maandag 13 november 2017

Antwerpen: het maritiem park aan de oever van de Schelde - tijdelijk terug open!


En dit is de andere reden om zeker te gaan kijken naar de tentoonstelling over 'Mercy Ships' met portretten van Stefan Van Fleteren: deze werken hangen in het ruim van een schip in het maritiem park. 
Dat maritiem park is een museum gelegen onder de hangars op de scheldekaaien en is eigenlijk al enkele jaren gesloten.Het zal er ook definitief verdwijnen want de hangars worden - oh schande! - afgebroken en de schepen die er tentoongesteld liggen worden versast naar een nieuwe plek. Ik ben al content dat de schepen een nieuwe plek krijgen want ik vond het bijzonder raar dat de havenstad die Antwerpen is slechts een stukje van het MAS kreeg om het over dat deel van de stad te hebben.
Maar daar komt dus verandering in... Minder blij ben ik met de afbraak van die hangars: voor mij horen die namelijk evenzeer bij de stad als het centraal station en de Onze -lieve-vrouwetoren.Ik liet me op deze tentoonstelling vertellen dat de hangars niet vernietigd worden maar zullen gestockeerd worden zodat ze ooit elders opnieuw opgebouwd kunnen worden indien zich daar een gelegenheid voor zou aandienen.... . Hopelijk is die er snel ;) .Bon, het is nu zo, dus kunnen we beter maar genieten van die laatste kans die we nu krijgen om die mooie boten nog een laatste keer op die mooie plek te kunnen zien.Ik kwam er terecht met een vriendin en we kregen heel wat uitleg van een meneer die duidelijk veel van boten kent.Zo kwamen we te weten dat dit bootje eigenlijk een soort van 'koelkast' is om vis te bewaren: ge stopt de vis gewoon in dat minibootje vol gaten. Gaten in een boot = water in de boot en daardoor blijven de vissen leven. En vervolgens hang je dat bootje achter je eigen scheepje en zo blijven de vissen leven tot je besluit ze aan wal te brengen of in de pan te droppen.In het museum staat ook het prototype van de fles waarmee Fons Oerlemans in de jaren 70 de Atlantische Oceaan over stak. Ik herinner me dat nog, vooral dan de verhalen die mijn vader er toen over vertelde. En de meneer die ons gedienstig rondleidde en van info voorzag vertelde ons ook dat dezelfde Fons Oerlemans regelmatig terug te vinden is tussen deze boten.   Wie weet loop je hem wel tegen het lijf tijdens je bezoek! Lijkt me een fascinerende man om een praatje mee te slaan!Naast boeiende verhalen levert hier rondlopen ook mooie plaatjes op wanr het is een erg fotogenieke plek. Ik zou niet twijfelen als ik van U was: spring er toch maar eens binnen:  dat kan nog tot 10 december en daarna zal het onherroepelijk te laat zijn !
Je vindt dit museum net naast het Steen in Antwerpen. meer blogposts over Antwerpen ...
Meer blogposts over musea ...

2 opmerkingen:

  1. wat een prachtige foto's. Voor ons net te ver om heen te gaan, maar gelukkig kunnen we nu thuis genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige foto's van een geweldige locatie! Daar wil ik ook een keertje naar toe. Met mijn "Nikonneke"! :-)

    BeantwoordenVerwijderen