. Maar als hondjes altijd op dezelfde plaats hun poot heffen, dan gaat het vaak over territoriale afbakening en plassen over een ander plasje, niet meer over het ledigen van de blaas. Dat kan je misschien zelf wel een beetje controleren door een ander geurtje te spuiten ofzo. Misschien moet je dat eens googelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeps, ik had een reactie geschreven maar blijkbaar niet op de juiste knop gedrukt. Opnieuw dan maar ...
      Ik besef dat hondjes moeten plassen en hun terrein willen afbakenen. Maar de hondeneigenaren kunnen - zeker in mijn straat - ook gewoon de straat oversteken. Daar is namelijk het park. Zo kunnen hondjes hun ding doen zonder dat anderen daar last van hebben.
      Ik heb inderdaad eens gegoogled - merci voor de tip ! - en korrels besteld die honden zouden moeten afschrikken om daar te komen plassen. Benieuwd of het werkt en hopelijk is het alleen iets hinderlijks en niet giftig voor mens, dier en plant. Ik laat je zeker weten of het heeft gewerkt!

      Verwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com