vrijdag 20 oktober 2017

Parijs: Le Village Saint Paul


Ge kunt in een stad rondlopen met de houding: 'ik loop gewoon rond en ik zie wel waar ik uit kom'. Zo doe je soms plezante ontdekkingen.Maar sommige dingen loop je zonder voorkennis gewoon voorbij. Dat deed ik zelf al vaak met Village Saint Paul als ik in Parijs in Le Marais ronddwaalde. 


Maar ik heb een goede gids aan het boek en de blog van Messy Nessy Chic (= geen gesponsorde link) en ook op andere blogs las ik al wat over deze plek. En zo kwam het dat ik deze keer de gekleurde vlaggetjes aan de doorgangen naar Village Saint Paul niet voorbij liep en er in tegendeel bewust naar op zoek ging.


Village Saint Paul ligt vlak aan de kerk Saint-Paul-Saint-Louis. Ge kunt er zelfs rechtstreeks in via een zijdeur in de kerk . 


Dit ingesloten wijkje bestaat uit kleine straatjes en doorgangen en wat winkeljes en kleine pleintjes. 


Auto's kunnen er niet in.
Er zijn vooral veel brokantewinkeltjes en hier en daar een horecazaakje. Maar augustus zijnde waren er heel veel gesloten.


Het aanbod van de winkeltjes is wat te vergelijken met de wat duurdere brocante van de Kloosterstraat in Antwerpen of Marché Vernaison in Parijs


Er is mooie vintage te koop, maar de prijzen voorkomen toch dat je al te vaak in je portemonnee tast. Ik heb er zelf braaf de knip op gehouden maar heb in de plaats daarvan rustig rondgesnuisterd.


Ik geraakte er aan de praat met een kunstenaar die er zijn atelier heeft : Frédéric Lecomte. Hij was net terug uit Antwerpen waar hij in de Schuttershofstraat een nieuwe parfumerie had gedecoreerd en hij vertelde me wat meer over deze verborgen parel in Le Marais.


De gebouwen in Village Saint Paul worden verhuurd door de stad Parijs. De huurprijzen zijn er laag maar er zijn wel een flink aantal voorwaarden over wat je er als huurder kan doen en wat niet. Je mag er niet zomaar elke soort zaak beginnen. 


Hij vertelde me dat het er meestal erg rustig is omdat veel mensen gewoon niet weten dat dit achter de poorten verscholen ligt.


Ik kwam er wat mensen tegen die er zaten te tekenen, en voor de rest was het er inderdaad heel stilletjes. Maar dat vond ik niet erg want Parijs is vaak erg druk en rumoerig.


Even wipte ik de kerk binnen om te genieten van de mooie plafonds en de serene sfeer die er altijd in kerken hangt.


En mijn dag kon niet meer stuk toen ik in een etalage een luie onverstoorbare kat zag liggen. Op instagram zag ik dat ze daar haar vast slaapplekje had :) . 


Deze gebreide luster vond ik geweldig! Dat is eigenlijk het soort van luster die ik zelf wil maken. Ik heb hem uitgebreid gefotografeerd zodat ik hem ooit eens als inspiratie kan gebruiken.


Mijn hart maakte ook alvast een sprongetje toen ik deze etalage zag: Joepie! oude boeken! 


Maar de winkel bleek gespecialiseerd in vintage boeken over paarden. Andere boeken hadden ze niet en dat is nu niet direct een onderwerp dat me boekgewijs aanspreekt.


Ben je ook eens in Le Marais en snuister je graag in brocante spullen? Draai dan gewoon eens een poort door waar een gekleurd vlaggetje van Saint Paul boven hangt.
Je zal het je niet beklagen. Zeker niet als je al een tijdje in de drukte van Le Marais hebt rondgehangen. 


De makkelijkste manier is om metrostation Saint Paul te nemen en eens je boven de grond bent in de kerk te duiken. Aan de linkerkant van het altaar vind je een deur en die leidt naar een straatje in Village Saint Paul.


Meer blogposts over Parijs.


4 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal weer. Ik was deze week in Parijs en wilde koffie drinken in het Pavillon des Canaux. Daar aangekomen bleek het afgehuurd door een bedrijf voor hun jaarlijkse vergadering, arghhhhhhhh dat was dus dikke pech.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vergeet nog... ik heb gegeten bij Marcel, pag 149, was voortreffelijk. Een heerlike salade fallafel.

    BeantwoordenVerwijderen