maandag 27 januari 2020

Amsterdam: ditjes en datjes

Amsterdam: ditjes en datjes

Ik dacht, ik giet nog wat dingetjes over mijn bezoekje aan Amsterdam afgelopen herfst in een blogpost. Dingetjes die ik (we, ik was er met mijn mama) deed, of die me opvielen, ... . 

Amsterdam: ditjes en datjes

Ik was ooit lang lang geleden wel eens in Amsterdam geweest maar veel herinner ik me daar niet van. Ik herinner me wel nog een plein met veel duiven, een winkelstraat waar ik een paarse zeer smalle kunststoffen broek kreeg van mijn mama ( zo lang geleden dus, ergens begin jaren 80 vermoed ik), ik herinner me ook nog een park met een kraampje waar men edelstenen verkocht en waar ik voor het eerst van mijn leven een tijgeroog zag en er helemaal verliefd op werd, en een klein galerijtje vol met levensechte schilderijen van groene malse weilanden vol witzwarte koeien en half verroeste badkuipen. En dat was het zowat.

Amsterdam: ditjes en datjes

In realiteit bleek Amsterdam veel 'provincialer" dan ik me voorstelde. Ik dacht dat Amsterdam eenzelfde bruisende grote stad zou zijn als Londen en Parijs, maar voor mij voelde ze eerder aan als een stad van de grootte van Gent. 

Amsterdam: ditjes en datjes

Al moet ik toegeven dat mijn bezoek aan de stad zich beperkte tot een klein deeltje ervan: in en rond het museumplein. 

Amsterdam: ditjes en datjes

We bezochten het Rijksmuseum en het Van Goghmuseum. En de topper van mijn bezoek aan Amsterdam: de Hortus Botanicus.

Amsterdam: ditjes en datjes

Maar we liepen ook effe rond in de 9 straatjes. Daar in de buurt vonden we ook het lekkerste adresje van ons verblijf:  we lunchten met superlekkere belegde boterhammen en soep in eetcafé Singel 404 (#nosponsor).

Amsterdam: ditjes en datjes

Ook bootje varen wilden we zeker doen. We stapten op een prachtige oude boot aan het station van Amsterdam voor een rondvaart langsheen de grachten en voorbij ook een meer moderner deel van de stad. 

Amsterdam: ditjes en datjes

Als het enigszins kan, spring ik graag een kerk binnen. In Amsterdam deden we dat in de Sint Nikolaaskerk aan het station. 

Amsterdam: ditjes en datjes


Amsterdam is een fietsstad. Fietsers rijden er veel assertiever dan bij ons en dat is niet persé slecht vind ik. Maar wat me bij die fietsers nog veel meer opviel, is dat ik er bijzonder weinig tegen kwam die zich niet aan de verkeersregels hielden. Heel erg anders dan bij ons dus. Geen fietsers op voetpaden of spookrijdend bijvoorbeeld. We hebben op dat vlak nog veel te leren van onze Noorderburen.

Amsterdam: ditjes en datjes

Openbaar vervoer vond ik dan weer tegenvallen. Er rijden trams, maar die zaten vaak propvol en reden bijzonder traag. Ze zijn ook duur en ingewikkeld te gebruiken. Zo moet je ook tikken om te kunnen afstappen en er is halverwege het tramstel een balie met medewerker waar je blijkbaar niet mag gaan staan. Dat leidde op een bepaalde moment tot een absurde rit waarbij een tram volgepropt stond met mensen met kinderen en boodschappen met in het midden een leeg stuk met een balie met medewerker die snauwde tegen iedereen die nog maar in de richting van zijn balie keek, laat staat er aan kwam. 

Amsterdam: ditjes en datjes

Uit eten bleek niet simpel omdat de meeste restaurants die we vonden volzet waren en er soms zelfs rijen stonden aan te schuiven.  We hebben heel wat afgestapt om iets te vinden waar nog plek was. 

Amsterdam: ditjes en datjes

Op onze laatste avond was het plan om eerst nog heerlijk te gaan eten alvorens in de trein naar huis te stappen. Maar in de buurt van het station was echt alles volzet, waardoor we ten einde raad eindigden in de Exxi in het station zelf ... . Dat was niet helemaal wat we in gedachten hadden ... .

Amsterdam: ditjes en datjes

Zoals overal waar ik kom genoot ik ook in Amsterdam van de vaak oude knoestige bomen die overal stonden.

Amsterdam: ditjes en datjes

En het verhaal van de alom aanwezige weeddampen klopt: echt overal ruik je dat. Ik had nooit kunnen denken dat ik dat nog zou zeggen, maar ik vond dat bij momenten zelfs vervelend. Toch ben ik - zelf geen gebruiker zijnde - een grote voorstander van legalisering van weed. Soms moet je ergernissen maar ergernissen laten zijn. 

Amsterdam: ditjes en datjes

Vertel me eens: wat zijn jullie ervaringen geweest in Amsterdam? Zijn er dingen waarvan je vind dat ik er zeker eens naartoe moet, of heb ik belangrijke dingen gemist? Laat het me zeker weten, voor als ik er nog eens naartoe ga! 

Amsterdam: ditjes en datjes

4 opmerkingen:

  1. Er is veel moois te zien in Amsterdam. Vooral de musea en de mooie panden.
    Maar ik vind vooral het toeristische gedeelte van Amsterdam te druk en te vies en te duur. Daar ga ik liever aan voorbij. Ik vind dat jij het nog met positieve ogen bekeken hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een geweldige foto's heb je gemaakt in die stad! En ik heb niks met Amsterdam. De Hortus zou ik wel willen bezoeken en die kerk is ook de moeite waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat je zo positief bent over de fietsers verbaast me zeer, hahaha. Ik heb zelf veel in Amsterdam gefietst, maar ik vond en vind het gevaarlijk. Ook nu ik er heel vaak ben als wandelaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi verhaal. Zoals altijd weer leuk om even mee de stad in genomen te worden zonder van de bank af te komen. Zo kom ik nog eens ergens ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com