maandag 19 maart 2018

over groene energie en toekomstbomen

Parijse bomen
Boom in Parijs
 Dan denkt nen mens: 'ik wil wat verantwoorder met onze planeet omgaan dus stap ik over op groene energie'. Windenergie en zonne-energie bijvoorbeeld. Da's goedkoop en duurzaam. 
En dan blijkt dat die groene energie hier in onze contreien vooral komt van biomassacentrales. Dat zijn electriciteitscentrales waarin - minstens deels - materiaal van natuurlijke oorsprong verbrand wordt om electriciteit op te wekken. 
Zoals bomen bijvoorbeeld ....



Parijse bomen
bomen op de champs Elysées in hartje Parijs

'Zo cynisch zal het wel niet zijn' denk ik dan. 'Dat men gekapte bomen gebruikt om mensen die op een goede manier met onze leefomgeving willen omgaan aan elektriciteit te helpen zal wel een complottheorie zijn van dezelfde mensen die geloven in chem-trails en die de landing op de maan als een verhaaltje afdoen.'


bomenkap in deurne

'Er zal wel een andere reden zijn waarom men in Antwerpen en bij uitbreiding in heel België en ver daarrond zo massaal bomen blijft kappen.'
Maar dan lees ik dit ... . 
Hoe voos is dat...



Daar moest ik aan denken toen ik afgelopen week de straat uitdraaide met mijn fiets Ik reed voorbij het klein pleintje waar elke lente een aantal Japanse kerselaars van respectabele leeftijd hun roze wolken vol bloemen tonen. Maar nu lagen ze tegen de vlakte .... .


bomenkap in deurne

Ik word daar telkens erg boos om. En ik probeer dat uit te zoeken wat er aan de hand is. 
Dus zocht ik via google naar 'groenbeleid' en 'Deurne' en zo kwam ik terecht op een website van de gemeente waarin uitgelegd werd hoe men van Deurne een nog groener district wil maken. Die plannen zijn nog in de maak blijkbaar, en over het kappen van bomen vond ik daar niks in terug. Ik vond er ook geen info in terug over hoe ik op een eenvoudige manier kon vragen waarom die bomen achter mijn hoek werden gekapt.  Dus stuurde ik een mailtje met mijn vraag naar het district en ik ben nog steeds in blijde afwachting van het antwoord.

Parijse bomen

De journalist van de Gazet Van Deurne had meer succes en kon na contact met de schepen voor groenvoorziening dit artikel schrijven.
Daarin vertelt ze dat de bomen aan het sterven waren en dat bomen in een stad niet ouder worden dan 10 jaar.
Dat tweede klopt natuurlijk: in onze stad krijgen bomen namelijk niet de kans om ouder te worden. De bomen die wel deze leeftijd voorbij gingen, werden/worden allemaal gekapt. Maar er van uitgaan dat het een feitelijk gegeven is dat bomen in een stad niet ouder kunnen worden is natuurlijk je reinste onzin. Dat zie je bijvoorbeeld zeer goed in Parijs waar de grote dikke bomen nog steeds talrijk zorgen voor schaduw, schoonheid, en luchtzuivering.
En dat zag ik ook aan diezelfde pas gekapte kerselaars die elk jaar opnieuw mooi in bloei stonden, vol van leven, zonder enig probleem te veroorzaken en al ruim de leeftijd van 10 jaar overschreden hebbend.


Parijse bomen
bomen in Parijs

Nu ben ik natuurlijk niet tegen het planten van 'toekomstbomen' (echt: wie heeft dat verzonnen zeg! Bestaan er boomsoorten met als eigenschap dat ze geen toekomst hebben ? ). Meer bomen planten in een stedelijke omgeving vind ik zowat altijd een goed idee. Er zijn in Deurne nog mogelijkheden zat om extra bomen te zetten. Hoe meer hoe liever!
Maar daar hoeven echt geen gezonde bomen voor gekapt te worden... . Onze lucht is al slecht genoeg. 


bomenkap in deurne

Ondertussen staan er nieuwe boompjes. Sprieten uiteraard. Op een week tijd waren de oude bomen weg en stonden de nieuwe er in. Niks te zien van de aanpassingen aan de bodem of de nutsvoorzieningen die de nieuwe toekomstbomen meer ruimte zouden moeten geven... .



En ik zal dit jaar ook daar niet meer kunnen genieten van de schoonheid van de roze bloesems. 
Want de biomassacentrales moeten draaien.... Zodat we allemaal denken dat we milieubewust bezig zijn met onze groene energie ...


bomenkap in deurne

Lees ook dit en dit  en dit over in Antwerpen gekapte bomen ....

edito: op mijn vraag naar de reden van het kappen van de ouder kerselaars kreeg ik ondertussen dit antwoord: 

"Bedankt voor uw vraag over het kappen van de Japanse kerselaars op het plantsoen Gallifortlei - Kreglingerstraat.
District Deurne werkt voortdurend aan een aangename woon- en leefomgeving. Daarom laat het district het plantsoen aan de Gallifortlei en Kreglingerstraat opfrissen, in dezelfde stijl als de overige plantvakken / beplanting in de straat.

Een deel van de beplanting blijft behouden. Een aantal heesters werden gesnoeid zodat ze terug compact en krachtig kunnen uitgroeien.

Een ander deel van de beplanting werd verwijderd. Er komen nieuwe bomen en nieuwe planten die meer kleur brengen in het straatbeeld."


3 opmerkingen:

  1. Tja, dat is onvoorstelbaar jammer van die mooie bomen. Zou er geklaagd zijn over de gevallen bloesem die ieder jaar opgeruimd moet worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ter info: http://www.gazetvandeurne.be/reportages/bomen-krijgen-levenslang/

    En ook: http://www.gazetvandeurne.be/opinie/bomen-hoeven-niet-meer-standrechtelijk-geexecuteerd-te-worden/

    groeten,
    Wilfried

    BeantwoordenVerwijderen

Kan je niet reageren? Mail me! If you are unable to comment? Contact me!
bollekes.met.gaatjes.en.koordjes(at)gmail.com